Barnas Holmenkolldag

Prøv disse lekene med ski

Her er en rekke forslag til morsomme leker med ski på bena.

Foto: Britt K. Andersen

Vi har samlet et knippe leker som fungerer utemerket med ski på beina. Samle familien eller kohorten til Barnas Holmenkolldager og lek dere gjennom noen av alternativene under. Vi kan garantere at dere både får det gøy og blir bedre på ski.

Måkebilen kommer
En deltager er måkebil og står på et avgrenset område i midten av «parkeringsplassen». De andre deltagerne deles opp i bilmerker og står i hvert sitt garasjehjørne. Måkebilen sier hvilke biler som skal ut og kjøre. Disse skal kjøre rundt måkebilen. Måkebilen roper plutselig "måkebilen kommer" og skal fange så mange biler han/hun klarer mens bilene skynder seg tilbake til sin garasje. De bilene som blir fanget må også være måkebil i neste runde.

Rødt og grønt lys
Avgrens et område som har en langside på minst 15 meter. En deltaker velges til å være trafikkonstabel og står på en av kortsidene med ryggen til de «fotgjengerne» som står på motsatt kortside. Når trafikkonstabelen står med ryggen til, er det grønt lys. Da kan fotgjengerne forsøke å nærme seg trafikkonstabelen. Når trafikkonstabelen snur seg, er det rødt lys. Da må fotgjengerne stå helt stille. Dersom trafikkonstabelen ser noen som beveger seg, må de gå tilbake til utgangspunktet. Poenget er å komme seg helt frem til trafikkonstabelen ute å gå på "rødt lys". Den som klarer det, blir ny trafikkonstabelen.

Nappe haler
Alle deltakerne utstyrer seg med en «hale». Bruk det dere har tilgjengelig. Leken går ut på at alle skal forsøke å nappe halene til hverandre. De halene deltakerne stjeler kan de holde i hånda, men dersom de mister sin egen hale må de feste på en ny bak. Når leken avsluttes har den med flest haler vunnet.

Troll og stein
Avgrens et område. En eller to er troll. De andre deltakerne skal prøve å unngå å bli tatt av trollene. De som blir tatt av kryper sammen som en stein. De blir fri ved at noen på ski "kjører" over dem.

Alle mine barn kom hjem 
Avgrens et område. En voksen er leder og står i den ene enden av området. De andre deltakere står på den andre siden. Lederen roper: "Alle mine barn kom hjem". Deltakerne roper: "Hvordan da"? Lederen roper: "Kom som en tiger". Alle deltagerne må bevege seg som en tiger over til den andre siden. Dette er en god lek for mengdetrening på ski. Den utfordrer både fantasi og koordinasjon. 

Tips til bevegelsesmåter:

  • Beveg deg som en tiger
  • Beveg deg som en motosykkel
  • Beveg deg som en balettdanser
  • Beveg deg baklengs
  • Beveg deg på en ski
  • Beveg deg som en kenguru
  • Beveg deg som en bestemor
  • Beveg deg som en slange

Samarbeidspartnere