Nå er det alpinjentenes tur til å høre Kollenbrølet

Tekst: Christine Amdam. Foto: Magnus Nyløkken

Raketten fra Sunnmøre har et mål for øye når hun stiller til start i parallellslalåmrennet i Holmenkollen første nyttårsdag: Seier. At det er på hjemmebane for det norske publikum er stort. 

Hvem: Nina Haver-Løseth (28)

Aktuell med: På det norske landslaget i alpint. Stiller til start i tidenes første verdenscuprenn i slalåm i Holmenkollen.

HVA TENKTE DU DA DU HØRTE AT DET BLIR VERDENSCUPRENN I HOLMENKOLLEN?

Jeg ble innmari glad! Men jeg trodde ikke på det før jeg så det svart på hvitt. Det var virkelig på tide at vi fikk et verdenscuprenn også for jenter i Norge. Så er det noe spesielt med disse city-eventene. Du får samlet både guttene og jentene, og det er veldig publikumsvennlig. Prinsippet er enkelt; førstemann til mål. Det er ekstra spennende at man kjører ved siden av en person, både for oss og publikum. Fra tidligere city-events jeg har vært med på har jeg hørt fra publikum at det veldig moro å se på, og det gjør det gøy for oss.

HVA SYNES DU OM DENNE KONKURRANSEFORMEN?

Jeg elsker det, selv om det er mye nerver. Man kan fort bli psyka ut. Jeg har alltid vært treig på starter, men nå har vi trent masse på det i sommer. Vi har funnet ut at teknikken og timingen må terpes på. Taper du etter første port er det kjørt for guttene, men for oss jentene har det vært mulig å ta igjen. I Stockholm lå jeg alltid etter, men så klarte jeg å ta dem igjen. Nå bør jeg stille sterkere.

DU KOM PÅ TREDJE PLASS I STOCKHOLM I FJOR, HVORDAN SER DU PÅ SJANSENE DINE HER I HOLMENKOLLEN?

Det hadde jo vært veldig kult å vinne hele greia, det er jo det man må gå for på hjemmebane. I hvert fall nå som vi har brukt så mye tid på å trene på disse startene. Jeg håper jeg kan prestere godt og gjøre publikum og Norge fornøyd.

NÅR BEGYNTE DU Å STÅ PÅ SKI?

Jeg var to år gammel. Det var på Strandafjellet der familien hadde hytte, og vi dro inn hver helg. Jeg har tre søstre, så vi er totalt fire jenter. Det er bare litt over fire år mellom oss tre eldste. Da var det en i sele, en i bæremeis og en som kjørte selv. Det var veldig artig. Da jeg var tre år tok jeg heisen helt alene og sto ned bakken uten problem.

HVA VAR DET SOM GJORDE AT DU VILLE SATSE?

Det må være en ærlig sak at alle liker å kjenne på mestringsfølelse. Som barn får man gjerne den følelsen når man kjenner at man er god, og bekreftelsen når man vinner. Jeg vant veldig mye da jeg var ung, og jeg elska den følelsen når det gikk bra. I tillegg ble jeg fly forbanna når det gikk dårlig. Jeg fant ut ganske tidlig at Alpint var noe som gikk ganske lett og var naturlig for meg. Da jeg var 13 måtte jeg velge mellom fotball og ski, og da ble det ski. Det er min helt A4-forklaring, enkelt og greit.

DU HAR VÆRT MED I VERDENSCUP-SIRKUSET I 11 ÅR. KAN DU FORTELLE LITT OM REISEN FRA 2006 OG FREM TIL I DAG?

Det har vært mye opp og ned. Det var mye medgang de første årene da jeg var ung, og så måtte man vente på den stoppen. Jeg ble skadet og var borte fra verdenscupen i omtrent tre år. Det tok tid å komme seg tilbake, men dette ble en lærerik periode for meg. Det var veldig mye motgang og mange tøffe situasjoner. Så kommer man seg gjennom det, og det begynner å gå bra igjen. Og nå står vi her!

KAN DU BESKRIVE HVA DU FØLTE DA DU TOK DIN FØRSTE VERDENSCUPSEIER I 2016?

Det er den reneste lykken jeg har kjent på noen gang. Og det er jo det idretten gir meg. Men jeg tror nesten at min første pallplass var enda større. Det var året før, og da trillet tårene. Det gjorde de ikke da jeg vant, selv om det var surrealistisk. Det er veldig spesielt å vinne, en ren glede.

HVA ER AMBISJONENE FOR SESONGEN SOM KOMMER?

Være enda mer med i kampen om pallplasseringer. I fjor hadde jeg tre i løpet av sesongen, og det synes jeg er altfor lite. Så vil jeg fortsette å utvikle meg og kjøre enda fortere på ski, renn for renn. Hvis jeg klarer å holde det fokuset så kommer resultatene.

DU HAR BODD I OSLO I MANGE ÅR NÅ, KAN DU FORTELLE LITT OM DINE OPPLEVELSER FRA MARKA?

Vi har sykla mye innover i Marka, og det synes jeg er veldig fint. Jeg har ikke gått så mye langrenn, det er ikke min sterkeste side. Men dette er sånne tilbud som vi ikke har på Sunnmøre der hvor jeg har vokst opp. Der er det enten opp eller ned, og det er ikke tilrettelagt på samme måte. Marka er en fantastisk ting her på Østlandet.

HVA ER DITT FORHOLD TIL HOLMENKOLLEN?

Mitt forhold til Holmenkollen er elsk-hat. Det er her i trappene vi kjører alle syreøktene våre. Opp og ned, opp og ned. Disse øktene er veldig tøffe. Jeg gleder meg til å få et litt annet perspektiv på ting når vi skal stå her i vinter. Med snø og masse folk. I tillegg er det jo Holmenkollen. Jeg har sett på langrennsarrangementene og hopprennet, og det er en skikkelig folkefest. Det håper jeg virkelig at vi kan lage gjennom alpint også. 

FAKTA:

  • Holmenkollen Skifestival arrangerer verdenscuprenn i parallellslalåm i Holmenkollen 1. januar 2018
  • Rennet er et såkalt ”City Event” som også har blitt arrangert i Stockholm, Moskva og München
  • Det er de 12 beste slalåmkjørerne og de fire beste overall-alpinistene på herre- og kvinnesiden (16+16) som stiller til start
  • Billettsalget er i gang 

Les mer og kjøp billetter

Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i Snø & Ski nr. 4 desember 2017.

 

 

Samarbeidspartnere