Skodd for løpsopplevelser

Høsten er en fantastisk tid for løpeturer i Marka. Vi er heldige som har et hav av stier og grusveier som ligger lett tilgjengelig nær hovedstaden vår.

Simen Michelsen fra Intersport Sentrum og Ole Kristian Sørland er ute og tester løpesko. Foto: Trine Rom Giving. Tekst: Ole Kristian Sørland.

Gode sko er viktig for en god løpsopplevelse. Hva som er gode sko for deg bestemmes av flere forhold. 

Vi har tatt en prat med Simen Michelsen som er avdelingsleder på Intersport Sentrum for å gi deg noen tips til valg av joggesko. Det er tatt med en del eksempler på sko innenfor de ulike segmentene. Det finnes et stort utvalg av sko, og det er viktig at de passer din fot. Det viktigste er da at du gjør deg opp en mening om hva slags bruk og egenskaper du ser etter i ditt neste skopar. 

– Underlag, passform, ønsket demping og pronasjon (hvordan foten beveger seg i avviklingen av løpssteget) er forhold som påvirker hva som er den rette skoen for deg og dine turer. Mange har en referansesko som de kjøper igjen når den gamle er utslitt. Det er en stor utvikling av egenskapene til joggesko. Det er ikke bare årets farge du bør gjøre deg kjent med, sier Michelsen. 

Taper seg

En joggesko mister gradvis sine egenskaper, i tillegg til den synlige slitasjen skoen får ved bruk. Vår løpsekspert fra Intersport anbefaler at man har to par sko å bytte mellom, og at disse byttes ut hvert år. 

– Med to par vil du få en fin variasjon i hva foten og kroppen venner seg til. I tillegg får skoen tørket etter bruk, sier Michelsen.

Ved innkjøp av nye sko er det lurt på forhånd å ha gjort seg opp en mening om hva man er på jakt etter. Det kan være lett å la seg friste av nye modeller i farger som matcher treningstøyet, men det er ikke sikkert det gir deg de beste løpsopplevelsene. 

– Det viktigste kriteriet for hvilken sko du skal ha er underlaget. Løper du mest på sti, grusvei eller en kombinasjon av vei og grus? spør Michelsen.

I butikken bør du også be om en fotanalyse. Den vil avsløre om du har pronasjon som det bør tas hensyn til i valg av sko. Mange ønsker sko med god demping. Demping gir skoen økt vekt. For kortere økter kan man velge en lettere sko, men da vil belastningen på kroppen øke. Det er derfor viktig at man gradvis venner kroppen til dette.

Pronasjon

Det er svært få av oss som underpronerer. Ved underpronasjon er det viktig at du velger en stabil sko med god demping.

Trykket under foten er normalt fordelt gjennom løpssteget ved nøytral fot. Du trenger da ikke sko som korrigerer for pronasjon. 

Nesten halvparten av oss har en overpronasjon. En fot som overpronerer gir stor belastning på innsiden av foten. Denne feilstillingen kan føre til smerter i knær, og etter hvert også videre oppover i kroppen. Det er derfor viktig å velge sko som korrigerer for overpronasjonen med god demping.

 

Skodd for grus og vei

Stiene i Marka er ofte glatte, med røtter og stein som krever et godt grep. På stien gir underlaget demping i seg selv, man vil derfor kunne klare seg med mindre demping i sålen enn for annet underlag.

Adidas adizero adios

Dette er en svært lett sko som mange bruker for raske økter og konkurranser. Samtidig har den nok demping til å være en god sko for deg som vil teste ut en lett sko for raske økter eller konkurranse. Skoen passer best for de som ikke har overpronasjon. 

Saucony Triumph

Denne skoen har vunnet flere tester. Den føles svært behagelig og lett på foten. Dette er en sko som føles rask samtidig som den har god demping, og denne kombinasjonen har gjort at skoen har blitt svært populær, et førstevalg for mange. Skoen passer best for de som ikke har overpronasjon.

Asics Gel Nimbus

Dette er toppmodellen til Asics. Den er nå kommet til utgave 19. Skoen gir svært god demping og brukes av mange løpere som mengdetreningssko. Du kan løpe langt og lenge med Gel Nimbus uten stor slitasje på kroppen. Denne skoen passer for deg som har nøytral fot.

 

Skodd for terrenget

Stiene i Marka er ofte glatte, røtter og stein som krever et godt grep. På stien gir underlaget demping i seg selv, man vil derfor kunne klare seg med mindre demping i sålen enn for annet underlag. 

Salomon SpeedCross 4

Skoen fra Salomon har svært godt grep. I motsetning til Inov8 er det her også god demping. Skoen har et vannavstøtende materiale som holder fuktigheten ute.

Inov8 212

Dette er en kompromissløs sko med ekstremt godt grep. Skoen har en lav vekt og god løpsfølelse. Sålen er myk og gir lite demping. Denne skoen er førstevalget for mange som løper mye. På grusvei vil du fort merke at det er på sti denne skoen hører hjemme.

Denne saken sto opprinnelig på trykk i Snø & Ski nr. 3 september 2017

Samarbeidspartnere