Barnas skiskole

Blid på ski

Gjør skituren til en lek - følg Skiforeningens enkle tips til en vellykket skitur med barna

Foto: Britt K. Andersen

Når barna skal prøve seg på fiskebein, ploging eller en aldri så liten "langtur", er det nok flere småbarnsforeldre som tviler på om ens egne barn faktisk er født med ski på beina.

I det snøen faller om vinteren, er det ofte i takt med et stigende ambisjonsnivå hos mange foreldre. Sekken pakkes med appelsiner, termos og Kvikk-Lunsj, men før herlighetene kan nytes, må hele familien til «toppen». Vi har vært med på det alle mann. «Det er ikke langt igjen, bare rundt neste sving, – førstemann til toppen». Og ofte har det endt i tårer, en skuffet mamma eller pappa og en høyere terskel for å legge ut på tur neste gang.

Se våre beste tips til en vellykket skitur med barn lenger ned i artikkelen!

Hold skituren så kort som mulig

Så hvorfor er det så lett at det som var planlagt å bli en familieidyll i skiløypa blir det stikk motsatte? Det tror Inger Søhol Lie at hun kan svare på. Hun har vært skiskoleleder ved Skiforeningens skiskole på Fossum i mange år og vet godt hva som trigger barna og ikke.

– Skiglede er et viktig stikkord. Når barn skal lære å gå på ski, må de først og fremst oppleve å ha det gøy. Foreldre har lett for å planlegge at turen skal gå til en bestemt destinasjon, og da blir fort kilometerne lange og motbakkene kjedelige. Jeg har et viktig budskap til alle ivrige skiforeldre og besteforeldre, og det er at turen ikke må være for lang, oppfordrer hun.

LES MER: Slik velger du riktig skiutstyr til barna.

Myten om at en sjokolade på toppen redder turen er bare tull. Hvorfor skal man behøve "å redde en skitur"? Viktigere enn lokkemidler er det å skape gode opplevelser så barna får lyst til å gjøre det igjen. Hun anbefaler at man tar med barna utenfor oppkjørte løyper og lar dem prøve seg i løssnøen. Se om dere kan finne noen dyrespor eller gå under snøtunge greiner og ta på «skjegglav».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ikke løft opp barna når de faller

For de aller minste barna påpeker Søhol Lie viktigheten av å la barna prøve på egen hånd.

– De trenger ikke løftes i enhver situasjon. På skiskolen lærer barna at man må falle for å bli bedre. Når barnet ditt faller, kan du i stedet for å løfte det opp, heller legge deg ned ved siden av med skiene i været. Da kan dere sammen komme frem til en god løsning for å komme seg opp igjen. Hun oppfordrer også til å invitere nabobarna med på skituren. Barn lærer bedre av hverandre enn av mor eller far.

La noen andre ta opplæringen

Oppoverbakker er også litt vrient i starten, men der finnes det mange varianter som bør prøves ut før barnet løftes opp bakken. Start med «tripp trapp»-sidelengs i veldig slakt terreng, så får de avanserte fiskebeina komme senere. Hva med en liten sang, rim eller noen kloke ord når dere tramper dere oppover

– Vær tålmodig, behold roen, gjør skiturene spennende, brenn bål, utforsk naturen. Det beste tipset og sikreste kortet mener hun uansett er å la barna få gå på skiskole.

LES MER: Barnas Skiskole - hverdager og i helger.

Lav-terskel stafetter

Når barna blir eldre, er det også en annen form for lek som blir spennende, nemlig å konkurrere mot hverandre. Arranger gjerne stafetter med barna, men ikke la det kun handle om raskest eller lengst.

– Det kan like gjerne dreie seg om balanse, samarbeid og kreativitet, eller rett og slett å telle kilometer med Skiforeningens distansekortapp. Gjennom prosjektet «Barn setter spor» har OBOS bidratt til å utvikle en digital versjon av Skiforeningens tradisjonelle distansekort. Prosjektet skal inspirere familier til å være aktive på ski, samtidig som de bidrar til en bedre fremtid i SOS-barnebyen Blantyre i Malawi. Hittil har OBOS gitt over 700 000,-  til prosjektet, og Skiforeningen har en soleklar oppfordring kommende vinter: Gå for distansekortgull! Enten om man velger å ta skiopplæringen på egen hånd eller på skiskolen, gjennom bollefristelser eller «skjegglav-selfies», forteller Inger.

Skiforeningens beste tips til en vellykket skitur med barn:

  1. Sørg for at skituren blir en lek
  2. Legg opp til korte turer der barna får bestemme tempoet
  3. Ta avstikkere ut i løssnøen og se på dyrespor
  4. Ikke tenk teknikk, og dropp stavene
  5. Gi mye ros
  6. Brenn bål, bygg et hopp og lek «Stiv heks» med ski på beina
  7. Ta med barna på hodelykttur i skogen
  8. Last ned appen «Barn setter spor» (gratis).
  9. Meld barna på skiskole

Samarbeidspartnere