I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Pina lå på vestsiden av Sognsvann. Denne gamle husmannsplassen ble etablert i 1776, ifølge skiltet som står ved stikkløypa/stien i snøen opp til løypa på vestsiden av Sognsvann.
Se på bildetDet var tåke i hele Marka i dag, noe mer sør for Appelsinhaugene enn lenger nord. Noen steder var sikten bare opp til 30 meter.
Se på bildetEn sjelden løype å se oppkjørt, denne fine skuterløypa fra Middagsdalen til Bjørnholt.
Se på bildetFolk kommer i flokk og følge til gamle Rødkleiva etter at D2 lokket med fine forhold. Det er mange muligheter for randonnée-kjøring i Nordmarka, men en av de lettest tilgjengelige er den for lengst stengte - og glemte - slalåmbakken i fjellsiden mellom Tryvann og Sørkedalen. I går var den temmelig nedkjørt. I dag blir nok puddersnøen forvandlet til seig og tung våtsnø.
Se på bildetBakkene opp fra Sørkedalen til Finnerud er mange og bratte, men du verden for en utsikt underveis!
Se på bildetDisse karene retter opp igjen en strømkabel like ved Tryvannstua som har falt ned og som kan være til fare for preppemaskiner og folk.
Se på bildetEtter uker med sol og gode, harde løyper, var det i dag surt med kald snø i ansiktet. For løst for skøyting for meg, men det var noen som skøytet. Løypene trenger denne snøen.
Se på bildetSilkeføre etter gårsdagens snøfall! Endelig mulig å frese ned bakkene fra Kobberhaughytta uten å risikere liv og lemmer.
Se på bildetHer har nå løype 1265 fått en ny sving innom hytta på grunn av hogst i skråningen ovenfor. Vær litt forsiktig på vei nedover, da det er noe steiner og stubber i løypa frem til man kommer til den vanlige traseen.
Se på bildetDet er sjeldent jeg ser isfiskere på Store Åklungen, men i dag var det en som prøvde lykken.
Se på bildetFå steder så langt syd i Marka slår utsynet mot vest her fra Heikampen. Bra belønning for heftige fiskebeinsmoter, enten du kommer fra Finnerud eller Bjørneberget.
Se på bildetAndreas Henriksen og Venke Fredriksen er henholdsvis løypebas på Kikutstua og verver/smører i Skiforeningen. I dag var begge ververe og smørere ved den veldig godt besøkte Kikutstua. Det hadde vært minus 19 på her i natt, men i solen i dag kjente man varme.
Se på bildetGrunnen til at det er så mange skispor ut i terrenget på Glåmene, er at det er et veldig fint landskap, så folk setter seg ned der.
Se på bildetHer gikk akkurat skiløper forbi, men det var kaldt, og jeg rakk ikke ta bilde før han var forsvunnet. Skiløperen gikk for øvrig feil vei, for løypa ned fra Langmyr er nå veldig bra, og man kan stå i sporet hele veien med stor fart.
Se på bildetI horisontalplanet er avstanden mellom skiløperen i løype 1231 nederst på bildet og Skjennungstua øverst under 100 meter, men langs korteste skiløype blir det nesten 1,5 km, og høydeforskjellen er rundt 50 meter.
Se på bildetPopulært med skiløype midt i byen! Bymiljøetaten har de siste dagene hentet snø, og laget løype på Voldsløkka.
Se på bildetBratt og vilt i skuterløypa fra Appelsinhaugen til Kobberhaughytta, og luftig ned i Styggedalen på løypas vestside.
Se på bildetKikutåsen var helt hvit på toppen. Så høyt må man altså for å oppleve helt hvite trær. Skiltet midt i bildet viser vei mot Kobberhaughytta.
Se på bildetNå har de tatt også på oversiden av Bjørnebergveien. Hogsfeltet er helt inntil naturreservatet. Litt merkelig for en som har sett skogen der i nesten 50 år.
Se på bildetFolk var samlet for en prat på Glåmene, ref. bilde nr. 36600 fra i går. Da man kom opp der, kjente man vinden, selv om den ikke var så sterk i dag.
Se på bildetI krysset stod som vanlig en del folk og tok seg en pause.
Se på bildetSola har gått ned, og blåtimen er i gang ved Sognsvann.
Se på bildetDet finnes en helt spesiell løypestubb som går i skaret mellom Appelsinhaugen og Kobberhaugen – eller «Kopperhaugene», som det står på kartet. Dette skaret, eller kløften, som den rettelig bør kalles, heter Bjørneledet, og er en kronglete, men eventyrlig avstikker som få bruker. På morgenkvisten denne dagen, fredag i forrige uke, så jeg på løypekartet at den ble kjørt opp. Så da kona og jeg senere på dagen kom oss fra Frognerseteren til Kikutstua, tok vi på tilbaketuren denne vesle krokveien, som tar av til venstre fra hovedløypa mellom Bjørnsjøen og Kobberhaughytta, i bakkene mot Appelsinhaugen. Til min forbauselse var løypa kjørt opp med en av de store løypemaskinene, noe jeg aldri tidligere har opplevd der. Det er en typisk ufremkommelig scooterløype – ikke minst opp gjennom Bjørneledet. Løypekjøreren hadde nærmest motorsaget seg gjennom skogen. Opp selve skaret der isfossen veltet ned fra Kobberhaugfjellet, må han ha balansert på stien, som på en knivsegg. Trolig har han vært centimetere fra å velte ned i kløften. Og akkurat der, mens jeg sto klar til å fotografere de gule knyttnevene i isfossen, kom to av Skiforeningens scooterkjørere mot oss. Jeg stoppet dem for å slå av en prat. Til min forbauselse viste det seg å være selveste Løypekjøreren, han som hadde kjørt opp løypa ti timer tidligere. Andreas Henriksen heter han, og han smilte da jeg sa han måtte være sprø, som våget å kjøre denne ruta med en svær maskin. Nå var han ute på en enklere tur med Morten Biong Nilsen. Jeg beundrer disse folkene, som til de grader kjemper for at vi bortskjemte skiløpere skal få god tilgang til slike flotte naturopplevelser. Disse folkene er skogens helter.
