I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Skogen har til dels klart å stelle seg selv, etter nattens mildvær og vind! Her fra Brovollveien.
Se på bildetEt alternativ til å starte skituren fra parkeringsplassen ved Tærudhallen, er å benytte denne tilførselsløype (løype 1324) fra Åsenhagen (Skedsmokorset). Bildet er tatt ved Nordre Karterud.
Se på bildetDet var flott vær i dag, og fra Busterudvangen var utsikten bra mot Gardermoen og store deler av Romerike.
Se på bildetI dag var det kaldt og solrikt i Romeriksåsene. Bildet er tatt i løype 723 mellom Ringdalshytta og Busterudvangen. Denne løypa var preparert i dag.
Se på bildetFantastisk oppe på Høgsmåsan i dag, med strålende sol. Den varmet litt, selv om det var tolv kuldegrader i denne delen av Marka. Knirkesnø og fint føre.
Se på bildetDet gikk bra unna for disse skiløperne, der de skøytet seg over Høgsmåsan i strålende vintervær.
Se på bildetI ettermiddag ble det en tur i en av de flateste løypene du kan tenke deg: den fire kilometer lange løype 1322 som går ut fra Skedsmohallen og Lillestrøm Idrettspark og i sløyfe over Sørumsjordene. Her har du verken bruk for fiskebein eller hocke.
Se på bildetLøype 1322, som går ut fra Skedsmohallen, tar en sving innom Lillestrøm golfklubb. Her skal det ikke mye snø til for at det kan bli skiløyper.
Se på bildetDet er lenge siden løype 1322 var preparert, men i dag hadde scooteren satt spor i Lillestrøm Idrettspark og på Sørumsjordene. Bildet er tatt ca. 100 meter fra Leira, som renner forbi ved bjerkene rett frem i bildet.
Se på bildetDette blir en fin dag i løypene! Bildet er tatt mellom Sjuputtane og Marifjell.
Se på bildetI et pastellaktig lys lå løypene i Nordåsen (her mellom Sjuputtane og Marifjell) klare for innrykk.
Se på bildetDette eksempelet er fra skogsbilveien mellom Brovoll og Råsjøkrysset i dag.
Se på bildetTil tross for snøværet var det bra med folk i Romeriksåsene i dag, her i et av de mer trafikkerte kryssene mellom Snelling-vannene.
Se på bildetNoe, ca. 3 cm, av siste dagers nedbør, var kommet som snø og skapte flotte forhold oppå den faste sålen som løypebas Jarle har laget. Men vær obs på åpne bekker i terrengløypa. Bildet er tatt ved Snellingsrøysene.
Se på bildetDet var nydelige forhold i Nordåsen i dag. Her ved Sjuputtane, mellom Dalssætra og Marifjell.
Se på bildetDette bildet er tatt mellom Dalstjernskrysset og Heggavegen, med utsikt til Midtberget og den tåkelagte Hurdalssjøen. Forholdene er helt magisk gode, både for klassisk og skøyting.
Se på bildet3 cm nysnø så langt i dag. Her fra Råsjøkrysset og mot Brovoll.
Se på bildetDet var fine løypetraseer for både klassisk og fristil i Nordåsen dag i, her på Høgmåsan mellom Honsjøhytta og Kjønstadsætra (løype 1073).
Se på bildetKjentmannspost 40 i 1994 «Ovatjønn» henger fremdeles ute - i to eksemplarer. Ifølge postbeskrivelsen skulle den henge på en bjørk, men tidligere i høst la noen ut et bilde i sosiale medier om at posten fremdeles henger ute, men på en furu. Dette mysteriet forsøkte vi å løse i dag. Først gikk vi til furuversjonen, som turmakker Jarle Karlstad nylig har besøkt. Ikke veldig langt unna fant vi bjørkeversjonen. En teori er at den ble hengt ut feil (på furua), og at flere meldte fra om at den var vanskelig å finne, slik at den så ble hengt ut på riktig sted. For beskrivelsen om at den kunne finnes ved å følge en driftsvei, stemte jo perfekt, det var slett ikke vanskelig å se posten da.
Se på bildetKjentmannspost 40 i 1994 (Ovatjønn) henger fremdeles ute - i to eksemplarer. Ifølge postbeskrivelsen skulle den henge på en bjørk, men tidligere i høst la noen ut et bilde i sosiale medier der posten henger på en furu. Dette mysteriet forsøkte vi å løse i dag. Først gikk vi til furuversjonen, som turmakker Jarle Karlstad nylig har besøkt. Etter en del trasking i regn og våt snø fant vi også bjørkeversjonen.
