I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Her gjaldt det å være raskt til beins, men det eneste som skjedde, var at sokkene ble litt våte øverst. Du ser på isen at den har gitt mange signaler, og at kameraet var fremme, viser at hendelsen på Skjærsjøen var bevisst fremprovosert.
Se på bildetDet var fantastiske forhold for opplæring på Skjærsjøen i dag. Det var stedvis veldig tynn is, vi gikk helt ned på 3 cm is. Men det krever erfaring og lokalkunnskap, dessuten var området spesielt utvalgt. Så plumpet du, noe det det var høy risiko for, ble du våt opp til knærne i verste fall. Men vi hadde både utstyr og kunnskap, og kunnskapen var betydelig høyere etter denne dagen.
Se på bildetDet var fantastisk flott å gå på skøyter langs land på Skjærsjøen i dag. Har vært kaldt i natt, og flobeltet langs land på østsida og langs noen av øyene var meget bra, frem til varmen kom ved 11-tida. Vi ser ei gul hytte i bakgrunnen, mange hytter i dette området er gule.
Se på bildetDet var fantastisk flott å gå på skøyter langs land på Skjærsjøen i dag. Har vært kaldt i natt, og flobeltet langs land på østsida var meget bra, frem til varmen kommer ved 11-tida. Bildet er tatt mot nord.
Se på bildetDet var fantastisk flott å gå på skøyter langs land på Skjærsjøen i dag. Har vært kaldt i natt, og flobeltet langs land på østsida var meget bra, frem til varmen kommer ved 11-tida. Dette er rolige, fine turer mellom busker og kratt. Utpå var det bare rugler.
Se på bildetLangs land henger grener ut over isen, og her blir det ikke utstråling, så isen her i kanten er betydelig dårligere enn litt utpå. Forbausende bra forhold for dem med kompetanse om is på våren. Stien går langs land, for det er mulig å gå rundt hele tjernet.
Se på bildetKonemor nyter det som trolig er sin siste skøytetur for sesongen. Det var sol og flott på Væleren i dag. Hard is frem til pausa. Koronasikkert også, vi så bare et par som fisket etter gjedde. (Kan skimtes til høyre i bakgrunnen.) Væleren biotopvernområde i bakgrunnen. Øya vi ser, er navnløs, men ligger nord for Høgøya.
Se på bildetIsstaver er et must på is, med dem sjekker du både tykkelse og kvalitet på isen. Vi ser at vårisen har kommet, men er du tidlig oppe, er isen fortsatt flott å skøyte på. Men det kreves mye kunnskap og rett utstyr for å gjøre det.
Se på bildetVæleren er nedtappet, og det har frosset på i natt. Men vi måtte over litt vann, og da er skøytene greie å ha, da får du 5-6 cm ekstra før skiskoa er i vann. Når isen er slik, må du ha både kompetanse og utstyr for å ferdes på en forsvarlig måte.
Se på bildetDet er vårtegn ved brua på Storøya, og vi holdt langt under 5 knop da vi gikk mot råka her! Vi er på øysida, og ser over til fastlandet. Ikke følg våre spor om du ikke har kompetanse og utstyr! Nå skjer ting fort, og vårisen er ikke å spøke med.
Se på bildetMye vind, varme og bølger knekker opp isen. Vi har krysset Geitøya på det smaleste, for å slippe motvind og skummel is på skøyteturen vår.
Se på bildetEksempel på oppsprekking og råkdannelse på Tyrifjorden 63 moh. Trekantet flak på 16 cm ved Skjæret ved Purkøya som knakk da jeg gikk på det. Ca. 15-16 cm tykt. Våris i bunn, hard is på toppen. Men rar lyd når man går på det. Hardt å pigge på. Svekket i bunn. Vi oppsøkte den svake isen for opplæring, og hadde tiltak deretter. Men ble bare litt våt nederst utenpå buksa. Slik isen er nå, kreves kompetanse og utstyr, samt at du ikke går alene!
