Holmenkollmedaljen til fire flotte utøvere

Maren Lundby, Dario Cologna, Johannes Thingnes Bø og Johannes Rydzek tildeles den høyeste utmerkelse innen ski-idretten.

Holmenkollmedaljen har vært delt ut siden 1895, og medaljen tildeles utøvere som over tid har hatt fremragende resultater i nordiske grener nasjonalt og internasjonalt. Det tas hensyn til resultater i Holmenkollen. For å bli vurdert må utøveren, ved siden av sine resultater, også ha markert seg med fin sportslig framferd og gode personlige egenskaper.  
Holmenkollmedaljen deles ut av styret i Skiforeningen.  

Overrasket på direkten

Vanligvis deles medaljen ut under verdenscupen i Holmenkollen. I år blir det ikke slik. Maren Lundby og Dario Cologna fikk beskjeden direkte på NRK i dag.  
 
– Vi er utrolig stolte over å kunne få dele ut Holmenkollmedaljen til så dyktige og inspirerende idrettsutøvere. Alle de fire får tilsendt et diplom fra Skiforeningen nå, men medaljen vil vi gjerne dele ut personlig neste gang de kommer til Holmenkollen, sier styreleder i Skiforeningen, Stian Berger Røsland. 

holmenkollmedaljen.jpg

Ski-pionér
Maren Lundby har oppnådd imponerende resultater og kan allerede se tilbake på en fantastisk karriere i en alder av 26 år. Hun tok sin første verdenscupseier i 2016 og kan nå juble over 30 verdenscupseire. I tillegg har Lundby tatt medaljer i både OL og VM, og gullmedaljen i stor bakke nå i VM i Oberstdorf i «sitt eget renn» må kanskje være høydepunktet. Maren vant i Holmenkollen i både 2018 og 2019. 

– Det at Maren har kjempet for å kunne drive idretten sin på internasjonalt toppnivå, og at hun er en viktig frontfigur for like muligheter for idrettsutøvere er så viktig. Denne innsatsen har også stor betydning utenfor hennes egen gren, sier Røsland.  

Viktig for langrennssportens popularitet 

Dario Cologna fikk sitt gjennombrudd som langrennsløper da han i sesongen 2008/2009 vant Tour de Ski sammenlagt. Han er den mannlige skiløperen med flest seiere i etapperennet. I tillegg har han tatt mange medaljer i både OL og VM, og i 2018 vant han fem-mila i Holmenkollen.  
 
– Cologna har betydd svært mye for langrennssportens popularitet, særlig i Mellom-Europa. Han er en seriøs og dedikert utøver som med sin personlighet og væremåte har bidratt til at mange har fått øynene opp for langrenn, både som aktivitet og TV-idrett. Han viser at med hardt arbeid, sterk vilje og tålmodighet kan man nå toppen også om man kommer fra mindre langrennsnasjoner, står det i innstillingen.  

Cologna.jpgHer går Dario Cologna inn til seieren på fem-mila i Holmenkollen i 2018. Foto: Magnus Nyløkken

52 individuelle verdenscupseire 

Johannes Thingnes Bø var bare 20 år da han tok sin første verdenscup-seier i 2013. Sesongen etter kom det første av totalt fire individuelle VM-gull. Under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2016 gikk Johannes helt til topps på den avsluttende fellesstarten. I OL i Pyeongchang i 2018 vant han OL-gull i normalprogrammet.  

Thingnes Bø er en dedikert, modig og ærlig utøver, og selv om han bare er 27 år har han allerede prestert på et høyt internasjonalt nivå i en årrekke, og han har en imponerende merittliste. 

Johannes-Thingnes-bo.pngThingnes Bø i kjent stil i Holmenkollen. Foto: Magnus Nyløkken

Talent fra Tyskland 

Johannes Rydzek er en tysk kombinertløper som har konkurrert siden 2006, han prøvde hoppski for første gang allerede før han fylte fem år. Under OL i Vancouver i 2010 var Rydzek på det tyske laget som tok bronsemedalje i lagkonkurransen, og han var på Tysklands lag som tok sølv i lagkonkurransen under OL i Sotsji i 2014. I OL i Pyongchang i 2018 vant han to gullmedaljer. Mellom 2011 og 2019 tok han 12 VM-medaljer, av disse tre sølv fra VM i Holmenkollen i 2011. I 2014 vant han samme sted. 

I tillegg til diplom og medalje blir de fire utøverne livsvarige medlemmer av Skiforeningen. 
 
Den innstillende komiteen består av:  
– Geir Skari, leder av komiteen og styremedlem i Skiforeningen.  
– Ingrid Haukvik-Jensen, styremedlem i Skiforeningen.  
– Per Nymoen, mangeårig tidligere ansatt i Norges Skiforbund.  
– Kristian Hammer, tidligere kombinertløper, nå toppidrettssjef ved Wang Romerike.  
– Åshild Høva Sporsheim, tidligere ansatt i Norges Skiskytterforbund.  
– Guri Knotten, tidligere landslagsløper, idrettsleder og langrennstrener med internasjonal erfaring.  
– Eirik Brandsdal, tidligere landslagsløper i langrenn, la opp etter sesongen 2019/2020.  
 

Samarbeidspartnere