Is-varsku fra Skiforeningen

Til tross for en lang kuldeperiode er isforholdene i Marka veldig variable. Her er våre råd til deg som skal ut på ski i helgen.

På ett og samme vann kan istykkelsen variere. Snøen som har falt i Marka til nå er dunlett, og har lagt seg som et isolerende lag oppå isen – før den har nådd god nok tykkelse.

Vår klare oppfordring er at du IKKE skal bevege deg på islagte vann med mindre du ser at løypa er kvistet/merket.

Når kan du gå på ski over isen? Her får du svaret:

Er skiløypa som går over vannet preparert og kvistet? Da skal traseen være farbar, men du MÅ følge kvistet løype.Skiforeningen har da kontrollert vannet der løypa er kvistet og prepareringen har gjort av kulda trekker inn i isen slik at den blir enda tykkere.

Ser du at en scooter har kjørt over, men du ser ingen merking/kvisting? Hold deg på land!

Når isen begynner å bli tykk begynner våre løypebaser å kontrollere vannet, ofte ved hjelp av scooter. Føreren og hans medhjelper følger omfattende sikkerhetsrutiner og bruker nødvendig utstyr.

I år har vi erfart at isen på mange vann ikke har god nok tykkelse, og i verste fall har vi møtt på åpen råk ute på vannet. Traseen skal bli sperret med plakat som advarer om usikker is. Traseen er ikke farbar, hold deg på land!

NB: Noe scooterkjøring på islagte vann kan være av andre enn Skiforeningen og vi kjenner ikke til hvilke sikkerhetsrutiner disse eventuelt følger før kjøring. Hvis traseen ikke er kvistet, hold deg på land.

Ser du skispor eller fotavtrykk over islagt vann, uten tydelige spor eller merking/kvisting? Hold deg på land! Isen kan ha holdt én person, men fått skader ved kryssingen og neste person kan gå gjennom isen.

Rutinene som er beskrevet her gjelder Skiforeningens løypenett. 

Samarbeidspartnere