Holmenkollen

Skismøringens historie på Skimuseet

Skimuseet har mottatt en skismøringssamling på rundt 1200 enheter, og samlingen stilles nå ut som en pop-up utstilling.

Skivoks er mer enn en liten boks. Den rommer mange historier. Lite skaper minner som en skikkelig tur, gode eller dårlige. Og ikke minst skulle smøringen løse problemene med dårlig glid og oppoverbakkenes glipptak.

Samlingen er gitt av Christiania Skiklub, Skiklubben Fram og Skiklubben Ull. Det er totalt ca. 1200 enheter fra ca. år 1920- 2000, og ingen er dubletter. Det er kun norskprodusert smøring.

Det er hopplakk, glidere, skraper, topakninger, trepakninger, smørekofferter, smørejern og kort sagt alt som har med skismøring å gjøre. Østbye, Bratlie og Swix er representert med stor tyngde, som også gjenspeiler betydningen i omfang og kvalitet den har hatt.

Skismøringens begynnelse

Helmantlet boks kom først. Deretter bokser av papp. Papir/papp-perioden varte fra 1930-tallet, til etter krigen. Materialknapphet før og etter krigen gjorde papp til et godt alternativ Så kom, som i dag, bokser laget av blyblanding. Samlingen er derfor norsk industri- historie, kulturhistorie, sportshistorie, handelshistorie og markedsføringshistorie.

Silkeføre

Visste du at begrepet silkeføre kom fra denne boksen?
Silke fra Bratlie til bruk i nysnø. Begrepet har overlevd smøringen og bredt om seg. Smøringene fikk ofte egennavn, som Knuppe, Lyn, Fyk, Start, Sprett, Hopp,eller Hei.

Produksjon – nøkkelost og spekesild

Første fase skismøringer inneholder både hjemmeproduksjon og en småskalaindustri.Ingredienser som fett, salt, tjære og parafin skulle holde fuktigheten ute. Med i samlingen er også sykkelslanger og grammofonplater, som var viktige ingredienser i den første skismøringsperioden, med kjelen som viktigste verktøy. Andre ingredienser som ble brukt var både nøkkelost og spekesild. Kjemien fikk en større rolle etter krigen og Swix ble en viktig leverandør. Swix dominerer store deler av samlingen. De tar også etterhvert for fullt i bruk den pedagogiske fargekodingen.

Swix skismøring

Skismøringen slik vi kjenner den i dag

Det som har blitt kalt 3. generasjons skismøring har også fått en plass i samlingen, med innføringenav fluor. I dag har proffene et veldig spesialisert smørekorps. Smøring som ikke bare koster skjorta, men som også er en vitenskap. Et forbud mot fluor er på trappene og samtidig selges det mer felleski enn noensinne. Utviklingen går fort, og Skimuseet følger spent med.

Samlingen ser du i heislobbyen på Skimuseet.

Skismøring monter