Ukas løypebas: Rolf Storbråten

Feinschmeckeren.

Tekst: Christine Amdam. Foto: Magnus Nyløkken.

Navn: Rolf Storbråten
Alder: 59 år
Område: Krokskogen med base på Ringkollen
Har jobbet i Skiforeningen i 15 år. De tre siste årene som løypebas på fulltid.
Har fagbrev som glassmester, og jobbet 6 år som hundefører i Forsvaret. Har 30 års fartstid fra brannvesenet, og var avløser i Skiforeningen ved siden av denne jobben.

– Feinschmeckeren er favorittløypa i området mitt.

Rolf Storbråten lyser opp når han forteller om det han mener må være den fineste løypa blant de 17 milene med maskinløyper og 13 milene med skuterløyper som han har ansvar for.

– Det var min forgjenger Svein Gulbrandsen som ga løypa det navnet. Det er en skuterløype som går i helt uberørt terreng fra Finstad til sørenden av Spålen. Det er en unik løype i utrolig vakre naturomgivelser, forklarer han.

Løypebasen på Ringkollen var i mange år fast avløser for Svein, men for tre år siden mistet Svein livet i en tragisk ulykke. Dette var omtrent samtidig som Rolf skulle gå av med pensjon som brannmann, og det ble naturlig at han tok over jobben.

– Jeg overtok et løypenett som han hadde jobbet utrolig mye med. Det var velpleid, og han har vært veldig kreativ. Når jeg nå jobber om sommeren ser jeg hvilken vanvittig jobb som er gjort her tidligere, sier Rolf.

Hyller avløserne

Rolf har nå selv to faste avløsere som jobber for han i vinterhalvåret, og han forteller at det ikke hadde vært mulig å få det til å gå rundt uten dem.

– Jeg kan virkelig stole på avløserne mine Børre Næss og Knut Voreland. I tillegg har jeg syv frivillige som stiller opp når det er noe som må gjøres. Særlig når det gjelder rydding om sommeren. Han ene lager faktisk en dass på Ringkolltoppen nå.

Det er også viktig for Rolf å få frem hvor viktig kona er for at han kan holde på med det han gjør.

– Kona mi er tålmodig, og gjør det hun kan om vinteren for at dette skal være mulig. Hun gjør en kjempejobb, og har blant annet ansvar for all snømåking hjemme nå om vinteren.

Sammen har de tre voksne barn, en gutt og to jenter, som oftere og oftere kommer for å teste skiløypene som faren preparerer. Den ene datteren hjelper også til med Facebook- og instagram-kontoen til Skiforeningen Ringkollen.

– Hun går inn og redigerer hvis jeg skriver grammatiske feil og sånn. Så er det hun som legger ut alle bildene på instagram for meg.

Glede av bakgrunnen

I brannvesenet var det også viktig å stå på når det virkelig gjaldt, men Rolf forteller at øktene der ikke var like lange som de kan være i Skiforeningen på en snøfylt vinterdag. Og begge jobbene består av mye fysisk arbeid.

– Så har jeg fått mye erfaring med å jobbe tett på andre mennesker når det står på som mest.

Dersom en løypebas står fast eller noe går i stykker er det viktig å ha evnen til å improvisere. Ofte er de utenfor dekning og må rett og slett finne en løsning på stedet. Heldigvis stiller de opp for hverandre med en gang dersom det er nødvendig.

Naturopplevelser

For Rolf er det beste med jobben at han får være så mye ute i naturen.

– Det er mange sterke inntrykk når du er ute, spesielt om morgenen. Når jeg kjører i grålysningen ser jeg mye flott. Det å komme ned mot Katnosa når det begynner å lysne og tåka ligger over vannet er magisk. Og bak deg er det helt mørkt. Dette øyeblikket varer bare noen minutter, forklarer han.

Selv om det kan være veldig tøft å finne fram skiene etter å ha stått opp klokken fem og hatt en lang dag i maskinen, prøver han å gå på ski så ofte som mulig.

– Hvis jeg får en formiddag hvor jeg kan sove på morgenen, spise god frokost og så gå en skitur, da føler jeg at jeg har hatt to ukers ferie når jeg setter meg i maskinen på kvelden.

Han stortrives i jobben og ønsker å holde på så lenge helsa holder. Foreløpig er det ingen tegn til at den skulle svikte, men han tar et år om gangen.

– Jeg får nesten bare positive tilbakemeldinger, og det er så klart veldig hyggelig.

Det tristeste han vet er å se alle som går på bena og lufter hundene sine i lysløypa på kveldene. Da blir alt arbeidet hans gjennom dagen visket ut.