Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.
Det var hardt og til dels isete i Helårsløypa fra By i dag. De første 1,2 km fra bommen var det nok best å bære skiene, men rett etter Guribysaga ble forholdene bedre. Etter at Greinehytta var passert, ble været lettere, og en blå himmel viste seg for første gang på ganske lenge.
16. desember er dagen med årets tidligste solnedgang, og med tett tåke kommer blåtimen ekstra tidlig. Det var allerede blått og ganske mørkt da vi kom til sydenden av Smalvann på vei tilbake til Grønmo. Bortsett fra et lite område med tynn isskorpe var vannet fortsatt åpent og helt blankt. Midt i vannet holdt er stokkandpar fortsatt stand, og en hakkespett hadde det travelt nærmere Østmarkskapellet, men ellers var det helt stille. I neste vann, Rundvann, holdt en ferdigbadet vinterbader til, men selv med tykk tåke passer det seg ikke å ta bilder av mennesker uten klær.
Dagens helt var preppemaskinen som lagde silkemyk løype. Tidligere på dagen har den vært en tur opp fra Skansebakken til Heggelivann. En liten frostnatt hadde medført skarpt føre. Slangene til høyre i bildet er vannslanger til sneproduksjon. En av snekanonene står bakerst til høyre i bildet. Sneproduksjon gir en fantastisk mulighet til å gå en 400 meters runde på ski når det ellers er lite sne i terrenget.
Rundt plassen Dølerud har det vært stor aktivitet etter at den ble DNT-hytte i 2015. Husene er pusset opp, og området rundt disse er ryddet for kratt. Det ser ut til at ryddingen har vært så effektiv at også den ganske store bestanden av tysbast, som blomstrer på bar kvist om våren, men er ganske giftig, er fullstendig utryddet. Det har kommet ny og moderne utedo, men den gamle holder seg fortsatt oppreist, morken, vindskjev og skakk, men fortsatt med rester av inn- og utvendig maurtue.
Litt nord for plassen Dølerud lå det en hoppbakke med bakkerekord på 48 meter, innviet i 1933. Som vanlig på den tiden var unnarennet svært bratt, og hastigheten i bunnen av det høy. Den lille myra som utgjorde dumpa, ble derfor for kort til å stoppe, og det ble derfor bygget en ganske imponerende bremsebakke øst for stien til Dølerud. Hoppbakken er for lengst vokst igjen med skog, og bremsebakken var også delvis gjemt av kratt. Denne har tydeligvis ganske nylig blitt ryddet, og både steinfyllingen og muren som begrenser den, er nå godt synlige fra blåstien.
yr.no varslet sol denne dagen, men over Oslo-gryta lå tåka tykk. Så også over Østmarka. Ved Sølvdobla laget den litt ekstra stemning og fremhevet de døde trærne i forgrunnen. Men sammenlignet med bilde nr. 16742 tatt i strålende sol i juni 2012 er det to forhold som er forskjellige: Vannstanden nå er betydelig høyere, og de døde trærne til høyre på bildet fra 2012 er vekk. De er ikke gjemt i tåka, men har råtnet og veltet ut i vannet. I tillegg lå det noen nylig felte bjørker blant dem. Har beveren kommet tilbake og forbedret demningen sin?