Skimuseet og Hopptårnet

Hurra for kvinner som tar sats

Siden 1863 har noen få, men dyktige kvinner utfordret oppfatningen av hva kvinner kan gjøre og få til innenfor hoppsporten.

Published 3/8/2021

På årets kvinnedag vil vi trekke frem Maren Lundby som sist uke tok VM-gull i stor bakke i Oberstdorf. Det er første gang at kvinner får hoppe i stor bakke i VM. Med sitt historiske gull står Maren Lundby på skuldrene av få, men dyktige kvinnelige hoppere, som gjennom sine karrierer har utfordret oppfatningen av hva kvinner kan gjøre og få til innenfor hoppsporten.

Historisk gull til Maren Lundby. Foto: Hopplandslaget.

The Queen of Skis

Første gang man hører om en kvinnelig hopper er i 1863. Morgenbladet skriver da om Ingrid Olsdatter Vestby fra Trysil som deltar i et offisielt gutterenn. I etterkant holdes det egne hoppkonkurranser for kvinner, men de får lite oppmerksomhet i pressen. Kvinnene får kritikk for hoppstilen og hoppsporten beskrives som lite feminin. Først på 1930-tallet ser man en oppblomstring innen kvinneidretten, og hopperen Johanne Kolstad fra Nordre Land beviser at kvinner hører til i hoppbakken. Sammen med hopp-partner Hilda «Nusse» Braskerud reiser Johanne rundt i Norge og hopper i utallige bakker, før hun i 1933 drar alene til USA for å delta i store hopprenn. Her oppholder hun seg i lange perioder om gangen og deltar i – og vinner– utallige hopprenn og deltar i spektakulære fremvisninger. I 1938 setter hun verdensrekord med et hopp på 71,5 meter i hoppbakken Berlin i New Hampshire på USAs østkyst. Her blir hun også kjent som “The Wonder Girl – known as The Queen of Skis”. 

Johanne Kolstad

Johanne Kolstad i luften. Foto: Skimuseets bildearkiv.

Første kvinnelige hopper i Holmenkollbakken

Johanne Kolstad gir seg mot slutten av 30-tallet, og på 70-tallet er det en ny kvinnelig hopper, Anita Wold, som markerer seg i det norske hoppmiljøet. I 1972 slår hun Johanne Kolstad sin verdensrekord med en halv meter. To år senere åpner Anita Wold Holmenkollrennet som prøvehopper og er den første jenta som hopper i Holmenkollbakken. Det er et svært mannsdominert hoppmiljø Wold befinner seg i, og i Adresseavisen i 1975 i blir hun presentert som «den eneste jenta i verden i dag som bare har mannlige konkurrenter». I Sapporo setter Anita Wold uoffisiell verdensrekord for kvinner med 97,5 meter i olympiabakken.

Anita Wold

1974 Anita Wold hopper i Holmenkollbakken som prøvehopper. Foto: Ukjent fotograf, Skimuseets bildearkiv.

Til kamp mot konservative krefter

Det er først i 1999 det løsner for kvinnene innenfor hoppidretten, da første hoppuke for kvinner gjennomføres. I 2014 deltar kvinnene i hopp i OL for første gang. Anette Sagen har stått sentralt i kampen for at kvinnene skal få like rettigheter som deres mannlige kollegaer innenfor hoppsporten. Hun har tatt til motmæle mot konservative krefter innenfor både FIS og IOC og i stor grad bidratt til at de norske hopp-kvinnene deltar i VM, verdenscupen og OL. I 2010 er det Anette Sagen som innvier den nye Holmenkollbakken med det første offisielle hoppet. Oslo kommune hadde mottatt 6000 e-poster i forbindelse med valget av hvilken hopper som skulle ha æren av å være førstemann utfor bakken. Anette Sagen fikk 4000 av stemmene, noe som også gjenspeiler hopperens og den kvinnelige hoppsportens popularitet. 

Anette Sagen

Anette Sagen innvier Holmenkollbakken i 2010. Foto: Rune Flaten, 2003. Skimuseets billedarkiv.

Synlige idrettsutøvere og rekruttering av nye kvinnelige hoppere er viktig for den videre utviklingen av norsk hoppsport for kvinner. “Jenteprosjektet” til Norges Skiforbund hopp ble opprettet i 2004 og har bidratt til et større jentemiljø innenfor hoppsporten. I 2014 var det 750 aktive hoppjenter i Norge hvor 200 kom fra jenteprosjektet. 

Utviklingen fra det lille hoppmiljøet som Johanne Kolstad og Hilda «Nusse» Braskerud befant seg i til dagens profesjonaliserte hoppmiljø for kvinner, viser at kvinnenes posisjon innenfor hoppsporten endelig har befestet seg. Maren Lundbys gull i stor bakke viser at kampen for like rettigheter innenfor hoppsporten gir resultater, men også at kvaliteten på de norske kvinnelige utøverne er høy sett i en internasjonal sammenheng.   

Det er med andre ord liv i kvinnehoppleiren, og det blir spennende å se den videre utviklingen innenfor hoppsporten. Skiflyvning neste! Gratulerer med dagen!

Affiliates