Se på bildetEn fordelen med turskøyter er at du ser steder på nye måter. Her holder jeg mobilen inn et hull og tar bilde ut.
Se på bildetPasse hule for dem som er i størrelse small. Dette er fordelen med turskøyter. Du ser steder på nye måter!
Se på bildetPå Geitholmen fant vi ly for vinden og en geocache å logge. Fine skøyteforhold, selv om nysnøen dekket noen hull og hakk.
Se på bildetDenne råka, som var ca. 60 cm brei på det smaleste, gjorde det risikabelt å krysse over. Isen begynner å bli preget av våren og været. Så Morten kontrollerte isen mot den åpne råka. Men han har betydelig iskunnskap og riktig utstyr. Vi ser Utøya til høyre og Utstanda i bakgrunnen. Krana midt i bildet er til den nye veien ned til kaia på landsida for ferja til Utøya.
Se på bildetDet var fine skøyteforhold på Langen tross noe nysnø denne andre tirsdagen i mars. Skiforholdene var noe begrenset. Her er vi i løypekrysset i retning Skeidarkollen/Ski.
Se på bildetVi traff en skøyteløper på Haugerstanda, og praten gikk lett. Meget flott dag på Randsfjorden, og tre flotte turskøyteløpere med både kompetanse og utstyr i orden.
Se på bildetVi er her på vestsida av Randsfjorden. Her er det mer «iskunst» enn på østsida. Tre flotte turskøyteløpere med både kompetanse og utstyr i orden. Det ble 34-35 km på isen i dag. Litt motvind nordover, og den snudde, så vi fikk kraftig motvind sydover...
Se på bildetNoe av det flotte med turskøyter er fint vær sol og gode bålpauser. Det er ofte høytrykk og fint vær når det kan gåes på skøyter. Rene påskestemningen i dag.
Se på bildetRandsfjorden er lang, og har regelmessig råker, nesten som ekspansjonsfuger i et stort parkettgulv. Vi ser Brandbukampen rett frem.
Se på bildetHer på neset ved Bjertnes sag kunne vi nok sittet og kost oss hele dagen, i le for vinden. Vi så fire rådyr. Kaffekoppen smakte utsøkt. Flott utsikt inn i Dalsvika. Men vi greide å rive oss løs etter hvert, og fortsatte skøyteturen nordover langs østsida av Randsfjorden.
Se på bildetDet er mange flotte steder langs Randsfjordens strandlinje. Dette er et av disse.
Se på bildetMen først må skøytene på! Ofte er det enkle det beste, ha et kne nedi. Legg merke til hullet vi har hugget med øks til venstre i bildet. Dette er for å sjekke hvordan isen er under vårisen som dere ser på toppen. Vi er på Haugerstranda og ser over på feil side? Vestsida ifølge de som bor på østsida. Megaflott vær.
Se på bildetDet er flott is mange steder, men utrolig mange råker i Tyrifjorden for tida. Synd vinden ikke synes på bilder, for det var opptil 13 m/s motvind i kasta. Så vi gikk bokstavlig talt på skøyter. Oppe til høyre ligger adventistsamfunnets internatskole. Den er mest kjent som Tyrifjord videregående skole, hvor mange i bygda, inkludert meg selv, har gått.
Se på bildetFlott is, og vi glir flott av sted. Storøya til høyre, og vi ligger helt i rute til at turen skal bli tre timer, som annonsert!
Se på bildetDet blir nye vinkler på turskøyter, og vi begynte å diskutere om hvor utslaget og hullet var. Så det ble litt peking. Det er 5000 kroner i bonus for hole in one på dette hullet. Litt googling ga svaret, og vi står ved hull nr. 5 - Geitøysundet. Her blåser det ofte fra syd, og du må slå over åpent vann, hvis du er «djerv nok», for å treffe greenen. Vi peker mot hullet.
