Nyt førjulstiden på ski

Her gir vi deg de beste tipsene for å finne bra skiføre.

Brovoll i Romeriksåsene 15. desember. Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 14.12.2017

Blir det hvit jul i år? På yr.no sitt langtidsvarsel vises det nå bare blå tall frem til og med lille julaften i Oslo og omegn. Så det er gode muligheter!         

– Vi i Skiforeningen anbefaler alle å ta seg et avbrekk fra julestria, og unne seg en tur på ski. Selv om det ikke har kommet like mye snø det siste døgnet som vi hadde håpet, er det mange fine skimuligheter i Marka, sier Erik Eide, generalsekretær i Skiforeningen.

Du vil i hvert fall komme i riktig stemning dersom du tar deg en tur ut. Snøen ligger vakkert på grantrærne, og nypreparerte trikkeskinner venter på deg.

Aller best i nord

– Ut fra Brovoll i Romeriksåsene og fra Svartbekken i Nordmarka nord har det vært nydelige forhold hele uken, og med nysnøen på toppen kjøres løypene med full bredde for klassisk og fristil, forteller Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen.

Preparering tidlig på morgenen den 14. desember på Brovoll. Foto: Jarle Jensen

Dersom du bor i Oslo sentrum og ikke har mulighet til å kjøre så langt, er det også fine muligheter nærmere.

– Sørkedalen er det beste bynære stedet å gå på ski akkurat nå. Her er det mulig å gå fra Skansebakken til Lysedammene og videre mot Løvlia, sier Sheriff.

Her må man riktignok være litt forsiktig i utforkjøringene.

Oslo kommune er nå ute med skuter og pakker løypene fra Frognerseteren til Tryvann og over Skjennungen. Det er ikke sikkert at det er satt spor, men det skal være mulig å gå på ski. Vær observant, og ikke ta de nyeste skiene.

Følg løypemaskinen på føremeldingen

Tipser om Kjekstadmarka

Bare en liten halvtimes kjøretur fra Oslo sentrum ligger nydelige skispor og venter på deg.

– Jeg anbefaler å ta turen til Kjekstadmarka. Du parkerer på Gjellebekk parkering tvers over gaten for Liertoppen kjøpesenter. Her er det flotte forhold nå, sier løypesjef Sheriff.

Hun forklarer at det er litt rufsete de første 1,3 kilometerne da løypa starter gjennom terrenget, men etter dette er løypene flotte.

Det er også fint å gå Djupdalsveien fra Sollihøgda, heller ikke lange kjøreturen fra Oslo.

Sjekk forholdene for ditt område

Nordmarka syd

Det er nå -4 grader og lett snøvær på Kikut, og det har kommet 3-5 cm snø siste døgn. Total snødybde er 5-20 cm. Vi vil pakke mot Nordmarkskapellet i dag, men det er enda ikke skiføre for de fleste. Vi har hatt godt med kulde denne uken og isen på vannene legger på seg dag for dag, men hold deg unna vann som ikke er kontrollert og stukket. Oslo kommune er ute og pakker løypene fra Frognerseteren med skuter nå. I Holmenkollen nasjonalanlegg er det nå lagt ut litt ekstra med snø, og løypa går fra brua og opp bak hopptårnet i Midtstua. Standplass er snølagt, og det er lagt en sløyfe inn på stadion fra den eksisterende traseen. Nå er det ca to kilometer løype. I Nittedal Total er det nesten bare is i lysløypa, og ferdsel frarådes. Kunstsnøløypa på Sørli er på ca. 1 km, og nyfrest og fin med mulighet for både klassisk og skøyting. Vi jobber fortsatt med snøproduksjonen i området. I Hakadal er hele lysløypa preppet med maskin. Det er ikke satt spor i 3 og 4 km sløyfene. Det er preppet for klassisk og skøyting i 1 km og 2 km kunstsnøløypene.

Nordmarka nord

På Svartbekken er dert -7 grader, overskyet og lett snø. Vi fikk ca. 5 cm snø i går ettermiddag og natt. Veiløypene vil bli preparert fortløpende. Det vil bli flotte forhold ut fra Svartbekken. For de som ønsker Stryken som utgangspunkt kan man ta løypa som går over Skillingen. Husk fornuftig sikkerhetsutstyr når du ferdes på isen og følg stikkene. God tur!

På Svea/Mylla er det -7 grader og oppholdsvær. 4 cm cm snø siste døgn. Total snødybde er 10-25 cm. 4 cm nysnø er for lite til å preparere løypene på ny, men nysnøen i sporene gjør det bedre å gå på ski.

