Holmenkollen

Mestermøte mellom skilegendene Smirre og Ulvang i Holmenkollen

De var arge konkurrenter i løypa, men likevel gode venner utenfor skisporet. Lørdag 14. desember kl 15.00 møtes de to skilegendene Vladimir Smirnov og Vegar Ulvang igjen, under åpningen av fotoutstillingen ‘Kasakhstan og Norge: Sportsdiplomati’ på Skimuseet i Holmenkollen.

Vladimir Smirnov vant 30 KM menn i Granaasen. Her har han Vegard Ulvang bak seg. Foto: Gorm Kallestad, 1996, NTB scanpix.    

Hvor ofte har vi ikke sett tv-bilder av innbitte utøvere som ikke viker en tomme for konkurrentene mens det står på, men som gjerne gir hverandre både en seiersklem og en trøstende klapp på skulderen når konkurransen er over. Slik var også forholdet mellom Ulvang og Smirre. Idrett har alltid vært et viktig verktøy i diplomatisk arbeid. Båndene mellom Norge og Kasakhstan begynte lenge før etableringen av konvensjonelle diplomatiske forbindelser, nettopp på grunn av idretten.   

Denne utstillingen forteller historien om store prestasjoner fra norske og kasakhstanske idrettsutøvere i verdensmesterskap og OL og bilaterale landslagskamper mellom de to landene innen grener som hockey, fotball og bryting – og langrenn.

Verdensmesteren Smirre ble olympisk mester i Lillehammer i 1994. Han var en av hovedkonkurrentene til de norske løperne på 1990-tallet. Med sitt vinnende vesen i og utenfor konkurranser ble han i tillegg svært populær.

Både Vladimir «Smirre» Smirnov og Vegard Ulvang vil være til stede under åpningen av utstillingen i Holmenkollen.

Utstillingen viser også fotografier fra Medeo, verdens største skøytebane i høyfjellene i Almaty hvor det er satt over 200 verdensrekorder. På 1970-tallet satte de fremtredende norske skøyteløperne Sten Einar Stensen, Kay Arne Stenshjemmet og Jan Egil Storholt verdensrekorder på denne banen.

Det vises også fotografier av bandyspilleren Iskander Nugmanov, en kasakhstansk bandylegende som har spilt i den norske bandyligaen i mange år.

Fotoutstillingen belyser også prestasjonene til nyere Kasakhstanske utøvere, blant annet innen boksing, vektløfting, judo, svømming, kunstløp og rytmisk gymnastikk.

Når: Lørdag 14. desember kl. 15.00
Sted: Skimuseet i Holmenkollen, Adr.: Kongeveien 5

Utstillingen er et samarbeid mellom den Kasakhstanske Ambassaden i Oslo, Assocation of the Sports Press of Kazakhstan og Skimuseet i Holmenkollen.

Registrer deg til arrangementet

Samarbeidspartnere