Trantjern gård skal fremdeles være åpen for alle

– Dette er fantastisk. Vi skal igjen åpne historiske Trantjern gård ved Mylla for turfolket.

Publisert 29.09.2020

I dag skrives det Markahistorie. Sparebankstiftelsen DNB har kjøpt Trantjern gård, og DNT Oslo og Omegn og Skiforeningen skal skape innhold og aktivitet på stedet med utgangspunkt i hver sine konsepter og sin identitet. Kjøpssummen endte på kr. 5,3 mill. Etter at nyheten om at Skiforeningen og DNT var interessert i å kjøpe stedet sammen har responsen vært overveldende.

– Vi har fått mange henvendelser fra folk som heier på oss og mener at dette er fantastiske nyheter. Det gjør jo at man blir ekstra stolt og ydmyk, sier generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.

Samlet har Skiforeningen og DNT Oslo og Omegn nærmere 170 000 medlemmer.

– Medlemsmassen vår utgjør 25% av Oslos befolkning. Det viser at det er en enorm interesse for friluftsliv i Oslo. At vi da sammen klarer å sikre Trantjern for medlemmer, friluftsinteresserte og fremtidige generasjoner er veldig gledelig, sier Eide og Wikborg. 

Erik og Henning_3.JPGHenning Hoff Wikborg og Erik Eide gleder seg til å jobbe sammen om å utvikle Trantjern gård. Foto: Eivind Haugstad Kleiven/DNT Oslo og Omegn. 

Spennende tilbud til turfolket

På fredag var Erik Eide og Henning Hoff Wikborg, på befaring på gården sammen. De har mange tanker og ideer om hvordan dette kan bli et nytt og flott tilbud til turfolket.

– Trantjern ligger utrolig fint til nord i Marka. Området er snøsikkert, og det er rikelig med muligheter for både skigåing og annet friluftsliv hele året. Stedet har en lang historie, og har vært et viktig sted for mange mennesker gjennom 100 år. Nå er vi utrolig glade for at dette skal fortsette, sier Erik Eide, generalsekretær i Skiforeningen.

– Både Skiforeningen og DNT har et omfattende merket rutenett i dette området. Vi har manglet mulighet for samlingssted og overnattingsmuligheter nord i Marka. Med Trantjern åpnes det flere spennende muligheter som vil sikre aktiv bruk av denne delen av Marka både sommer som vinter, sier Henning Hoff Wikborg.

Gården har over 300 kvadratmeter boplass og 28 sengeplasser. Skiforeningen ønsker å åpne markastue med servering og overnatting. Oppgraderingsbehovet er betydelig, så vi trenger å finne ytterligere finansiering, det skal vi greie!

– Vi trenger en grundig prosess for å finne det beste konseptet på stedet, men tenker nå på organiserte aktiviteter som skikurs, skiskole eller leirskole. Dette skal være en møteplass for turgåere fra hele vårt område, sier Erik Eide.

Trantjern DNT 3.jpgBygningene trenger betydelig oppgradering. Foto: Henning Hoff Wikborg/DNT Oslo og Omegn.

Ubetjent hytte på tomten

DNT Oslo og Omegn ønsker å bygge en ny ubetjent hytte på tomten.

– Vi har lenge ønsket oss en hytte i dette området, og stedet er godt egnet. Med dette kan vi glede mange brukere av Marka sommer og vinter. Dette bidrar til at DNT Oslo og Omegn får et mer helhetlig tilbud i Marka og forsterket hyttenettverket vi allerede har med mer enn 30 hytter, sier Henning Hoff Wikborg.

Nå blir det viktig å få med private aktører som ønsker å støtte og utvikle Trantjern slik at det blir det suksessen vi håper på.

Samarbeidspartnere