Barnas skiskole

Velg riktig ski, klær og smøring

Ski, støvler, staver, klær og smøring - hva er viktig å tenke på når du skal velge utstyr til barna? Her får du våre beste tips

Barn bør ha ski som gir mulighet for allsidig aktivitet og lek. De skal være gode å gå på, hoppe på og svinge med. De første skiene bør være korte, myke og litt innsvingte slik at barna lett kan styre dem. Vi pleier å si at de minste heller «skal vokse seg ut av skiene enn å vokse seg inn de».

Hva er viktig å tenke på når jeg skal velge barneski?

Det er tre ting som er viktig å huske på: lengde, innsving og spenn. 

Lengde: Det er bedre med litt for korte enn litt for lange ski når man er nybegynner. 

 • 3-4 år: kroppslengde
 • 5-6 år: kroppslengde + 0-10 cm
 • 6-8 år: kroppslengde + 5-15 cm
 • 8-10 år: kroppslengde + 15-20 cm

Innsving: Skiene må ha en markert innsving. Innsvingen sammen med mykheten i skien danner skiens naturlige svingradius. Skiene blir da lettere å svinge og styre.

Spenn: Spennet i barneski bør være så mykt som mulig, da barn har lav vekt og moderat fraspark. Skiene bør være så myke at de kan presses sammen mellom tommelfinger og langefinger.

Hva slags ski skal jeg velge?

Selvom det finnes mange smørefrie ski på markedet, anbefaler Skiforeningen foreløpig ski som må smøres til bruk på skiskolen. På våre skiskolesteder er underlaget basert på at vi produser kunstsnø. Hver morgen blir hvert skileik området preparert med preppemaskin. Forholdene blir bra men varierer med vær og vind. Det er likevel stor variasjon på føre gjennom de 5 ukene skiskolen foregår.

Mange ivrige skigåere har flere par ski til forskjellige snøforhold. Barn vokser fort og har normalt sett et par ski å forholde seg til. Vårt ønske er at alle barn skal oppleve gode ski hver gang og at ski ikke skal være til hindring for læring. Vi finner det derfor enkleste å variere underlaget på skiene med forskjellig type smøring etter snøforholdene.  

Felleski er på full fart inn på markedet og fungerer bra for mange. Vi erfarer at det blir litt vanskeligere å lære grunnprinsippene på ski. F.eks fiskebein, tripp trapp og blant annet stå baklengs på ski er vanskelig fordi fellene ikke dekker hele breddsiden av skien. Teknisk må man tenke annerledes for å lære grunnprinsippene.

Du må ikke kjøpe alt utstyret nytt. Se gjerne etter utstyr på Finn.no eller lån skiutstyr gratis på Bua.io

Hva må jeg tenke på når jeg velger støvler?

En skistøvel skal gi god støtte, samtidig som den skal holde føttene tørre og varme. Velg romslige skistøvler med plass til en tynn ullsokk. Dersom skistøvlene er for store vil barnet oppleve å ikke ha god nok støtte rundt anklene.  Husk å snøre støvlene ordentlig slik at de sitter tett på foten. Du må kanskje regne med å skifte støvler hvert år. Et godt tips er å sjekke Finn.no, SkattekammeretBua og skiutsalg som ofte foregår i regi av idrettslag på høsten.

Og hva med staver?

Vi anbefaler nybegynnere og små barn å starte uten staver. Da utvikles balansen og barnet får til en naturlig teknikk ved at armene er i fri og naturlig bevegelse. Oppoverbakker og fiskebein går også lettere fordi barnet ikke har så mye som skal koordineres på en gang.

For de litt eldre barna skal stavene være ca. 30 cm under kroppslengden, eller rekke midt på overarmen når den henger ned. Stavene bør ha håndtak med regulerbar stropp . 

Hva skal barnet ha på seg?

Det kan være vanskelig å kle barna for aktivitet på vinteren, de blir enten for varme eller for kalde. Så husk på:

 • Ull innerst: Ull puster godt og holder barnet varmt selv når man blir våt. Gode ullsokker er alfa omega. Husk lue - minst 50% av varmen forsvinner her.
 • Lag på lag - metoden: Etter tettsittende ullundertøy bør man kle barnet i klær som gir god bevegelighet og isolerer godt. Ta gjerne fleece som lag to og en parkdress/teknisk dress som lag tre. Det ytterste laget bør være vind- og vannbeskyttende.
 • Hals og gode votter/hansker er viktig for en god opplevelse i snøen.
 • Når barnet blir eldre, vil det trenge mindre og mer pustende klær. Med for mye klær blir man fort varm og passiv. 

Må vi smøre skiene?

Har du smørbare ski er svaret JA.  Barneski må på lik linje med voksenski smøres og renses jevnlig.

Festesmøring legges under midten av skiene fra hælen og fremover. Det er lurt å bruke sandpapir i smøresonen før du legger på festesmøring. Dette er spesielt viktig ved helt nye ski og gjør at smøringen sitter bedre på skien. 

Av skismøring trenger du:

 • To til tre festevokser (feks blå, lilla og rød)
 • Universalklister
 • Sandpapir med korningsgrad #100
 • Smørekloss
 • Skrape
 • Rensemiddel

Husk å la barna få prøve å smøre skiene sine selv.

Dersom du er usikker på smøring vil våre instruktører være behjelpelige når dere kommer på sksikolen. 

Affiliates