Romeriksåsene

På Brovoll er det -5 grader, tett tåke og oppholdsvær. 5-7 cm snø siste døgn. Total snødybde er 10-25 cm. Vi fikk et påfyll av snø i går som gjør forholdene enda bedre når vi får preparert. Også ut fra Sjonken er det nå skiføre. Det vil i dag bli preparert med scooter, rulle, matte og til slutt satt spor. Fine forhold for klassisk og fristil. Snøen er tørr og lett, så det er viktig å ikke kjøre løypemaskinen før snøen blir fastere og hardere. Vi trenger fortsatt å bygge en god såle. Vi starter med veiene ut fra Brovoll og videre til Råsjøkrysset - Råsjøen - Sjonken - Råbjørn, før det blir kjørt over tilbake til Brovoll via Bukkelia og Snellingen. Smøretips: Blå ekstra V45/VR45.

Krokskogen

I Sørkedalen har vi fått 5 cm snø siste døgn. Total snødybde er nå 8-30 cm. Vi pakker Gråseterveien med maskin. Heggelivann og Nibbitjern er nå merket og åpnet for ferdsel, men følg stikkene!  På Ringkollen er lysløypa og stadion kjørt en runde uten spor. Kjører på nytt på morgenen. Vi gjør videre et forsøk med maskinen i treningsrunden og videre til Løvlia. Sporet vil ikke kunne settes alle steder på grunn av lite snø. Det kan være glatt, da vann fra myrene kom opp i forbindelse med mildværet som var. På Sollihøgda er det -7 grader og litt snø i lufta. Det kom 3-5 cm påfyll av snø siste døgn. Total snødybde er nå 5-30 cm. Vi kjører Djupdalsveien først på morgenen. Prøver også å kjøre Toresplassløypa. Her er det stedvis lite snø, så det blir det nok ikke helt optimale forhold. Når man nå begynner å bevege seg ut i terrenget må man ta det pent, for snølaget er tynt.

Løvlia 18.12.2017. Foto: Rolf Storbråten

Bærumsmarka

På Fossum er total snødybde 5-15 cm. Vi kjørte Abborvannsveien med scooter og matte i går og det ble ikke så verst. Vi vil kjøre mer i terrenget med samme utstyr fredag, men venter med å melde inn til vi ser hvordan det blir. Den beste løypen ut i Marka fra Fossum er ytterste lysløype mot Lathus.

Vestmarka/Asker syd

På Solli har det kommet 4 cm snø siste døgn. Total snødybde er fra 5 til15 cm. Det er nå mulig å få seg en skitur ut fra Solli, men forholdene er langt fra perfekte. Stor forsiktighet bør utvises da det er mye is under den lille snøen vi fikk i går. Det er for lite snø til å sette spor. Det er ikke skiføre i nærområdet Asker, og det er hardt og isete med et tynt lag snø oppå. Sandungen åpnet for ferdsel der det er merket, men de andre vannene er ikke kontrollert! Bærum kommune melder om vekslende forhold med fine partier, og partier med lite snø. Noen steder er det generelt isete på skogsbilveiene mellom Vestmarksetra og Skoglund. 1,6 km kunstsnøløype og skileik blir preparert i dag i lysløypa. Det vil bli pakket og glattet med scooter og matte på myrløypa til Mikkelsbonn og rundt Svartvann. Bærum Kommune vil ikke preparere i helgen.

Kjekstadmarka

Det er fine forhold i Elvelia og på skogsbilveiene rundt Heggsjø. Det ligger ca. 3 cm snø i sporene, men det blir ikke preppet på nytt før det slutter å snø. Det foregår skogsdrift i området ved Ros hytta. Risikosonen er 70 meter fra skogsmaskinen. Fortsatt usikker is! Veldig fine forhold på Eid skiarena med ca 600 m løype i ytterkant. 

Østmarka

Det er litt snø i lufta. Løypenettet inne på Skullerud er stengt fram til kl. 15.00 i dag på grunn av maskinkjøring. Der skal det bli ca. 1500 meter skiløype for fristil og klassisk. Vi ser på muligheten for preparering på golfbanen i Ytre Enebakk og Krokhol, men den våte snøen som har kommet må tørke opp litt først. Isen på vannene har stor variasjon og er ikke sikker. Det pakkes løyper med ATV i området ut fra Sørlihavna mot Losby. Følg med på status på kartet.

Sørmarka

Lille løypa på Østre Greverud er nypreparert og har gode forhold for skøyting og klassisk.

 

Samarbeidspartnere