I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
På en liten flate i lia et godt stykke nedenfor hytta til Harald eneboer er det merket av to ruiner. Det viste seg å være minst fem tufter etter bygninger der, alle tørrmurt av lokal stein, som det ikke er mangel på. Bildet viser den største, og bak den, delvis gjemt bak granene, en mye mindre ruin. Foreløpig vet vi ikke noe om bruken av disse bygningene. I den største var det rester etter en jernkonstruksjon, og det så også ut til å være oppmurt gulv i et hjørne for et ildsted. Kanskje er det mer å finne der sommerstid. Nå så vi både rådyr og hare i lia der.
Se på bildetHytta til Harald eneboer hadde ett rom, og var spartansk innredet. Lys, vann og varme manglet, dvs. en ovn var båret opp dit, men aldri installert. Kjøkkenet var i friluft. Det må ha vært enormt krevende å bo her vinterstid, og samtidig arbeide på Akers mekaniske verksted og dertil gå til og fra jobben. Gjesteboken viser at det nå for tiden ikke er mangel på besøkende der.
Se på bildetHarald Grande, bedre kjent som Harald eneboer, hadde både lang og spennende vei til sin godt skjulte hytte. På slutten gikk stien dit under dette overhenget. Ganske praktisk denne dagen, da mildværet i høyden gjorde at det regnet store drypp under alle trær. Men vinterstid med avvekslende våt nedbør og streng kulde måtte dette stykket ha vært mer enn spennende med istapper og issvuller, særlig i mørke.
Se på bildetAkebakkeskogen på Grefsen byr på en fin inngangsport til Lillomarka. Her krysser skiløypa Grefsenkleiva, som var full av glade nedoverkjørende barn i dag.
Se på bildetEtter siste verdenskrig var det ikke lett for enslige (om i det hele tatt mulig) å få et sted å bo. En del karer innrettet seg da ved å bygge enkle hytter i skogen rundt Oslo til bolig. Oslo kommune brant ned disse hyttene i 1964. Hytta til Harald Grande fant de imidlertid ikke, så den ble stående. I dag er dette regnet som et kulturminne og kan vise hvordan det kunne være å komme gjennom etterkrigstiden. Harald bodde her fram til 1983. På dagens seniortur var det 35 glade turgjengere, som la ut i tåka i Lillomarka og spaserte 7 km.
Se på bildetOppe i den bratte østsiden av Grefsenkollen finner en vegen til hytta til Harald Grande. Stien fram er lagt inn i åssiden under store berghammere. På dagens seniortur var det 35 glade turgjengere, som la ut i tåka i Lillomarka og spaserte 7 km.
Se på bildetDette bildet ble tatt tidlig på formiddagen en søndag i juli, og en litt disig værtype la ingen demper på stemningen her oppe på Grefsenkollen.
Se på bildetSelv på en litt disig formiddag var det god utsikt mot byen og fjorden fra Grefsenkollen.
Se på bildetI juni arrangeres musikkfestivalen OverOslo på Grefsenkollen, og det er travle dager siste uken før start. Festivalen har gradvis vokst til å bli en av Oslos og landets største festivaler, med mer enn 20 000 besøkende.
Se på bildetSnøkanonene går for fullt i Trollvannsbakken og skaper fine forhold i Oslo Skisenter. Bikkja koste seg i bakken, tilsynelatende uberørt av de 11 kuldegradene.
Se på bildetGrefsenkleiva ligger i østskråningen av Grefsenåsen, ble anlagt i 1930-årene og har stadig gjennomgått utvidelser med flere nedfarter, lysanlegg og heis. I dag er bakken en del av Oslo Skisenter. Yrende liv i formiddagstimene i dag, og sistemann ut fra kulen nøler litt før han setter utfor henget.
Se på bildetFortsatt fine forhold i Grefsenkleiva, og det ble kjørt fort og mye i formiddagssola. Oslo-gryta lå innhyllet i et tåkehav, men over 300 moh. var det rene påskestemningen.
Se på bildetMen utsikten mot Holmenkollbakkene en klar formiddag er upåklagelig fra toppen av Grefsenåsen. Restauranten ble bygget i 1927, og er et populært spisested med god mat og flott utsikt.
