I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Sen soloppgang 5. januar og stakeføre etter nylig mildvær.
Se på bildetDet lir mot slutten av siste dag av vinterferien. Mange var på vei hjemover. For de fleste betyr det å vende nesen sydover mot Søndre Heggelivann og Skansebakken.
Se på bildetDenne firfisla (nederst til venstre) nøt sola og varmen, men sto helt stille selv da fotografen kom tett på - den var nok ikke helt tint ennå.
Se på bildetSkiforeningens løypebaser vet hvordan de skal legge løypa på best mulig måte, her er det tatt hensyn til hvor isen er mest stabil.
Se på bildetPå bildet ser vi ut over Nordre Heggelivann, der det nå burde vært skiløyper. Men denne vinteren er ikke av det normale slagt. For skøyteløping er det imidlertid bra.
Se på bildetI dag ble det langtur på skøyter. Her ved sundet mellom Nordre Heggelivann og Skamræk. Åpent vann under brua!
Se på bildetHer telter vi midt i skiløypa ved krysset ved Gagnumseter. Her møtes løype 1212, løype 1213, løype 1260 og løype 1473. Stille, nesten ikke insekter. For de som lurer på teltet, så er det et superlett amerikansk nerdetelt på litt over 600 gram for to personer.
Se på bildetSein sommer og august er en flott tid. Varmt, lite insekter og mulighet for fiske. Dårlig bitt, kunn ett napp - men du lader batteriene utrolig på en slik kveld!
Se på bildetNok en dag med regn og tåke, klamt vær. Det er 22. mai, men føles som høst. Men furupollen sladrer om at det er våren. Dag 21 og siste dag på turen min fra Østfold, planen er å komme meg til Løvlia og derfra hjem til Sundvollen. Kroppen og beina er nesten like fine etter å ha gått hver dag i 20 dager! Litt unntak av leggene og underarmene etter gårsdagen. Det å gå i mange kilometer og ikke vite om du detter gjennom snøen, eller mark som er halvtæla, gjør at jeg spenner kroppen for hvert skritt. Men slik er Marka, spesielt etter en mai som har vært temmelig kald.
Se på bildetDer Nordre Heggelivann øter Skamræk møtes er det et flott sted å raste eller telte. Uværet som var tropisk i karakter, har passert, og det er siste kvelden på turen min (dag 20). Sola bryter gjennom skyene, og livet er bra, selv om det er både rått og kaldt. Har vært den kaldeste mai i manns minne.
Se på bildetBakken fra Heggelia og ned på vannet byr ikke på de store utfordringene, og i hvert fall ikke i dag. De siste dagers snøfall er pakket med snøscooter så her er det bare å sette utfor i solskinnet.
Se på bildetHeggelia og noen skiløpere nede på vannet. Legg merke til lengden på skyggene.
Se på bildetDet går en "tørr" løype over Skamræk-brua og rundt vika nord i Nordre Heggelivann. I dag var fotografen førstemann etter at løypemaskinen hadde laget vaskebrett uten spor.
Se på bildetNoen liker det som av enkelte kalles «lønnsom avstikker», og dagens lille omvei gikk til Skibet i Nordre Heggelivann for å besøke en geocache.
Se på bildetStien fra Løvlia til Skamræk er teknisk krevende og tungløpt, men etter å ha kommet gjennom den, var det fin utsikt mot Nordre Heggelivann.
Se på bildetVed nordøstenden av Nordre Heggelivann ligger denne aluminiumsprammen. Tydeligvis en tett konstruksjon, for den var fylt til randen av vann. Er dette representativt for årets samlede nedbør så langt? I bakgrunnen åsryggen Skibet.
Se på bildetSol og temperaturer som minnet om vår, ga førpåskestemning på Nordre Heggelivann denne første helgen i april.
Se på bildetSolen var fremme mesteparten av dagen i dag, og både føre og temperatur ga en følelse av påske. Bildet er tatt ved Heggelia.
Se på bildetDenne fredagen var det sol fra skyfri himmel. De som befant seg på Nordre Heggelivann ved Heggelia fikk også gå i strøkne scooterspor.
