Sesongens første kuldegrader

I morgentimene mandag ble det målt 1,5 minusgrader ved målestasjonen på Bjørnholt, ifølge Meteorologisk institutt.

Publisert 24.09.2018

Rim på planter i Nordmarka syd. Foto: Magnus Nyløkken/Skiforeningen

Det er første gang i høst at det har vært målt kuldegrader ved en av de to målestasjonene i Nordmarka syd, opplyser meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen. 

– Første gang det ble målt under null var mellom klokken 6 og 7. Da ble det målt minus 0,2. Så ble det litt kaldere de neste timene før temperaturen begynte å stige. Klokken 9 var det 3,4 plussgrader, forteller han.

– Grunnen til at det har vært så kaldt i natt er at det har vært lite skyer og lite vind.

På den andre stasjonen i Nordmarka syd, Tryvannshøgda, ble det ikke målt lavere enn 2 plussgrader i løpet av natten.
IMG_2662.JPG
Rim på planter ved Skjærsjøen, rundt fire kilometer sør for Bjørnholt, i Nordmarka syd mandag morgen. Foto: Magnus Nyløkken/Skiforeningen

– Ligger det an til flere frostnetter resten av uken? 

– Jeg er litt usikker på natt til fredag og natt til lørdag. Det ser ut som de kan bli lite skyer og vind disse to nettene. Med vindtrekk fra nord og nordvest får vi ikke så veldig høye temperaturer. Og med så lange netter som vi har nå, kan temperaturen komme ned mot null.

Det er ikke uvanlig at det måles kuldegrader på Bjørnholt i september. Frem til 2007 målte stasjonen kun nedbør, men det har ved minst tre tidligere tilfeller vært målt lavere temperaturer her i september enn det som ble målt i natt, ifølge Hansen. 
IMG_2671.jpg
Foto: Magnus Nyløkken/Skiforeningen

– Også Tryvannshøgda har tidligere hatt en god del tilfeller av kuldegrader i september. Så helt uvanlig er det ikke når vi er i den siste delen av måneden. 

I fjor kom sesongens første snøfall i Marka den 24. oktober. Det ble første forsmak på det som skulle vise seg å bli en lang og snørik vinter i Marka. 

I de over seks månedene som fulgte kjørte Skiforeningens løypebaser til sammen 56.744 kilometer løyper

Tekst: Hege Wallenius

Samarbeidspartnere