Se på bildetGrefsenkollen restaurant sett fra parkeringsplassen på toppen av Grefsenkollen. Mesteparten av bygningsmassen er oppført i håndlaftet tømmer. Høy tetthet av forskjellige telekommunikasjonsantenner vitner om vide utsyn her oppe fra.
Se på bildetSkogen er svart og mildværet tærer hardt på snøen i lavere områder. Men som dette bildet viser er det fortsatt full vinter og rikelig med snø lenger opp i terrenget.
Se på bildetGrefsenkollen er Oslos kanskje aller fineste sentrumsnære utkikkspunkt, med storslagen utsikt over fjorden, sentrum, de vestlige bydeler og store markaområder i Maridalen, Holmenkollen, Bærumsmarka og Vestmarka. Til og med den gamle sementfabrikken på Slemmstad ser man ganske tydelig, selv om den ligger over 25 kilometer unna (midt i bildet). Opp til Grefsenkollen kan du komme med bil eller sykkel på offentlig vei, mens busslinje 56C går opp hit på søndager. Til fots kan du ta den bratte akebakken opp fra boligbebyggelsen ved Akebakkeskogen, eller bruke en av de mange andre stiene i området. Det går ingen preparerte skiløyper helt opp på toppen, men det går fint å bruke løypene mot Grefsenkleiva eller Trollvannskleiva og gå opp en av alpinbakkene, da er det ganske flatt og bare noen titalls meter igjen til toppen - med kafe og restaurant. Bildet er et HDR-fotografi satt sammen av tre ulike eksponeringer.
Se på bildetSportsstuen på toppen av Grefsenåsen ble bygget i 1926 av Ringnes Bryggeri, og gitt i gave til Oslo kommune under forutsetning av at bryggeriet skulle ha enerett på leveranser av øl til stedet. Grefsenkollen var en populær markastue i mange tiår, og hadde sin storhetstid på 60-tallet med store mengder av besøkende markabrukere: turgåere, langrennsløpere, skihoppere og ikke minst akere. I de senere tiår har aktiviteten vært lavere, noe som kan skyldes både at færre bruker akebakken, og at det ikke går preparerte skiløyper direkte forbi her oppe på toppen. Siden 2008 har imidlertid stedet fått sin renessanse, med nye eiere og nennsom oppussing av lokalene. Nå tilbys kafévarer og lunsjretter tirsdag til søndag, mens stedet på kveldstid tirsdag til lørdag huser en av Oslos absolutt beste restauranter.
Se på bildetUtsikten fra Grefsenkollen (379 moh.) er blant de aller beste i Oslo, med et rundskue mot nord, vest og syd - fra langt inn i Maridalen og helt til Bjørvika. Dette bildet er tatt med teleobjektiv og viser i forgrunnen Oslo sentrum med blant annet Akershus slott (lengst ut til venstre) og Oslo rådhus. Det lysende spiret litt lenger mot høyre er det nye utkikkstårnet på Tjuvholmen, som åpner for publikum høsten 2012. Lenger bak kan vi se Nesoddtangen, og lengst vekk Askerlandet.
Se på bildetFredag kveld var det VM i snøbrett, quarterpipe, i Holmenkollen. Den røde stripen over nasjonalanlegget er helikopteret som filmet arrangementet fra oven. Midtstubakken er godt synlig til høyre i bildet, mens skibakken lengst til venstre sannsynligvis er Krydsbybakken i Lommedalen. Bildet er tatt fra Grefsenkollen.
Se på bildetEttermiddagssolen skinner på Linderudkollen hoppanlegg og Grefsenkollen. Nærmest skimtes litt av Lille Åklungen. Tørr snø og fint føre i ettermiddag.
Se på bildetMed snefall i høyden de siste dagene er det blitt vinterlig her i Grefsenåsen. Men fortsatt er det høst i andre områder av Marka. Maridalsvannet sees midt på bildet som er tatt fra øst
Se på bildetDet har snedd i høyden de siste to dagene, men i dag var det solskinn og god sikt
Se på bildet24 bilder vist.