Her slipper du å gå i kø

Nå kryr det av folk i Marka hver eneste dag. Ingenting gleder oss mer, men vi minner om å vise hensyn, ta vare på hverandre, og følge myndighetenes retningslinjer for smittevern.

Publisert 07.01.2021

Forrige helg var det tidvis kaotisk for dem som ønsket å komme seg ut på ski. Gnistrende skiføre kombinert med strålende sol lokket oss ut i skisporet. Mange måtte snu og kjøre hjem igjen, og mange ble sittende i kø. Det ble rapportert om stappfulle t-baner opp mot Frognerseteren.

Foran en ny vinterhelg, ber vi deg om å følge oppfordringen Ruter nylig har kommet med om ikke å bruke kollektivtransport når du skal på tur. Det er et paradoks at skiløypene venter og at stuene er åpne i Marka, samtidig som det blir vanskeligere å komme seg til dem. Sånn er dessverre tiden vi er i nå.

Vi anbefaler:

• Ta bena fatt til skiløypa om du kan.
  • Tar du sjansen på å kjøre bil til en utfartsparkering, dra tidlig eller sent på dagen.
  • Gå en tur på bena i nærmiljøet ditt.

I turplanleggeren finner du informasjon om løypene i Marka og utfartsparkeringene.

Varier tidspunkt for skituren

Noe av det viktigste vi kan gjøre er å gå på et tidspunkt hvor ikke alle andre skal ut. Skiforeningen ønsker at alle skal kunne benytte seg av Marka, noe som er spesielt viktig i denne tiden. Når man først har kommet seg ut i skiløypene er det god plass til alle.

– I iMarka-appen kan du finne skiløyper nær der du bor, og du kan finne løyper i nærheten av parkeringsplasser, sier Erik Eide, generalsekretær i Skiforeningen.

– Det er meldt godt og kjølig vær lenge. Kan du ta skituren din tirsdag eller torsdag i stedet for lørdag, gjør det. Kan du stå opp og ta skituren klokken syv, gjør du det. Kan du ta med deg hodelykten og gå klokken 17, gjør du det, sier han.

CH_SF_Marka_Vinter-8.jpgMarka er vakker og skiløypene fine på alle døgnets tider! Her fra Nordmarka nord denne uken, Foto: Christian Haukeli

Mindre populære utfartssteder

Der det var mest kaotisk forrige helg var utfartssteder som Frognerseteren i Nordmarka syd, Linderudkollen og Solemskogen i Lillomarka, Sollihøgda, By i Lommedalen, Vestmarksetra, Solli i Asker og Skansebakken i Sørkedalen.

Det var også mange biler på utfartsstedene litt lenger unna Oslo sentrum, som Brovoll, Sjonken, Råsjøkrysset og den nye parkeringsplassen Paulsrud - Hellerud i Romeriksåsene og Svartbekken, Mylla og Bislingen i Nordmarka nord. Men jo lenger du kjører vekk fra sentrum, jo mindre folk. Her er det alltid en parkeringsplass å finne. Disse områdene lengst nord i Marka har også de beste skiforholdene nå. Rett og slett magiske forhold. Det er også mulig å kjøre til Lygna i Hadelandsåsene eller Nordåsen i Nannestad.

Live oppdatering av preppestatus og føremelding finner du her

Disse utfartsstedene er normalt sett mindre folksomme:

Nordmarka syd:

Nå er det preparert fra Øyungen og videre inn mot Kikut og til Gørja. Det er flere utfrartssteder i Maridalen du kan starte skituren nå; som Hønefoten litt forbi Hammeren og Skar. Det er også preparert fra Elveli i Sørkedalen, som er et meget godt alternativ til Skansebakken. Det er noe tynt med snø i starten fra Elveli, men det blir straks bedre. Det er også mulig å gå fra Sognsvann, og her har det vært mye mindre biler enn normalt den siste uken. Her er det også litt hardt i starten, men blir bra etter et par kilometer.

Bærumsmarka:

Det er mulig å starte fra Årnes i Sørkedalen og derfra gå innover i Bærumsmarka.

Vestmarka:

Skoglund er en mindre parkering enn Solli og Vestmarksetra, men også en mindre populær parkering.

Kjekstadmarka:

I Kjekstadmarka er det nå preparert ut fra følgende parkeringsplasser:
Store plasser: Lysløypa Spikkestad, Kjekstad golfbane, Gjellebekk og Dikemark.
Mindre plasser: Ved bommmen i Lyfjellveien (i nærheten av Liertoppen Kjøpesenter), ved bommen i Elvelia. Vi har også brøytet en plass på jordet ca. 100 meter fra bommen, og parkeringsplassen på Kleiverfeltet. Her er det litt varierende forhold frem til Kjekstad golf på grunn av en åpen bekk. Det er fine til greie forhold i alle løyper ut fra disse stedene.

CH_SF_Marka_Vinter-11.jpgVi ønsker alle velkommen ut på ski i Marka. Foto: Christian Haukeli