Se på bildetNoe av kunsten når vi har 45 minutters pause og vi skal ha bål, er å ha klargjort litt opptenningsved, og speidervann (40 ml rødsprit eller peisbrensel) gjør susen. Det fleste har med en vedkubbe også, så vi får varm mat i pausa her på Geitøya. Her lå det mye drivved også. Veldig sosialt i disse dager med bålpause, Vi sitter kohortvis, og bare lokale deltagere får være med.
Se på bildetHer var det bare å holde ut arma og seile med vinden her ved Geitøya. Legg merke til bølgene i Tyrifjorden i bakgrunnen.
Se på bildetVi følger råka bortover, men her er det for skummelt å passere, samt kraftig vind. Åpent vann på alle sider, bortsett fra her på nordsiden. Viderekommende-tur, og alle med riktig utstyr. Krokskogen oppe til venstre.
Se på bildetVi er nøye med å holde avstand når vi går på turskøyter, men det gjelder ikke når vi står på hvert vårt isflak! Dette er bare for de med meget stor iskunnskap og rett utstyr. Men isen her ved Utvika er 10-12 cm tykk, så den bærer bra. Største faren er å begynne å seile, men her var vinden i vår favør.
Se på bildetVi har fellestur og er på kanten mot åpent vann, kø for å komme ut på isflak for de som ønsket det. Er vel nesten unødvendig å nevne det, men dette er viderekommende med utstyr og erfaring. Storøya og Geitøya/Bombeøya i bakgrunnen.
Se på bildetTolv- tonns isbryter gjorde ikke vei i vellinga her ved Utøya, så vi står på tykk is. Flott med mye fin demois lagt klart!
Se på bildetMye sol ga mye spenninger i isen. Denne store råka kom i løpet av dagen, selv om det var helt flatt og fint her ved 11-tida. Så naturis endrer seg meget fort. Legg merke til at damen har hjelm og komplett utstyr. Hun er meget kompetent, og er også 3-stjerners isobservatør.
Se på bildetMerkelig vær, så den isen som var sterk svekket, har blitt til knallflott skøyteis. Storøya til høyre. Komplett utstyrt turskøyteløper.
Se på bildetI dag var isen på Tyrifjorden helt magisk. Men Tyrifjorden er som et hav å regne, så nå trengs masse lokal- og iskunnskap, noe disse har. Isen var superjevn, hard og glatt! Overvann smører bra.
Se på bildetVinden har blåst overvannet bort mot Røyselandet. Det er så mye vann at du ikke får gått på skøyter, litt våte gamasjer og sko må påregnes... I bakgrunnen har vi Store Svartøya, og litt lenger bak til venstre Storøya. Det har vært en magisk dag, med meget flott is, og 1-2 cm overvann.
Se på bildetVi er ved en iskant, og grensa for farbar is for skøyteløpere med kunnskap, går omtrent her. Jarle bruker isstaven til å sjekke om isen er sikker nok. Mye overvann, vind, og krevende forhold. Helt koronasikkert også - vi har ikke sett en sjel. Vi er i ferd med å krysse Tyrifjorden over til Dignes.
Se på bildetDet flotte med den norske turskøytekulturen, er bålpauser. Det blir laget varm mat, kaffe, og som her - tørket litt hansker. Det er mye overvann, men fantastisk god is. overflatevann virker smørerende på isen, som fremdeles er hard. Vi ser Utøya i bakgrunnen, og mye vær, med vind, tåke og litt sol!
Se på bildetHer er iskanten lett å se, men overvannet skjuler en is som er så råtten at isstaven sklir rett gjennom 6,5 cm tykk is. Jarle har kompetansen, og han bruker den. Dette er ikke et sted for den som ikke har meget høy kunnskap om is. Utøya til høyre og Utstanda/Neslandet på venstre side.
