Langrennskurs

Slik renser du skiene dine

Har du plassert skiene dine lengst inne i boden med påskeklisteret fra i fjor? Gjør skiene klare for vintersesongen ved å følge disse enkle rådene.

– Det er nok en del som blir overrasket når de finner fram skiene for sesongen; jeg tror veldig mange har glemt å rengjøre dem. Etter den siste skituren på råtten snø, og med halve skogen festet under skiene, var det kanskje ikke så fristende å sette i gang med vedlikehold, sier Anders Øen, kursansvarlig i Skiforeningen.

Hver uke gjennom hele vinteren tilbringer han timevis med ski, smørejern, voks og glider. Og han deler gjerne sine beste tips for å få skiene klare til sesongen.

– Det viktigste du kan gjøre, er å sette i gang nå. Når den første virkelig fine vinterdagen kommer, vil man jo ut i skisporet og kjenne sola i ansiktet, ikke stå inne i kjelleren og skrape av gammel skismurning, sier han.

LES MER: Lær å smøre ski med Skiforeningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik gjør du:

1. Start med å fjerne rester av skismurning. Ofte er det klisteret fra påsken som henger igjen. Du fjerner det lettest ved å legge fiberlene (et tynt papir i glassfiber, fåes kjøpt i sportsbutikker) dobbelt over skiene og bruke en skrape oppå det. Slik får du med klisteret. OBS: Ikke bruk vanlig kjøkkenpapir - det setter seg bare fast!

2. Deretter må du vaske skiene. Bruk vanlig skirens og fiberlene. Vask først og fremst i festesonen (midt under skiene).

TIPS: Hvis ikke festesonen er markert på skiene dine fra før, gå til en sportsbutikk og be dem gjøre det for deg.

3. Selv om skiene ser rene ut, er de ikke det. Puss gjerne sålen med en stålbørste – men ikke i smøresonen/festesonen, bare i glisonene (foran og bak). 

4. Nå har tiden kommet til å glide skiene. Bruk et glidejern og smelt glideren utover, før du stryker jernet over for å fordele den. Du kan også bruke et strykejern, men kanskje ikke et du har planlagt å stryke bunadskjorta med helgen etter. Skiene skal glides i glisonen, ikke i festesonen. Gjør du det, vil skismurningen sitte dårligere.

5. Du kan godt gni litt med sandpapir i festesonen. Dette bør gjøres flere ganger i sesongen for å få voks og klister til å sitte bedre. Bruk papir av typen 100.

6. La glideren sitte på til snøen kommer og det er klart for årets første skitur. Da fjerner du glideren med en plastsikling, for bare det som har trukket inn i skiene, bidrar til bedre gli. Så smører du med passende skismurning i festesonen, pakker kvikklunsj og appelsin og legger ut på tur.

7. Det kan lønne seg å fjerne skismurning og sette skiene inn med glider etter at du har vært på tur. Hvis det er godt føre, holder det å glide skiene etter hver fjerde til sjette tur (avhengig av hvor langt du går). Hvis det er skarpt føre, bør du glide oftere, for da er slitasjen større.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PREPPEORDBOK

* Festesone – sonen midt under skiene, der du skal ha skismurnig, sånn som Blå Extra, for eksempel. Gode sportsbutikker merker festesonen på skiene dine. Hvis du ikke har noe merke, er en god tommelfingerregel å smøre fra cirka midten av hælen og til cirka 30-40 centimeter foran bindingen.

* Glider (uttales glaider) – Voks som brukes til å smøre inn skisålene, slik at de ikke tørker inn. Skiene bør glides jevnlig gjennom sesongen. Glideren sørger også for at du får bedre gli når du er på tur.

* Glisone – alt det foran og bak som ikke er festesone. Det er denne som skal glides. Den bør helst være glatt og svart. Er den grålig i fargen, er det et tegn på at den er for tørr.

* Fiberlene – rensepapir som kjøpes i små ruller og brukes til å fjerne gammel skismurning.

* Plastsikling – skrape av plastikk som du bruker til å fjerne glider og smurning.

Affiliates