I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Nordkleiva blir brukt som «snarvei» av de som hopper i paraglider fra Kronprinsens utsikt. På veien opp passer du ei hytte med med flott utsikt over Kroksund/Sundvollen.
Se på bildetPå bilde nr. 37559 ser du at det var på tide med en rensk. Det har vært sjeldent mye trefall og toppbrekk denne vinteren. Da vi gikk Nordkleiva, var det en del busker som lå over stien, så jeg ble å rydde sammen med han som har ansvaret for stien. Det ble mange kutt på få meter, manuelt arbeid denne gangen. Mye spenn i buskene, så det må tas i rett rekkefølge og med flere kutt. Det går mange opp her med kjempestore ryggsekker med paraglidere i, spesielt i disse koronatider. Vi så to personer på trimtur, ei på vei ned, og en som gikk oppover. Myggen var likevel i flertall, den har virkelig våknet nå i varmen.
Se på bildetHer går stien i fyllinga på Dronningveien. Mange har nok kjørt forbi her uten å ha fått med seg denne stien.
Se på bildetDet har vært sjeldent mye toppbrekk og trefall i enkelte områder av Marka. I Nordkleiva er det ikke alt som er ryddet ennå, men stien blir brukt av dem som hopper i paraglider. Konemor var glad hun slapp å ha en slik stor sekk på i dag.
Se på bildetDet er utrolig med vann i Marka, og her er stien merka med blått - dvs. vann og is opp til Tavleskardet fra Dronningveien. Den grønne trappa blir vaska.
Se på bildetDen øverste delen av Nordkleiva kalles også Tavleskardet. Denne bautaen eller tavlen ble satt opp i 1947 av Ringerikes Turistforening og Oslo og omegn turistforening. Den første utgaven kom i 1717, ett år etter slaget mellom norske og svenske styrker. Her kan vi trekke forbindelsen til Gjellebekk skanser i Lier, og til det tradisjonsrike skirennet Grenaderløpet eller 9-mila. Både her og ved Gjellebekk sto det en kjentmannspost fra 1. september 1994 til 1. juni 1997.
Se på bildetStien gjennom Tavleskardet er mer et bekkeløp, med glatt stein, og normalt mye mygg om sommeren, eller som i dag, delvis dekket med rim. Regner det, er det et bekkeløp, stien er ikke mye i bruk. Du havner i Dronningveien om du ikke går videre ned Nordkleiva.
Se på bildetFra hyttene som ligger i randsonene på hugstfeltet, er det bra utsikt mot fjorden. Skyene viser at finværet er på vei bort. Bildet er tatt mot nord.
Se på bildetDet er virkelig høst ute, 5-6 grader, regn og lave skyer over åskammen. Nordkleiva og Krokkleiva er nesten helt borte i tåka. Bildet er tatt fra Dronningveien.
Se på bildetI det lille skaret på toppen av Nordkleiva ligger en gammel hoggerhytte med uthus. På motsatt side av veien står en minnestein, «Reist påny 1947 av Oslo og omegn Turistforening og Ringerikes Turistforening». Den originale minnetavlen var reist av presten D. Ramus til minne om slaget her 16. april 1716 da 28 svensker og tre nordmenn falt.
Se på bildetDet flater litt ut etter at Dronningveien er krysset, og fuktig bunn som sikkert er godt gjødslet gjennom tidene, sørger for god frodighet. Men nå begynner det å bli en stund siden kleiva ble ryddet sist, så litt vedlikehold hadde gjort seg her og der.
Se på bildetDet bratteste og kanskje også vanskeligste partiet i Nordkleiva er der den krysser Dronningveien. På nedsiden er det storsteinet ur og løs småstein, på oversiden store, glatte steiner. Anlegget av Dronningveien må vel ta skylden for det meste av dette.
Se på bildetNordkleiva er for det meste en grønn opplevelse. Ikke så bratt som forventet, selv om den stiger 40 meter mer enn Krokkleiva før den flater ut. Men Nordkleiva går i krok, mens Krokkleiva går omtrent rett frem.
Se på bildetCa. 200 meter etter at Nordkleiva tar av fra Krokkleiva, ligger det en meget velholdt hytte med praktfull utsikt. Verdt den lille avstikkeren dit, men bare når det ikke er folk der. Også i dag lurte ettermiddagsbygene vest for Tyrifjorden, og denne gangen klarte de med glans å krysse både Tyrifjorden og Steinsfjorden og gi oss en skikkelig forfriskende dusj.
Se på bildetPå en flott julidag ble jeg overøst med grønn vegateasjon langs Krokkleiva. Her hvor bildet er tatt, går Nordkleiva opp til venstre.
Se på bildetNordøst for Krokkleiva skjærer Nordkleiva seg inn i et bratt skar. Det regnes som den eldste nedstigningen fra Krokskogen, og inn i dette bratthenget gikk det fra gammelt av en kløvvei, og en tid var det også postveien til Ringerike. For dagens turfolk er nok Nordkleiva i bratteste laget, og bærer også preg av å være lite brukt.
Se på bildetLangt vest måtte man hvis man skulle fange opp de siste minuttene med sol denne torsdagen i slutten av oktober. Bildet er tatt fra Dronningveien, omtrent der den går tvers over Nordkleiva.
Se på bildetI Nordkleiva er det satt opp en minnetavle der nordmennene i 1716 lå i bakhold og overfalt svenskene. Det er interessant lesning!
Se på bildet20 bilder vist.