Drømmer om leirskole på Trantjern

Markastue med overnatting og leirskole står på ønskelisten når utviklingen av Trantjern gård i Nordmarka nå sparkes i gang.

Denne uken inviterte Skiforeningen og DNT Oslo og omegn ordføreren og næringsrådgiveren i Jevnaker kommune til befaring på Trantjern gård. Der delte vi våre foreløpige planer og ønsker for videreutviklingen av markaperlen. Til stede var også Jevnaker almenning, som er en stor grunneier i området, og Sparebankstiftelsen DNB, som eier gården. 
 
– Det er viktig for oss å involvere bredt i denne prosessen. Dette skal bli et sted mange mennesker har glede av. Vi tenker jo på muligheten for å ha leirskole her, etter modell fra populære Vangen skistue i Østmarka. Samtidig skal vi videreføre tradisjonen med servering og overnatting, sa generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.

Knytter Marka sammen

– Det er veldig artig at dette er et samarbeidsprosjekt mellom Skiforeningen og DNT og vi gleder oss til å starte planarbeidet, sa eiendomssjef i DNT Oslo og omegn, Jan Erik Reiten.

DNT ser for seg et selvbetjent overnattingstilbud på Trantjern gård, som kan supplere de andre hyttene i Marka og styrke hytte til hytte-konseptet.

Engasjert ordfører

Signalene fra Jevnaker-ordfører Morten Lafton er gode. De ønskene som ble presentert står godt til kommunens egne planer for samfunnsutvikling.  
 
– Vi er veldig glade for at det er blitt denne løsningen for Trantjern. Bærekraft og folkehelse er viktige prinsipper som kommunen styrer etter, og et bredt tilbud på Trantjern vil bidra til dette. Vi skal tenke sammen om løsninger og åpne for nytt liv på dette stedet, samtidig som vi tar vare på historien, sa Lafton. 

trantjern befaring 16-6-21.jpg

Fra venstre: Harald Kvam i Jevnaker Almenning, Jan Erik Reiten i DNT, ordfører Morten Lafton i Jevnaker kommune, Martin Revheim i Sparebankstiftelsen DNB og generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen. Foto: Trine Giving

Lang og innholdsrik historie

Trantjern gård ligger ved vestenden av Mylla i Nordmarka. Det tok imot overnattingsgjester fra 1917 og helt frem til 2005, da Solveig Ødegaard døde etter et langt liv i turfolkets tjeneste. 
 
Høsten 2020 kjøpte Sparebankstiftelsen DNB det tradisjonsrike stedet. Skiforeningen og DNT skal utvikle og drifte det sammen.  

Les også:

trantjern vinter 21, foto trine giving.jpg

Samarbeidspartnere