Barnas skiskole

Lag din egen skileik

Det trenger ikke å være så avansert

Foto: Britt K. Andersen

Fine vinterhelger ligger i vente og mange foreldre har målsetninger om lange skiturer. For barna er ambisjonene kanskje ikke helt de samme. De vil helst leke på ski.

Når kilometerne inn til fjellstua blir litt for lange og lovord om Kvikk Lunsj og kakao har synkende effekt, anbefaler vi at dere heller bygger en morsom skileik. Man trenger slett ikke mye utstyr. Med spade, kniv og en ball kommer dere langt - og husk å legge vekk stavene.

Terrengløype

På tur i marka eller på fjellet kan terrengløype være et godt alternativ. Naturlig terreng gir god øvelse i både oppover- og nedoverbakker. Tilpass løypa til barnas ferdigheter. Merk opp en liten runde mellom busker og trær. Bruk gjerne merkebånd, men husk å ta dem med dere igjen når dere går. Gjem gjenstander i busker og bak steiner som barna skal ta med seg eller huske.

Ballspill og lek

Dersom området dere er på er nokså flatt er ballspill på ski en sikker vinner. Med ball kan man spille fotball, leke ti-trekk eller populære barneleker som Måkebilen kommer, Nappe haler og Rødt og grønt lys. Lekne voksne har forbløffende god effekt på barn, så bli med på moroa.

Hvis du har glemt alle de gamle barnelekene kan du ta en titt her

Hopp

Det er ikke så mye som slår en skikkelig hoppbakke. Hoppet kan bygges for å passe for både små og litt større barn. De eldste barna kan foreksempel ha lengre overenne. Bygg hoppet slik at det følger terrenget og sørg for at tilløpet ikke er for bratt. Hoppet trenger heller ikke være så høyt. Det kan heller bygges opp etter hvert som barna trenger større utfordringer. Utfordre hverandre. Hvem hopper høyest? Hvem har det beste trikset? Hvem har flest hopp? Hvem har beste "tryn"? Hvem kan sjonglere to appelsiner mens de hopper? Ha gjerne med flere spader sånn at også barna kan hjelpe til med byggingen.

Stafett med naboen

Skileik er aller morsomt når man er en gjeng sammen. Utfordre naboen til å bli med på skileikstafett. Variantene er mange. Kanskje kan dere prøve parstafetten? Avgrens et område med startstrek og snustrek. Målet er første par frem og tilbake og på veien skal de løse en rekke utfordringer:

• fire ski, ingen staver
  • to ski, ingen staver
  • tre ski, ingen staver
  • en sitter på huk, den andre dytter bak
  • den ene er blind, den andre dytter bak
  • den ene går baklengs, den andre forlengs
  • begge går baklengs, holder hverandre i hendene

Forslag til utstyr i sekken

• Spade
  • Kniv
  • Merkebånd
  • Noe som kan brukes som markører (granbar, kongler, appelsiner, staver, flagg, votter)
  • Ball, tennisball, fresbee

Skiforeningen ønsker alle en sporty vinterferie med snø under skiene!

Bli medlem i Skiforeningen

Flere gode tips til lek på ski finner du her