Spennende turmat

Matpausen er ofte en viktig brikke for en velykket turopplevelse for barna. Med litt planlegging, tålmodighet og engasjement for å prøve ut noe nytt, er veien kort til et vellykket friluftsmåltid.

Det er ikke lov å fyre opp bål i tiden mellom 15. april og 15. september. Ta derfor med en brenner – propan el. i denne perioden.

Kokeutstyr

Har du et enkelt stormkjøkken, så kommer du langt. I tillegg til dette er det kjekt å pakke med en stekespade, sleiv, kniv og et skjærebrett. Dette tar liten plass i sekken og er enkelt å holde rent.

Båltyper

Bål er kanskje det mest populære redskapet for selvlaget mat, og den enkleste formen er jegebålet. Her legger du to større stokker parallelt og mindre ved mellom. På denne måten får du får plass til en panne over stokkene.

Trefot er en annen mulighet og denne er praktisk for å henge kjeler i, hvis det skal serveres suppe eller varm drikke.

OPPSKRIFTER

Ostesmørbrød

Smør brødskiver med ketsjup, strø på litt oregano og legg ost og skinke/salami mellom 2 skiver. Legg gjerne en ananasring mellom skivene i tillegg for å få en spennende vri. Pakk skivene i aluminiumsfolie og varm i glørne. En annen mulighet er å smøre 2 brødblingser med 1ss pesto, 2ss cottage cheese og 2 skiver salami. Stek i vaffeljern, eller pakk inn i aluminiumsfolie og legg på bålet.

Steke pannekaker

Ta med pannekake-røre på en flaske eller termos. Ta med smør og stekepanne for å steke i.

Bållune lefser

Wenche Andersen foreslår en herlig variant der du smører lefser med rømme og sennep. Legg over skiver av røykelaks eller spekemat (og gjerne finhakket purre). Rull sammen, pakk i aluminiumsfolie og varm lefsene på bålet.

Bakt potet

Grav ut et hull i bakepoteten, fyll med kremost med uter, smårettskinke og revet ost. Legg smurt aluminiumsfolie rundt og la de ligge i glørne i nærmere 1 time.

Pinnebrød

Du trenger: 0,5kg hvetemel, en halv pakke tørrgjær, 1ts salt, 1ts sukker, 75g smør, 2,5dl melk.

Slik gjør du: bland det tørre, rør, deretter inn smøret og tilsett tilslutt melken. Dette kan gjerne forberedes hjemme slik at deigen allerede er ferdig laget før turen. Lag fingertykke pølser av deigen og snurr rundt en pinne. Stek brødet over bålet. For søt versjon kan du fylle med syltetøy. For middagsversjon, rull pinnebrødet rundt en pølse.

Bananer med sjokoladebiter 

Del en banan i to. Skjær et snitt på langs, stikk sjokoladebiter nedi, pakk inn i aluminiumsfolie. Legg på grillen/bålet. Ferdig etter ca. 10 minutter.

Bakte epler

Ta ut eplekjernen og fyll hullet med rosiner, smør, kanel og sukker (gjerne også litt finhakkede nøtter). Pakk inn i aluminiumsfolie og legg på grillen/bålet. Ferdig etter ca. 15. minutter.

Kakao med marshmallows

Lag kakao på termos. Server med varm marshmallows, som gjerne er varmet kjapt over bålet først. Smak til med litt kanel.

Samarbeidspartnere