Nøklevann med kajakk.

Ukens tur: Nøklevann

Turen til denne perlen i Østmarka kan både gjøres lang og variert eller helt kort og enkel.

Tekst og foto: Hege Wallenius

Publisert 05.06.2018

Det varme, herlige været den siste tiden har gjort Nøklevann til et yndet mål for mange badelystne. Og med fortsatt fine temperaturer i vente, er vannet et flott sted å legge turen til den neste uken.

Kort spasertur

Ved Bråten badeplass på vestsiden av det 2,5 kilometer lange vannet finner du en liten sandstrand, stupebrett, flytebrygge og baderampe for bevegelseshemmede. 

Ønsker du en kort og grei tur hvor hovedmålet er å besøke badeplassen, kan du reise med T-banen til Bogerud. Herfra er det drøye to kilometer å gå til fots til målet.

Sykkeltur rundt vannet

Reiser du med sykkel og vil ta en lengre tur før du stopper for en lang pause ved Nøklevann, kan du prøve denne rundt 1 mil lange ruten som starter fra Skullerudstua. Du kommer deg til stua ved enten å kjøre dit eller ta T-banen til Skullerud og gå den halve kilometeren til stua.

Herfra fortsetter du mot Rustadsaga sportsstue, og kanskje vil du legge inn et lite bollestopp på denne stua?

I krysset overfor Rustadsaga sportsstue tar du til høyre og følger veien videre rundt vannet, først på sørsiden mot Kattisa, og deretter østsiden til du kommer til Sarabråten. Denne historiske plassen, som ble eid av konsul Thomas Heftye, har vært samlingspunkt for kunstnere som Henrik Ibsen, Jonas Lie og Ole Bull.

Fra Sarabråten fortsetter turen videre rundt nordsiden av Nøklevann, før du sykler mot Østmarksetra. Deretter fortsetter turen sørover mot Haraløkka og deretter Bråten badeplass. (Husk å hente bilen på Skullerudstua på tur hjem hvis du kjørte).

Flere alternativer

Skullerudstua er bare en av flere mulige utgangspunkt for en sykkeltur rundt Nøklevann. Her finner du en beskrivelse av turen med utgangspunkt på Østmarksetra.

Ikke minst: På vår turplanlegger kan du planlegge din egen sykkeltur og se både distanse og antall meter med stigning. 

Kilder: Oslo kommune og bøkene «Sykkelturer i Oslomarka» og «Fotturer i Oslomarka»

Tidligere turforslag

Få drømmeutsikt på Vettakolltoppen

Ta sykkelbussen til Ringkollen

Samarbeidspartnere