Slik finner du riktig bruktskiutstyr

Her gir vi deg gode tips til hva du skal se etter når du leter deg frem på bruktskimarkedet.

Det finnes en rekke arenaer hvor du kan kjøpe skiutstyr brukt, både til deg selv og barna. Men hva skal du se etter?

– Før man kjøper ski må man spørre seg om hva de skal brukes til. Hvis du har god tyngdeoverføring, og ønsker en god treningsski, er det lurt å se om skiene er beregnet for din vekt og høyde – slik at glid og feste ivaretas på en god måte. Skiene bør ikke være mer enn 5 til 8 år gamle avhengig av bruk, forteller Lars Amund Toftegaard, leder for Holmenkollmarsjen i Skiforeningen.

Han forteller videre at dersom du kun er ute etter et skipar du kan få godt feste på, leke eller gå turer ved all slags forhold, gjør det ikke noe om skiene er litt kortere og beregnet for litt mindre vekt enn det som passer deg.

Hva med merke?

– De fleste skifabrikanter lager gode ski i dag, så det trenger man ikke tenke på. Men det er viktig at bindingene passer til skiskoene dine. Barn som bare skal leke på ski kan gjerne ha ski som er litt kortere enn anbefalt lengde. Og det er ikke nødvendig å kjøpe ski ut fra vekt, sier Toftegaard.

Ta forholdsregler

Når det gjelder smørefrie ski mener Toftegaard at felleski er det beste alternativet.

– Dersom du ikke har noe imot å smøre skiene, vil du nok få en enda bedre skiopplevelse i sporet hvis du treffer med smøringen. Utvalget vil også være mye bedre på vanlige smøreski.

For å unngå å kjøpe katta i sekken anbefaler Skiforeningen å ta samme forholdsreglene som ved kjøp av annet brukt utstyr. Spør gjerne om skiene har skader på binding, såle, eller lignende som du bør vite om. Sjekk også at skiene er beregnet for din vekt. Husk å sjekke at det er riktig type ski (klassisk eller skøyting), og om lengden er korrekt.

Hva bør man gi for et par brukte ski?

– Halv pris eller lavere for et par pent brukte ski er et fint utgangspunkt, sier Toftegaard. 

Annet langrennsutstyr

Dersom du skal kjøpe skisko er det viktig å sjekke at skoene er like hele, har riktig størrelse og at modellen passer til bindingene på skiene dine. Husk å kjøpe sko til enten klassisk eller skøyting. Kombisko (fungerer til både klassisk og skøyting) er fint for barna. Vi kan skille mellom tursko og racingsko. Racingskoene er kaldere og stivere enn turskoene. Tenk derfor gjennom hvilke sko som passer best for deg.

Når det gjelder staver anbefaler vi staver som er ca. 30 cm lavere enn kroppshøyden. Til skøyting behøver du litt lengre staver, og de skal være omtrent 20 cm lavere. Se gjerne at stropper og stavhåndtak er intakt. Til turgåing utenfor skiløypene er det smart med store trinser på stavene.

Hva er det viktigste å tenke på hvis man skal kjøpe langrennsbekledning?

– Du trenger en god ulltrøye og eventuelt ullstillongs. For den aktive anbefaler vi eventuelt teknisk superundertøy som første lag. Vindtett bukse og jakke som siste lag er helt perfekt. Kjøp gjerne vindtett tøy som puster litt, slik at du ikke blir altfor varm og svett ved aktivitet. Altfor tett tøy gjør at du blir gjennomvåt av svette ved aktivitet, og kald når du står i ro, sier Toftegaard. 

Husk at hvis du er usikker på hva slags ski som passer for deg, og du ønsker å finne riktig utstyr, kan det være lurt å gå til en forhandler.

Anbefalte skilengder: 

For voksne

Klassisk: Kroppshøyde + 20-25 cm
Skøyting: Kroppshøyde + 10 cm

For barn

Langrennski:
Kroppshøyde 90cm-115 cm: samme lengde som kroppshøyde (både klassisk og skøyting)
Kroppshøyde 120cm-145cm: + 10-15 cm (+ 0-10 cm skøyting)
Ellers samme anbefaling som for voksne. Men for nybegynnere er det smart med litt                  kortere ski enn anbefalt.

Samarbeidspartnere