Se på bildetNå blir det fine løyper på Nordåsen! Bildet er tatt ved Dalkjennskrysset mellom Nordåsen parkering og Dalssætra.
Se på bildetHer ved Råsjøen møtes løpere fra Brovoll og Sjonken, tidvis var det svært så folksomt. Mellom de to hovedløypene var det et lite stykke på vei, i terrenget var det litt snaut med snø. Føret endret seg merkbart ned bakkene til Sjonken: gøy nedover, strevsomt opp igjen.
Se på bildetEndelig kom vinteren til Nordåsen i Maura. Bildet er tatt nedenfor Kjønstadsætra.
Se på bildetI alle fall var det nærme himmelrike for oss skientusiaster i dag, med rundt en halvmeter snø og nykjørte maskinspor. Her oppe i høyden var det faktisk blå ekstra som gjaldt. Bildet er tatt øst for Store Snellingen.
Se på bildetDet kom mye snø i løpet av fredagen, og sporene snødde nesten igjen. På denne tiden av året kommer også mørket tidlig, og med tett snødrev ble sikten ikke veldig god.
Se på bildetI løypene rundt Brovoll var det et jevnt sig med folk, uten at det var kø-tendenser. Litt lenger inn mot Snellingflaka var man stort sett alene. Bildet er tatt vest for Sølvtjernet.
Se på bildetSjelden får man gleden av å gå i smale skuterspor så tidlig på vinteren. Desto større glede når de i tillegg er så strøkne som her. Bildet er tatt nordvest for Trasletjern.
Se på bildetLøpebas Jarle Jensen er ute og pakker løyper rundt Brovoll med scooter og matte.
Se på bildetFra østsiden av Smalet er det fin utsikt til det flate partiet ved Kirkebygjermenningens nordende, hvor Øyungselva renner inn i vannet. Her var det også fortsatt rim på bakken, men bare litt igjen på sivet. Elveutløpet holder fortsatt denne delen av vannet isfritt, men videre sydover var det dekket av en ishinne av varierende tykkelse.
Se på bildetFra Nybrua kan man se ganske langt innover i Smalgjermenningen. Her hadde ikke sola kommet så godt til, og det var fortsatt rim på sivet. Innover var det også en tynn isskorpe på vannet.
Se på bildetEn tur i Marka nord for Glitre kan med fordel gå innom eller over Smalet mellom Smalgjermenningen og Kirkebygjermenningen. Nybrua fra 2016 er trygg å passere, også på dager som denne med ganske glatt rimdekke. Her er den fotografert fra rasteplassen i nordenden av Kirkebygjermenningen. Da vi kom dit, var det fortsatt rim på sivet, men i løpet av en rask lunsj klarte den lave novembersola å smelte mesteparten.
Se på bildetI Romeriksåsene var det mange malmforekomster og tilsvarende mange gruver og skjerp. Gruven Port Arthur er en av dem, etter sigende med to stoller, den lengste ca. 100 meter lang. Bildet viser dagåpningen, som kanskje er fylt noe igjen i bunnen. Selv om gruven er drenert med drensrør i naturlig fall, var den vannfylt nå, og ikke særlig innbydende. Litt LED-lys ga bedre innsikt.
Se på bildetSolen la seg helt på kanten av Romeriksåsen i ettermiddag. Det var bare å nyte synet. Isen har begynt å legge seg på små vann og tjern her mellom 500 og 600 moh.
Se på bildetKroktjernsberget (651 moh.) var verdt avstikkeren fra hovedstien sørover fra Paradiskollen. Ut fra kartet heter de nærmeste tre små tjernene Smellbakkputtene, mens Kroktjerna ligger nordøst for berget. Ved den minste og østligste putten, den på bildet, var det en kjentmannspost i perioden 1992-1994.
Se på bildetFra toppen av Kroktjernsberget sør for Paradiskollen er det ikke noe utsikt. Dette var den beste fotografen fant, det er litt sørsørøst for toppen.
Se på bildetEn snau kilometer sør for Paradiskollen, et godt stykke fra merket sti, ligger Kroktjernsberget og Smellbakkputtene. Med nylagt is og lav sol var det et vakkert syn.
Se på bildet50 bilder vist.