Disse får Skiforeningens stipend  for lovende skiutøvere  

– Legatet går i år til fire spennende utøvere vi gleder oss til å se mer til i fremtiden, sier generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.  

I 1988 fikk Skiforeningen en gave på 800 000 kroner fra en anonym giver. Med pengene kom et ønske om å støtte unge utøvere som er i starten på det som kan bli en skikarriere på høyt nivå.  
 
– Fra den årlige avkastningen av legatet deles det ut et innsatsstipend til lovende skiutøvere, som ikke tilhører Norges Skiforbunds eller andre særforbunds elitelag. Utøverne må ha oppnådd gode resultater nasjonalt og internasjonalt, og vise at de satser seriøst på sin idrett, sier Eide.  
 
I år gis et stipend på 50 000 til hver av fire utøvere. Stipendet skal brukes til utgifter ved treningssamlinger, konkurranser eller til utstyr som utøveren trenger for å utøve sin idrett.
 
Utøverne innstilles av en komité med medlemmer som ivaretar alle nordiske grener, skiskyting, utøverperspektivet og internasjonal erfaring. Juryen for utdelingen i 2021 har bestått av Skiforeningens styreleder Stian Berger Røsland, skipresident Erik Røste og Skiforeningens generalsekretær Erik Eide. 

– Dette er et positivt og viktig bidrag for å støtte fremtidens utøvere, sier skipresident Erik Røste. 

Juryen har gjort et unntak for de yngre idrettene hopp og kombinert for kvinner i år, og støttet utøvere på landslag.

Disse får stipend

Harald Østberg Amundsen, Asker skiklubb, født i 1998  

Harald har de siste årene gått «gradene» i norsk langrenn og er på Skiforbundets rekruttlag. Han markerte seg blant de beste i sin årsklasse som yngre junior (sesongen 2015 og 2016), i sesongen 2017 var han i eldste juniorklasse (19/20 år) uten å være på juniorlandslaget, og i sesongen 2018 var han på juniorlandslaget og oppnådde individuelt gull i junior-VM.  
 
Første to sesonger som senior (2019 og 2020) har han vært på «Team Norconsult» som er bygget rundt hans klubb Asker Skiklubb. Foran inneværende sesong (2021) ble han tatt ut på forbundets rekruttlandslag. Foreløpig har sesongen kulminert med bronsen i VM Oberstdorf. Harald har vist jevn framgang de siste 5-6 sesonger og levert mange sterke resultater.  

Harald skulle ligge godt an til å bli tatt ut på elitelaget for 2022-sesongen eller senere. Han er en meget seriøs, hardt satsende og framgangsrik utøver som vi bør kunne vente oss mye av i årene som kommer.  

Karoline Erdal, Førde IL, født i 1997 

Karoline var tidlig en lovende skiskytter, med individuelt gull og stafettgull i ungdoms – og juniorverdensmesterskap. Karoline er en allsidig utøver og har utmerket seg også i idrettene skogsløp og skifelt. Da Karoline var siste års junior, fikk hun hele sesongen ødelagt av sykdom/overbelastning. Hun har tålmodig trent seg opp igjen og kom til slutt inn på utviklingslandslaget i skiskyting. 
 
Sesongen 2019/2020 vant hun sin første seier i IBU-cupen (nivået under WC). I alt ble det to individuelle seiere i IBU-cupen den sesongen. I årets Europamesterskap gikk hun inn til to individuelle sølvmedaljer. Karoline var reserve til verdensmesterskapet i Pokljuka i februar.  

Karoline sikter mot verdenstoppen. Hun er dedikert, målbevisst og jobber hver dag for å bli bedre. Hennes utvikling de tre siste årene har vært veldig bra og hun er nære å slå seg inn på verdenscuplaget for Norge.  

Gyda Westvold Hansen, Nansen IL, født i 2002

 

Gyda er et internasjonalt forbilde i kombinert. Hun har med sitt utviklingsorienterte fokus og sine fremragende prestasjoner i bakken og løypa, satt en ny og høy standard for sportslig utvikling og nivå for lagvenninner og konkurrenter i en ny og voksende idrettsgren for kvinner.  
 
I 2018 ble Gyda norgesmester i Trysil i april og på Beitostølen i november. I desember samme år tok hun Norges første internasjonale seier i kombinert for kvinner. Hun kom på andreplass sammenlagt i kontinentalcupen 2018/2019.  
 
Sportslig har Gyda dominert kombinertsportens internasjonale konkurranser for kvinner. Under VM 2021 var kombinert for kvinner for første gang på VM-programmet og Westvold Hansen ble tidenes første kvinnelige verdensmester i kombinert da hun vant normalbakke / 5 km. Hun ble også dobbel jr. verdensmester i Lahti i februar 2021 (individuelt og mixed team), tok 2. plass i WC Ramsau og WC sammenlagt totalt. 3 dobbelt seiere i COC Eisenerz januar 2021. Samtidig har hun seier i alle nasjonale konkurranser hun har stilt opp i i sesongen 2020/2021.  

Thea Minyan Bjørseth, Lensbygda Sportsklubb, født i 2003 

Thea ble nr. 7. sammenlagt i kombinert individuelt under ungdoms-OL i Lausanne 2020. Hun ble også tatt ut til det norske laget i hopp mixed, som ble nr. 7 av 12 lag.  
 
Hun hoppet sitt første verdenscuprenn i skihopping i februar 2020, og tok her sine første verdenscuppoeng. Samme året var hun en del av det norske laget som tok 3. plass for kvinner lag i World cup.  
 
I mars 2020 tok Thea sølv i junior-VM Individuelt, som det beste resultat noensinne av en kvinnelig norsk hopper. Senere i samme mesterskap vant hun sølv i mixlag.  
 
Hun ble tatt ut på A-Landslaget i hopp 2020/2021. 11. januar 2021 ble Thea historisk ved å bli den første norske kvinnelige juniorverdensmester i hopp. Rennet ble avholdt i finske Lahti.   

 

Samarbeidspartnere