Se på bildetBymiljøetaten kjører inn snø, og lager løype på Voldsløkka.
Se på bildetMaridalsvannet er ekstremt populært om dagen, både for folk på skøyter, ski, til fots eller sykkel. Og heldigvis er det plass nok!
Se på bildetEndelig er de fleste vannene trygge og tørre, selv om de er noe isete her og der.
Se på bildetSnøen i Røa snøpark er nok kunstig i år, men gleden ved å være ute denne fine vinterdagen var ekte. Den driftige skigruppa i Røa IL har også skaffet til veie lys, noe som gjør det mulig å bruke anlegget på kveldstid, men i dag tjente ikke lysmasten noe annet formål enn å skygge såpass for sola at refleksene i objektivet ble håndterlige for fotografen.
Se på bildetVoksenjordet ved Bogstad camping ligger såpass lavt at det meste av nedbøren i januar 2021 kom som regn. Men den driftige skigruppa i Røa IL har likevel klart å få skape gode forhold for store og små, som gjerne vil gå på ski i nærområdet, ved hjelp av snøkanoner, dugnadsånd og en liten prepareringsmaskin.
Se på bildetFørst er det et stort isstykke i svingen hvor mange pleier å falle. Der vil man ha problemer med å stoppe hvis man har vanlig fart. Så kommer stykket på bildet, og like etter det er det en åpen bekk i bunnen av neste bakke. Deretter går det greit, bortsett fra at det er isete hele veien helt ned til Sognsvann. En partileder fortale til Aftenposten 23. januar at han hadde kommet seg ned Måneskinnsløype helskinnet, men falt og slått begge knærne på Gaustadjordene. Det er ikke flatmark der heller, og bare enda mer is.
Se på bildetDet har vært kaldt de siste ukene, men nå er vi kommet så langt ut på vinteren at sola hever temperaturen litt midt på dagen. Denne solfylte lørdagen var det mange som koste seg i området ved Tryvannstua.
Se på bildetForrige helg så rant det ut fra utløpet. Det gjorde det ikke i dag.
Se på bildetImponerende avvikling av skirenn for de små i denne kulda, gradestokken her nede i dalen krøp nok ned mot -15 °C.
Se på bildetFlott vær i formiddag, og det ble bra løyper til toppen av Varingskollen. Her er preppemaskinen i Lurslia, på vei ned igjen til Sørli.
Se på bildetKjempefine forhold i løypa Sørli - Varingskollen. Bildet er er tatt på strekningen Svenskemyra. - Familieløypa.
Se på bildetI dag kjørte preppemaskinen opp løypetraseen fra Sørlitangen til Varingskollen. Flott, kaldt vær og vinterstemning. Bildet er tatt på toppen av Varingskollen.
Se på bildetDet var perfekte forhold i skuterløypa mellom Varingskollen og Delebekken i dag, en av østre del av Markas aller fineste løyper. Utsikten er upåklagelig, og skogen variert og spennende.
Se på bildetGnistrende føre, lite annet å gjøre og nå også fullmåne trekker mange skiløpere ut i Marka på kveldene i disse dager. Her på Frønsvollsmyrene gjorde det månelyste og åpne landskapet at man gjerne kunne spare batteriene på hodelykta inntil man kom inn i skogen igjen, og markeringslysene på Tryvannstårnet gjorde at man ikke trengte noen GPS for å skjønne omtrent hvor man var.
Se på bildetVed løypekrysset på Marimyr blandet lyset fra flere hodelykter seg med månelyset like før første fullmåne i 2021. Løypene som ses, fører sydover mot Frønsvollsmyrene, og de små hvite prikkene er ikke støv på din PC-skjerm, men derimot stjerner på himmelen.
Se på bildetEtter en knakende kald skitur ble det en liten stopp ved Øyungsdammen. Solen er borte fra vannet, men lyser opp åssiden øst for vannet.
Se på bildetLyberget ligger nordøst for Bjørnholt, og må ikke forveksles med Lyberga ved Fagervann. Vel verdt en avstikker, selv om det tar mye tid å «bushe» 300 meter på nestenbærende skare. Her på toppen møttes dype elgspor og grunne menneskespor.
Se på bildetDanskenes ord for bløtkake er «lagkage» og passer bra på snøformasjonen på toppen av Lyberget. Herligheten kan besøkes med en avstikker fra løypa mellom Rottungen og Myrtjern.
Se på bildetBymiljøetaten har lagd en nydelig løype fra Skar til Mobekken i vakre Vaggesteinåsen – den trenger bare litt påfyll av snø for å bli farbar helt ned.
Se på bildetHer ved Skjennungen kom det folk fra alle kanter i dag, et fint knutepunkt i Marka.
Se på bildet50 bilder vist.