Skispor

Bedre kart for fargeblinde

Skiforeningen er stolte over å være først ut med en slik funksjon i digitale løsninger.

– Vi er meget fornøyd med å kunne lansere en ny funksjon i turplanleggeren vår på nett og i iMarka-appen! Nå kan også fargeblinde og fargesvake se løypestatus i kartene våre. Løsningen er nå live, og så vidt vi vet er dette eneste digitale kartet i Norge som har en slik funksjon! 
 
Det forteller Eirik Harstad, ansvarlig for digitale brukertjenester i Skiforeningen. 
 
Gjennom tiden har Skiforeningen fått mange tilbakemeldinger om at preppestatusvisningen er vanskelig å tolke for fargeblinde. Gjentatte forsøk på å justere farger, bredde på løyper og svart kantlinje har ikke bedret visningen for denne brukergruppen nevneverdig.  
 
– Vi har derfor valgt å innføre en egen visning som kan slås av og på hvor løypene, i tillegg til annen fargebruk, også har egne grafiske mønstre som gjør det lettere å skille de ulike statusene. Tilbakemeldingene fra de personene med nedsatt fargesyn som vi har testet på har vært positive, sier Harstad.  

fargeblind.anonym.jpgFremtiden er digital, så dette er gode nyheter for meg, sier mann 54. Foto: Privat.

 
Fornøyde brukere
– Forskjellen er som natt og dag. Det som tidligere var som å famle rundt i tåka når preppestatus skulle slås opp, er med den nye modusen blitt som å flyte av gårde en solskinnsdag i Skiforeningens nypreppa spor, forteller en av de som har fått testet den nye løsningen.  

Testkaninene er representert av menn, og de er alle svært fornøyde.  
 
– Dette er definitivt et i-landsproblem, og min tolkning av fargene i iMarka har noen ganger fått komiske konsekvenser for meg og mine gode turkamerater. Det blir det slutt på nå.  Jeg har vært prøvekanin for Skiforeningen og er svært fornøyd med de nye endringene, forteller Per-Erik Lien. 

fargeblind-per.png
Per Erik Lien er godt fornøyd med den nye tjenesten for fargeblinde. Foto: Privat.

– Vi lever i en verden som stadig blir mer digital og fargekodet. Derfor er det veldig hyggelig og inkluderende at Skiforeningen har oppdatert turplanleggeren. Det som før var en spagetti av uklare streker har nå blitt tydelig skilt fra hverandre, både i form og farge. Tusen takk, sier Johannes Bennetzen. 
 
Er det bare menn som er fargeblinde? 
Det er viden kjent at damene i heimen pleier å ta seg av interiør og fargevalg. Men er det virkelig slik at menn oftere er fargeblinde enn kvinner, eller er det bare en myte? Ifølge Blindeforbundet er det slik at når det gjelder fargeblindhet, som egentlig betyr at man er fargesvak, så er det en klar overvekt av menn. Mellom 5 og 8 prosent menn er såkalt fargeblinde, og kun 0,3 prosent kvinner. Så da håper vi dette er en god nyhet til 0,3 prosent av kvinnene og 5-8 prosent av mennene som benytter seg av karttjenestene våre på skiforeningen.no eller i iMarka-appen.  

Slik bruker du fargeblind-funksjonen 
Her er skjermbildet av fargeblind-moduset i turplanlegger og app. I turplanleggeren slår man dette på og av med øyeikonet oppe i høyre hjørne. 

fargeblind-kart.png

I appen er det et valg i hovedmenyen oppe til venstre.  

fargeblind.app.jpg

Samarbeidspartnere