Overvann har skapt noen utfordringer, men nå kommer kulda 

En skiftende værtype har enkelte steder skapt krevende forhold over vann og myrer. De neste dagene kommer forholdene til å bedre seg betraktelig.

Tekst: Guri Leyell Skedsmo/Foto: Kenneth Rein-Heggbakken

Published 1/2/2023

– Det har vært en fantastisk start på skisesongen. Men stort spenn i temperaturer har også gitt noen utfordringer med overvann til tider, sier Skiforeningens løypesjef, Birgitte Giæver.

Vått i myrer

Overvann passer dårlig med preparering, og er plagsomt når du går på ski.

– Mange tenker kanskje ikke på at overvann i myrer også er en utfordring for maskinene våre. Å sette fast en stor løypemaskin i myr gjør vi selvsagt alt vi kan for å unngå, sier Giæver. 

Snø på vei

Har du lurt på hvorfor det ikke er preparert over en myr du passerer, selv om føret ellers er bra, kan dette være årsaken. Overvann kan ligge “gjemt” under snøen. Etter mildvær kan det ta litt tid før slike løyper igjen er klare for preparering.  
– Med kulda som igjen biter seg fast i Marka, vil forholdene raskt bli bedre, sier Giæver.

Sjeldent god start på sesongen

De første skiløypene i Marka ble preparert allerede i november. I høyreliggende strøk av Marka har det vært sammenhengende fint skiføre i halvannen måned allerede. Flere løypebaser melder at det er lenge siden de kan huske en lignende start på skisesongen. 

Heggelivann

I den populære traseen over Heggelivann på Krokskogen har det i det siste vært partier med mye overvann. Da det frøs til, ble sporene ruglete. Nå har kulda gjort susen og forholdene blitt betraktelig bedre. Traseen har frosset til igjen. Nå ventes mer snø. 

– Men det går absolutt an å gå over Heggelivannene allerede nå, sier løypebas Per Gulbrandsen.

Ørfiske

– Her begynner det også å hjelpe, sier løypebas i Nittedal, Kenneth Rein-Heggbakken. Med mildværet fikk han utfordringer med overvann over Ørfiske, og i enkelte myrer.  
– Men nå fryser det til igjen. Jeg tipper jeg kan kjøre over Ørfiske tirsdag. Og nå kommer mer snø! 

Vestmarka og Nordmarka: Nypreparert ved Solli mandag ettermiddag. Bildet øverst: Ørfisk i Nordmarka mandag; snart klar mer preparering! (Foto: Simon Johansson/Kenneth Rein-Heggbakken)

skiforeningenlogo

Bli medlem av Skiforeningen

- og få halv pris på Markabussen
Bli medlem

Affiliates