By og land

Skibladner forlater Gjøvik

Foto: Erik Unneberg, 02.07.2014

Turinformasjon

Lengde:

66 km

Område:

Gjøvik, Toten og Land

Beskrivelse

Mjøsutsikt og brede bygder - det er noe av det du kan forvente deg på denne turen, som både starter og slutter i «Den hvite byen ved Mjøsa».

For det er fra Gjøvik stasjon som er utgangspunktet. Dette er for øvrig den nordligste stasjonen på Gjøvikbanen. Du sykler ut av bykjernen, og kommer inn på fylkesvei 33. Den fortsetter du på sørøstover, og de første kilometerne kan du benytte gang- og sykkelvei. Det er et åpent og fritt jordbrukslandskap du befinner deg i, og det er flott utsikt mot Mjøsa.

Etter en snau mils sykling tar du av fra Fv 33 ved å svinge til venstre. Fem kilometer senere er du fremme ved Kapp - du vet, stedet man vinket rørt farvel til i Alf Prøysens kjente vise om seiling. Her har også Skibladner anløp, og tettstedet er Østre Totens mest folkerike (ca. 2000 innbyggere).

Den neste milen går til et annet av Østre Totens tettsteder, Skreia. Fortsatt er det et agrikulturelle omgivelser langs veien, som her heter Mjøsvegen frem til møtet med Totenvegen ved Bilitt. Her skal du til venstre, og får da gang- og sykkelvei parallelt med Totenvegen frem til Skreia.

Selv om du har tilbakelagt 24 kilometer, har traseen til nå vært ganske lettsyklet. Men nå får du solid stigning opp til Lensbygda. Det er ca. 230 høydemeter du skal opp de neste åtte kilometerne. På veien oppover får du utsikt nordover mot Toten-bygdene, mens du har Totenåsen i sør. Gled deg til deretter til de fine utforkjøringene ned til Lena, administrasjonssenteret i kommunen. Det blir her fire kilometer der du ikke trenger å ta i noe særlig.

Men etter Lena venter en ny, lang oppoverbakke, for du skal nå opp på Totenplatået. Du sykler på fylkesvei 86 (Slettavegen), men tar til venstre når du kommer til skiltet som viser vei til Sillongen i Vestre Toten, dit du skal. På veien dit sykler du forbi museumsgården Stenberg, der det også er kafé og flott å ta en rast.

Like etterpå er du ved Sillongen, et flott badevann. Ved vannet er det også et hotell, hvor det ofte er kurs og konferanser. Turens høyeste punkt (ca. 465 moh.) er like i nærheten, og gjennom et oversiktlig kulturlandskap kan du rulle ned til Raufoss, som er det største tettstedet i Vestre Toten kommune med ca. 7000 innbyggere. Raufoss er også stoppested på Gjøvikbanen.

Turens siste etappe er av det lette slaget. Raufoss ligger en del høyere enn Gjøvik, så det er blir mest utfor tilbake til byen. Traseen går gjennom Hunndalen, for det meste på gang- og sykkelvei.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Gjøvik - Kapp Gjøvik Kapp 13,5 km
Skreia - Kapp Kapp Skreia 10,4 km
Skreia - Olterud Skreia Olterud 4,7 km
Lena - Lensbygda - Olterud Olterud Lena 7,7 km
Lena - Sillongen Lena Sillongen 7,1 km
Raufoss - Sillongen Sillongen Raufoss 11 km
Raufoss - Gjøvik Raufoss Gjøvik 11,6 km

Gjøvik - Kapp

Fra

Gjøvik

Til

Kapp

Lengde

13,5 km

Gå til rute

Skreia - Kapp

Fra

Kapp

Til

Skreia

Lengde

10,4 km

Gå til rute

Skreia - Olterud

Fra

Skreia

Til

Olterud

Lengde

4,7 km

Gå til rute

Lena - Lensbygda - Olterud

Fra

Olterud

Til

Lena

Lengde

7,7 km

Gå til rute

Lena - Sillongen

Fra

Lena

Til

Sillongen

Lengde

7,1 km

Gå til rute

Raufoss - Sillongen

Fra

Sillongen

Til

Raufoss

Lengde

11 km

Gå til rute

Raufoss - Gjøvik

Fra

Raufoss

Til

Gjøvik

Lengde

11,6 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere