I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det er mer interessant å følge bekken fra Puttmyrene ned den bratte lia mot Ølja enn å gå den nokså tilvokste traktorveien opp. Bekken renner friskt i fosser og stryk. Innimellom finnes små idyller som denne knapt en meter høye fossen.
Se på bildetDen lille bekken fra putten i Puttmyrene renner ut gjennom denne V-formete åpningen i jordryggen rundt myra. Den fortsetter så omtrent linjalrett videre gjennom myra og inn i krattskogen. Dette tyder på at den er gravd ut av mennesker. Der myra var på sitt smaleste lenger nord, var det inne i krattskogen der en Y-formet samlegrøft som også så utgravd ut. Et forsøk på å drenere Puttmyrene?
Se på bildetDenne uanselige putten i Puttmyrene nord for Svarttjernshøgda regnes som starten på det vestre Nordmarks-vassdraget. Den er dannet av en del av en nesten sirkelformet jordrygg midt i den sydøstre delen av myra, men vokser mer og mer igjen med gras. På motsatt side står fortsatt kjentmannsposten fra 1994, se bilde nr. 37918 fra 2003.
Se på bildetPuttmyrene kalles også Akerselvas kilde. Her er det stille og vakkert, og kjentmannsposten fra 1994 henger fremdeles på en liten furu i bakgrunnen til høyre.
Se på bildetDen gamle kjentmannsposten fra 1994-heftet henger fremdeles ute på Puttmyrene nord for Svarttjernshøgda. Klippetangen virker, men koden er uleselig.
Se på bildetKjentmannsposten ved Puttmyrene nord for Svarttjernshøgda holder stand, 27 år etter at den ble hengt ut. Siget i nedre venstre bildekant er starten på det som ender som Akerselva og renner ut i Oslofjorden noen mil lenger sør.
Se på bildetPuttmyrene nord i Nordmarka er den spede kilden til den for mange velkjente Akerselva. Det er enkelt å ta seg opp hit via en gammel driftsvei fra øst.
Se på bildetJuthaugen er egentlig tre hauger og vel verdt et besøk. Et veltet tre sprer sine røtter opp i luften, og noen har hengt en geocache her til glede for samlere. Vanligvis er cachene godt gjemt. Herfra er det ca. halvannen kilometer i stiløst og nydelig terreng til Oslomarkas høyeste punkt, Svarttjernshøgda.
Se på bildetKjentmannsposten fra 1994 viser at dette er samme putt som den på bilde nr. 37917 og andre bilder. Allerede da var koden uleselig. Utløpet er under treet til venstre i bildet. Siden det er snø og is, er det ikke mulig å si noe om hvor bevokst putten var den gang, men mindre gras er synlig. Området mellom Juthaugen og Puttmyrene var da ganske nylig blitt snauhogd, se bilde nr. 37919.
Se på bildetDette bildet viser rota av et vindfall i en stor flatehogst mellom Juthaugen og Puttmyrene, en stor tørrgran. Nina Didriksens bilde «Kunstinstallasjon på Juthaugen», bilde nr. 25830, viser samme rot i 2016. Et artig sammentreff, og samtidig en illustrasjon av hvor raskt plantet gran vokser i løpet av 13 år.
Se på bildet10 bilder vist.