Se på bildetOslo og hele Sørkedalen var dekket av lavt skydekke - 5 km etter Skansebakken sprakk tåka. Herlig tur til Løvlia uten hansker i februarsol! Heldige oss!
Se på bildetTil tross for overvann så var det mulig å passere nordre del av Nordre Heggelivann uten å bli våt på bena ved å gå langs kanten av vannet. Det er ofte enklere å passere på den vestre delen av øya som deler sundet.
Se på bildetTil tross for lite snø var det mandag en strålende og passe kald januardag på Heggelia, med sol fra blå himmel. Det var fine løyper nesten helt nede fra Skansebakken.
Se på bildetTid for en prat på Nordre Heggelivann, like nedenfor Heggelia.
Se på bildetIngen problemer å gå over Heggelivannene denne januarsøndagen, men i partiet mellom de to vannene var det lite snø der hvor løypa gikk mellom trærne.
Se på bildetLangs skiløypa som går langs nordsiden av den lange vika nord for åsryggen Skibet, står dette flerstammete treet med ærverdig skjegglav og nylig oppfrisket rødmerking. Turen rundt vika var uventet tidkrevende med nysnø over vannpytter og myrer som var våte, men fortsatt uten tele.
Se på bildetDagens mål var åsryggen Skibet nordvest i Nordre Heggelivann, og så kanskje få en forståelse av hva navnet kommer av underveis. Sett fra den rette posisjonen på østbredden av vannet syntes forklaringen ganske klar: åsryggen ligner på et større gammeldags krigsskip, med baug som heller akterover og et ganske høyt overbygg med markerte dekk. Her er det i tillegg kjentmannspost på kommandobrua.
Se på bildetVed Heggelia var det kanskje bedre lys enn fiskelykke i dag. En kjølig og fin høstdag i Marka. Målte ned mot 2 kuldegrader på sykkel-computeren.
Se på bildetHøstens farger er fine, og det blir en velfortjent hvil her ved kjentmannsposten "Skibet" etter å ha syklet opp de tunge bakkene fra Sørkedalen. Vi ser også brua mellom Nordre Heggelivann og Skamræk.
Se på bildetLøypebas Dag Skruklien har en fantastisk sporsetter med fres, og nå blir det flotte spor i isen på Nordre Heggelivann.
Se på bildetMed Kjentmannsheftet i sekken venter mange fine turer. Kommer du mot Skibet sørfra, er det ingen tvil om hvilken odde som er målet. Mot all forventning var det strålende sol og flotte forhold her i dag.
Se på bildetTåken lå tykk som grøt i høyden denne søndagen, og det var ikke mange meters sikt over Nordre Heggelivann. Men det var ingenting å si på utfarten, og det var nok mange som ble våte på beina. Og med temperaturer rundt ti varmegrader frykter vi for en kort skisesong også i år.
Se på bildetMye hvitt både på bakken og i luften i dag. På denne odden i Nordre Heggelivann henger en av de nyeste kjentmannspostene, den er kalt "Skibet i Heggelivann". Upåklagelig skiføre hele veien.
Se på bildetEtter at Heggeligvann på nyttårsaften lå nesten åpent, har vinteren kommet tilbake, og vannet er atter farbart. Mange mennesker tok turen fra Skansebakken i dag. Grusskiene kan etter fotgrafens vurdering settes bort, i hvert fall hvis man holder seg til skogsbilveier. Bildet er tatt fra Heggelia, som var stengt i dag.
Se på bildetPå Heggelivann var det god, gammeldags vinterstemning i dag. Fint å gå over vannet, selv om skiene må av ved passering mellom Søndre/Nordre. Som man ser, er det godt merket, og fotografen traff flere skiløpere ute på vannet.
Se på bildetPå Heggelivannene har isen nå ligget en god stund, og i nordenden av Nordre Heggelivann er isen allerede kontrollert og merket fra Gagnumseter i retning Løvlia. Her ved Heggelia var det flere som tok veien over vannet, og det er nok bare et tidsspørsmål før det også her settes opp bambuspinner. Vær imidlertid klar over at man har et stort ansvar ved å gå over vann som ikke er kontrollert.
