Drømmeforhold til helgen

Alt ligger til rette for perfekte forhold i Marka.

Tekst: Christine Amdam Foto: Jarle Jensen

Det skal komme mer snø i dag torsdag, men fra i morgen blir det kaldere. Og når helgen braker løs blir det sol, ifølge værmeldingen. Derfor ligger dette an til å bli den beste skihelgen i Marka så langt denne sesongen.

Generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide sier at det er fem år siden vi har hatt en så bra start på vinteren. Enkelte steder i Marka er det nå 70 cm snø.

– Vi kjører nå det vi har tilgjengelig av løypemaskiner, og prioriterer hovedtraseer. Dette er veldig gledelig, sier Eide.

Skiforeningen setter opp sesongens første skibuss til Mylla og Ringkollen til helgen.

Meld deg på

Strålende skihelg

Nå er det flere hundre kilometer som er preparert, så det er ingen grunn til å holde seg inne i helgen.

– Vi oppfordrer folk til å komme seg ut og bruke løypene. Dette blir en helt strålende skihelg, sier Eide.

Løypesjef i Skiforeningen Hege Blichfeldt Sheriff forteller at det er et bredt utvalg av preppede løyper i marka.

Sjekk føremeldingen

– Nå er det så mye snø at de aller fleste løypene lar seg preparere. Vi jobber fortløpende for å få alle løyper klare til helgen. Hvis den kuldeperioden som er varslet kommer, vil løypene stå seg fint gjennom helgen, forteller Sheriff.

Hun legger til at nypreparerte løyper ikke nødvendigvis er de beste, men at de blir enda bedre etter en dag eller to når sporene blir fastere.

– Nå som forholdene er så gode er mitt tips at du sjekker føremeldingen på morgenen og velger et utgangspunkt som du tror ikke alle andre vil velge, sier hun.

Morgenpreparering ved Heggelivann. Foto: Per Gulbrandsen.

Planlegg godt

Sheriff oppfordrer folk som skal ut på ski i helgen om å planlegge turen godt, da det ventes mange ut i Marka.

– Det kan bli litt kaos på parkeringsplassene hvis alle skal ut å gå på søndag klokken 12. Derfor bør de som skal ut, tenke gjennom når og hvor man skal gå, og kanskje man har muligheten til å gå hjemmefra, råder løypesjefen.

Tung snø i løypene

Sheriff forteller at den tunge snøen vi har fått denne uken har ført til mye overheng og vindfall i løypene. Løypebasene står på og fjerner eventuelle hindringer i forbindelse med preparering. Motorsag er standard utrusning i tillegg til løypemaskiner og scootere som preparerer løypene.

– Mange vann er sporsatt og merket med stikker, men følg alltid den merkede løypa. Vær også oppmerksom på overvann flere steder. Det kan være lurt å ta med en isskrape. God tur, sier Sheriff!