Se på bildetVi er på turskøyter, og er her ved nordøstspissen av Utøya. Mye vind, mye flott is, men også is uten hold. Sola prøver å trenge gjennom. Blir en magisk dag på isen for den som har rett utstyr og lokalkunnskap om is.
Se på bildetDet blåser mye fra sør i dag 9 m/s og 13 i kasta ifølge yr. Tungt å gå på skøyter, og vi startet ved båthavna på Storøya og gikk nordsida ut i den den stor flata på Tyrifjorden. Ble å søke ly, og her på Utøya fant vi det. Det smaker utrolig bra med litt kaffe på tur, og halve moroa med turskøyter er at vi er på tur, vi trimmer ikke, opplevelsen står i fokus.
Se på bildetTJ – kjent som «The orange animal» har fantastisk god iskunnskap, bor bare noen hundre meter unna, og var på isen rett før det begynte å snø. Vi holder oss på trygg koronaavstand fra hverandre, dog mest på grunn av at isen er tynn. Info deles, blant annet om at Holsfjorden har lagt seg i natt. Men snøen på isen markerer grensa for hvor det er mulig å gå for de med kompetanse og utstyr, og sporene hvor bare en hare kan gå, er visket ut. Det var bare mulig å gå noen få timer denne gangen, men et fantastisk eventyr var det. Vi ser Nes-landet til venstre og Finnemarka mot høyre. Holsfjorden er nesten borte i snøværet. Damen i bakgrunnen bor også i nabolaget, og kan mye om is.
Se på bildetDet ble 40 km på Mjøsa i dag. Varierende iskvalitet, og utrolig mye sand og huggflis ved Mjøsbrua. Minus 12 grader og motvind den ene veien, og veldig skummelt i medvind. Tykk is gir mye sprekker, og hekter du i en sprekk, skader du deg. Så det hadde vært mye bedre for helsa med tynn is. Men disse to holdt seg på beina, og kan krysse av Mjøsa på lista over vann de har gått på skøyter på. Huset til Skibladner i bakgrunnen.
Se på bildetDa turen var ferdig, hadde vi både mat og kaffe igjen. Da er sida som har sol og en plass i le, den rette sia. Litt artig at de går synkront. Var et område her med knallflott svart stålis uten sprekker.
Se på bildetVi er på vei opp til Mjøsbrua fra Gjøvik. Surt og kaldt, -12 °C og 4-6 m/s motvind. Men sol. Turskøyter og rett utstyr gir nye opplevelser på plasser du er kjent også.
Se på bildetDet har vært fantastiske dager på sjøisen utenfor Bærum den siste tiden, i alle fall hvis man har holdt seg til oppmerkede traseer. I ettermiddag var det mange som koste seg her i solnedgangen, med Skaugumsåsens karakteristiske profil i bakgrunnen.
Se på bildetDet var ikke så mye vind i dag, så denne farkosten måtte ha litt hjelp av en skøyteløper for å få opp farten. Det var stor aktivitet på fjordisen i dag. Bildet er tatt utenfor Svartodden, like ved Veritas.
Se på bildetNår sola begynner å få tak og våren nærmer seg, er det ikke uvanlig at vinter- og våraktiviteter kan finne sted med liten avstand. Men her er det kanskje betenkelig liten avstand mellom de som tar en vinterlig tur på isen og båteieren som har startet båtsesongen. Åsen i bakgrunnen er Søndre Kolsås.
Se på bildetVi så den på lang avstand, og lurte på hva det var. Ishøvelen er satt ut med en plakat med informasjon om hvordan du kan støtte de frivillige som lager skøytebane. Det er måkt og høvlet mange kilometer rundt på Steinsfjorden. I dag kom det dype drønn fra isen, som har en god del sprekker du må være obs på hvis du tar skøytene fatt. Bak til høyre skimtes Gyrihaugen, og rett til venstre for høvelbladet sees Herøya.
Se på bildet50 bilder vist.