Snø­produksjonen i gang

Denne helgen trykker vi på startknappen for sesongens snøproduksjon. Det skjer i første omgang på Ringkollen.

Tekst: Trine Rom Giving/illustrasjonsfoto: Killian Munch

Published 11/17/2022

– Anlegget på Ringkollen er splitter nytt. Nå skal vi bruke de første kuldegradene til å teste det og produsere snø som skal legge grunnlaget for skiskolen, forteller Espen Jonhaugen, markasjef i Skiforeningen.

Sikrer skimuligheter

Skiforeningen har drevet snøproduksjon siden tidlig på 1990-tallet, som et tiltak for å sikre skiopplæring og skimuligheter uavhengig av hvordan vintrene er.

– Vi produserer snø til de stedene der Barnas skiskole arrangeres og hvor det drives både organisert og uorganisert aktivitet. Dette sikrer skiopplæring for barn, og bidrar til at flere mennesker kan drive vinteraktivitet i sitt nærmiljø, sier Jonhaugen.

Skiforeningen har ansvaret for eller bistår til snøproduksjon på seks steder i Oslo-området: Greverud, Skullerud, Sørkedalen, Fossum, Eid og Ringkollen.

Ansvarlig snøproduksjon

Skiforeningen har vært og er svært nøye på å drive en ansvarlig og fornuftig snøproduksjon:

  • Den skal ikke erstatte høst eller vår.
  • De stedene det produseres snø er valgt ut fra gunstige klimatiske forhold.
  • Normalt produseres det vi trenger av snø i løpet av noen uker i november og desember.
  • All snøproduksjon er grundig planlagt og settes i gang når vær og temperatur er riktig over tid. For eksempel forsøker vi å unngå å produsere i korte kuldeperioder, hvis vi ser at snøen vil smelte i løpet av kort tid.
  • Vi har konsesjon eller andre begrensninger på hvor mye vann vi kan bruke. Et eksempel er snøproduksjonsanlegget i Sørkedalen, der inntaket av vann stopper hvis vannstanden når et visst nivå.

Snøproduksjon 18-11-22_kjetil gundersen.jpg

Snøproduksjonen er i gang på Ringkollen 18. november 2022. Foto: Kjetil Gundersen/Skiforeningen

Affiliates