Stemningsfullt på mørketur

Over 4000 mennesker var med da Skiforeningen og Kvikk Lunsj arrangerte mørketur i Marka.

Alle foto: Magnus Nyløkken/Skiforeningen. Tekst: Christine Amdam

– Det er bilkø fra Ullevål Stadion og opp til parkeringen på Sognsvann! Alle vil være med på mørketur, utbryter en av de første deltakerne som ankom bålplassen ved Nedre Blanksjø torsdag 19. oktober. 

Allerede før klokken 18 når arrangementet skulle starte begynte folk å strømme til ved bålpassen. Der sto Skiforeningens ansatte og frivillige og grillet pølser og delte ut saft, mens Kvikk Lunsj delte ut tursjokolade.

Rundløyper

Det var satt opp to rundløyper med start og slutt ved Nedre Blanksjø. Den ene løypen var på omkring 1,5 kilometer og lyssatt med diodelys. Her måtte man skru av hodelyktene for å få en mørk og spennende opplevelse på stien. En av de første som hadde gjennomført løypa var Guri Lund fra Lilleaker.

– Jeg var tidlig ute og gikk helt alene, det var veldig fint. Morsomt å gå på ulendt terreng og ukjente stier. Nå ser jeg at det har kommet veldig mye folk her, det er jo kjempebra, sier hun.

Det var flere som syntes at dette var en fin anledning til å komme seg ut i skogen, og at de mest sannsynlig hadde ligget på sofaen hadde det ikke vært for arrangementet.

Vil bli bedre kjent i Marka

– Dette er et perfekt avbrekk fra en stressende studiehverdag, forteller fire studievenninner fra Universitetet i Oslo. De har plassert seg under et av Kvikk Lunsj-bannerne for å få tatt et gruppebilde fra turen. Det er viktig å forevige studieminnene.

Verken Anja Gram Andersen, Ida Emilie Müller Falkensten, Tina Granheim eller Stine Løvøy Hegge er fra Oslo, og for dem var dette en veldig fin måte å bli kjent med Marka på.

– Vi vil helt klart ha mer av denne typen arrangementer, og gjerne på flere steder slik at vi kan bli kjent på nye steder i Marka, sier Andersen.

Den andre løypen var merket med reflekser, og ved hjelp av hodelykter fant du veien gjennom skogen. Med våt myr og ulendt terreng ble dette en spennende atmosfære i Marka.

Besøkende fra hele verden

Tilbake ved bålplassen var det folk i alle aldre, barnefamilier, venninnegjenger og utenlandske studenter. Et par som hadde reist litt ekstra langt var Joyce og Richard Phillips fra South Dakota i USA. De jobber for tiden på ambassaden i Oslo, og hadde fått tips om at dette var et fint arrangement for å bli bedre kjent med Oslo.

– Vi skal være i Norge i tre år, og har gruet oss til denne mørke tiden av året. Derfor synes vi det var perfekt med et arrangement i høstmørket. Det å gå på tur i skogen er den ultimate norske aktiviteten, så det måtte vi få med oss, forteller de.

2600 Kvikk Lunsj ble delt ut og forsvant på 75 minutter. Det var noen litt skuffede barn som måtte gå hjem igjen uten å få smake på sjokoladen.

– Foreldrene skal nok huske å ta med noe eget i sekken neste gang, forteller mor i familien Bjerknes Aarseth.

Barna var allikevel klare på at det ikke skremmer dem fra å være med på tur igjen. Familien syntes at dette var en fin mulighet for at de kunne få en stemningsfull opplevelse sammen. Men de ble nok noe overrasket over hvor mange andre som også hadde tatt turen ut i mørket denne torsdagskvelden.

– Vi måtte omstille oss raskt da vi så hvor mange mennesker som var her. Men vi hadde aldri kommet oss ut hvis det ikke var for dette arrangementet, så vi blir gjerne med på noe lignende igjen, forteller familien.

Stemning ved bålet

Alle pølsene er spist opp, det ligger noen få papirer med Kvikk Lunsj rundt på bakken og rundløypene begynner å tømme seg for folk. Men rundt bålpannene sitter fortsatt gjenger og hygger seg med kakao og marshmallows. Ole Ingvald Gåserud og Ana Maria Catargiu har tatt med seg egne pølser og griller dem over det glødende bålet.

– Det var helt tomt for pølser når vi kom, så det var lurt at vi hadde med eget, sier Gåserud. 

Han forteller at de ferdes en del i Marka, men at dette var et spennende arrangement som de hadde lyst til å få med seg.

– Det er koselig når det samles så mange mennesker i Marka. Og for meg som ikke er fra Norge var det ekstra spennende å gå på tur i mørket. Det har jeg aldri gjort før, forteller Catargiu som snakker flytende norsk, men opprinnelig er fra Romania.

Da Skiforeningen hadde samlet sammen alt utstyr satt det fortsatt folk igjen ved bålpannene. Noen hadde til og med satt opp telt for å forlenge opplevelsen til neste dag. Faklene geleidet alle som ville hjem trygt tilbake til Sognsvann. 

Samarbeidspartnere