Rundt Skumsjøen fra Raufoss

September ved Skumsjøen

Foto: Erik Unneberg, 20.09.2013

Turinformasjon

Lengde:

25,2 km

Område:

Gjøvik, Toten og Land

Beskrivelse

Skumsjøen (432 moh.) ligger i Gjøvik kommune, og er i luftlinje en snau mil fra Mjøsa og en drøy mil fra Randsfjorden. Området er populært å ferdes i for turfolket, da det lett nås fra både Gjøvik og Raufoss.

Og det er fra Raufoss i Vestre Toten kommune denne turen på ca. to og en halv mil starter. Med utgangspunkt fra togstasjonen sykler du først oppover bakkene til Nyjordet, der du tar inn på grusvegen i retning skytebanen. Etter at du har passert den, dreier veien nordover, og vegen blir etter hvert til kjerreveg og sti, rett etter at du har syklet inn i Gjøvik kommune.

Når du møter den asfalterte Skumsjøvegen, tar du til venstre, og snart står du ved Skumsjøens bredder ved Osbakken. Kanskje tar du en rast her? Det er nok et av de beste rastestedene på turen. Fra Osbakken går ferden videre sørover på østsiden av vatnet. Ved sørenden går det veg inn til høgre, men du skal ikke dit, for den vegen leder til Skumlien. Kursen legges istedenfor opp til venstre, og ved Sveum har du nådd turens sørligste punkt. Her er det utsikt nordover, der du ser en stor del av Skumsjøen. Her ved Sveum er det for øvrig et viktig løypekryss vinterstid.

Nå skal du ta til høgre, og kan gire ned for å forsere en ganske drøy motbakke. Men når du kommer opp den, er du på turens høyeste punkt, ca. 540 moh. Derfra bærer det nedover mot Veset. Det er liten utsikt på denne siden av Skumsjøen, for det er ganske tett skog på begge sider av vegen.

Du passerer bommen ved Veset, der det er utfartsparkering, og fortsetter mot høgre. Det er ganske flatt på denne strekningen frem til Skonhovd på nordøstsiden av Skumsjøen, men snart venter utforkjøringer ned til Åndalen. Det er Skumsjøvegen du kommer inn på nå, og den følger du fram til møtet med Vildåsvegen. Her er det skiltet til høgre mot Raufoss, og du svinger derfor inn her. I starten på denne vegen er det oppover, men etter hvert blir det sykling i fallende terreng. Flere steder på denne strekningen er det ganske åpent på venstre side, slik at det er utsyn østover.

Når du kommer fram til Nyjordet, følger du samme vei som du kom, ned til Raufoss.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Raufoss - Nyjordet Raufoss Nyjordet 2,7 km
Nyjordet - Osbakken Nyjordet DNT Osbakken 3,4 km
Osbakken - Sveum - Veset DNT Osbakken Veset 6,5 km
Veset - Skonhovd Veset Skonhovd 3,4 km
Skonhovd - Åndalen Skonhovd Åndalen 2,5 km
Nyjordet - Åndalen Åndalen Nyjordet 4 km
Raufoss - Nyjordet Nyjordet Raufoss 2,7 km

Raufoss - Nyjordet

Fra

Raufoss

Til

Nyjordet

Lengde

2,7 km

Gå til rute

Nyjordet - Osbakken

Fra

Nyjordet

Til

DNT Osbakken

Lengde

3,4 km

Gå til rute

Osbakken - Sveum - Veset

Fra

DNT Osbakken

Til

Veset

Lengde

6,5 km

Gå til rute

Veset - Skonhovd

Fra

Veset

Til

Skonhovd

Lengde

3,4 km

Gå til rute

Skonhovd - Åndalen

Fra

Skonhovd

Til

Åndalen

Lengde

2,5 km

Gå til rute

Nyjordet - Åndalen

Fra

Åndalen

Til

Nyjordet

Lengde

4 km

Gå til rute

Raufoss - Nyjordet

Fra

Nyjordet

Til

Raufoss

Lengde

2,7 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere