Spørsmål og svar om skiføret nå 

Skiforeningens løypesjef har trøst til folket.

Tekst: Guri Leyell Skedsmo

Published 1/9/2023

Hva skjer i Marka etter alt regnværet?

– Nå driver vi med bevaring, og den beste måten å bevare på, er å la vannet få trekke gjennom snøen. I dag kjøres det ikke spor. Det er mulig å gå på ski i høyden, men man må regne med å møte på overvann her og der, for eksempel over myrer. De beste forholdene er på skogsbilveiene og i nærområder der det er kunstsnø.

Hvordan blir det fremover?

– Vi er alltid ute etter å skape best mulig og flest mulig løyper. Alle løypebasene våre er nå ute i felt og sjekker hvilke utfordringer vi har, og fortsetter å jobbe med det de kan. Vi har løyper over et stort geografisk område, så det er vanskelig å svare detaljert på hvordan det blir overalt fremover. Føremeldingen oppdateres hver morgen, og alle detaljer for de forskjellige områdene i Marka ligger her. 

Ryker skiføret?

– Nei, absolutt ikke! Det har utvilsomt vært mye nedbør i det siste. Men veldig mye av dette har vært snø. Selv om det har vært mye mildvær innimellom, bidrar dette også til å skape en veldig solid såle. Snøen pakker seg. Så nei; det er ikke slutten på skiføret. Vi er oppe og går igjen så fort vannet har fått trekke igjennom.

Det virker som en litt vanskelig oppgave for løypemannskapet akkurat nå?

– En slik værtype er selvsagt veldig ressurskrevende. Det er utfordrende forhold for løypemannskapet, men de er svært kompetente, og vet nøyaktig hvordan de skal jobbe med snøen og gjøre det beste ut av slikt vær vi har nå.  
 

Romeriksåsene tirsdag 10. januar: 3 centimeter nysnø. Minusgrader, men fortsatt fuktig i snøen. Nå er det viktig at det får tørket opp. De fleste løypene i Marka får derfor hvile inntil videre. Det er fullt mulig å gå på ski i høyden, om man er beredt på overvann, for eksempel over myrer. De fleste vann har mye overvann. Det anbefales å gå utenom. På Brovoll lages en lite løype på hovedløypa i dag. (Foto: Jarle Jensen)

skiforeningenlogo

Bli medlem i Skiforeningen

Sammen setter vi spor
Bli medlem

Affiliates