Se på bildetI Nordre Heggelivann ligger en knaus kalt "Skibet". Forklaringen på navnet står å lese i heftet for de nye kjentmannspostene. I dag var det duket for en aldri så liten feiring: Tradisjonen tro er det kakefest i skogen når fotografen har tatt alle postene. I år brukte hun fire uker minus en dag på dem, ved siden av full jobb. På samme tur rundet hun også 3000 geocachefunn, men det har tatt åtte år.
Se på bildetDet er på sin plass med litt humor og reklame når høstjakta er over. Nina Didriksen kan underskrive på at det har blitt mange fine turer til de femti kjentmannspostene som ble lansert søndag for fire uker siden. Fasiten sier 22 dager på tur og 410 kilometer tilbakelagt til fots og på sykkel, ved siden av full jobb, i stort sett strålende vær. Så også i dag, der siste klipp ble gjort på posten "Skibet" i Nordre Heggelivann.
Se på bildetDe siste dagers vær har tæret hardt på isen på vannene, også i høyden. På Nordre Heggelivann var det i ettermiddag bare sørpe igjen av overvannsisen som beskytter den egentlig isen som ligger 15 cm under. Da er det ikke lenge før isen begynner å gå. I dag tok vi veien rundt bort til Heggelia, over vannet her hadde blitt en våt opplevelse.
Se på bildetOgså i dag var det fint å gå over isen på Nordre Heggelivann. Både to- og firbente satte pris på det. Bildet er tatt fra sundet som binder den nordlige delen av vannet sammen med den sørlige.
Se på bildetI de tidlige formiddagstimene var det fint å gå på isen på Nordre Heggelivann, men solen begynte å ta mer og mer i løpet av dagen. Her er Tom Ingebrigtsen, ivrig skiløper og markafotograf, på tur. I bakgrunnen bader Heggelia i sol.
Se på bildetHolmenkollmarsjen 2014 gikk i strålende vær. Her er en pulje på Nordre Heggelivann.
Se på bildetHolmenkollmarsjen 2014 gikk i strålende vær. Her er en pulje like før Gagnumseter.
Se på bildetI dag var det mange plussgrader og overvann på Heggelivann, trist start på det nye året.
Se på bildetKorte dager nå i desember, og her på Nordre Heggelivann ved løypedelet nedenfor Heggeliseter kom den lave desembersola til syne i noen minutter. Det er nå staket løyper over vannene fra dammen på Søndre Heggelivann til nordenden av Skamræk, og her var det fantastiske langrennsforhold i dag.
Se på bildetVi startet på skituren i dag fra Søndre Heggelivann og her passerer vi Heggelia på 15 cm tykk is og et melislag med snø som gjorde det mulig å gå på ski.
Se på bildetDen gamle kistedemningen var et flott skue i sola denne sene augustdagen. Demningen forfaller på en stilfull måte og viser oss hvordan den var bygd opp. Nordre Heggelivann glitrer i bakgrunnen, og blåbærlyngen er i ferd med å få høstfarger og overmodne bær. Demningen er en atthaldsdemning, dvs. den holder bare vannet tilbake, og har ingen reguleringsfunksjon. Den ble tatt i bruk i 1935.
Se på bildetBilde nr. 20028 viser hoveddemningen ved Nordre Heggelivann. Demningen fra 1935 ble bygget med rennestart på vestsiden for fortsatt å ha en mulighet til å fløte til Søndre Heggelivann, dit det kom skogsbilvei i 1950. Da ble igjen tømmeret fløtet sydover for å bli fraktet med tømmerbil fra demningen i Søndre Heggelivann. Terrenget er tilgrodd og uoversiktlig her, men den utsprengte hylla på bildet var enten underlag for tømmerrenna eller anleggs- eller vedlikeholdsvei i forbindelse med renna.
Se på bildetHoveddemningen ble bygget i 1935 da Otertjernsrenna ble nedlagt og Nordre Heggelivann skulle demmes opp slik at tømmeret kunne fløtes gjennom Skamræk og Skotta og ned i Storflåtan og videre til Langlivann. Den erstattet en gammel fløterdemning. Den nye var også en ny og original konstruksjon, med fire steinpilarer med laftekister mellom, og et regulerbart vannløp på vestsiden, hvor det også gikk tømmerrenne. Dammen er senere modfisert med betongløp og bunnluke.
Se på bildet50 bilder vist.