I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
På tur-o-kartet over Kilemoen står dette som «spesiell detalj». Bak vegetasjonen i lia nedover i bakgrunnen er det et stort industriområde.
Se på bildetKilemoen nord for Hønefoss består av flate, åpne furumoer, men også groper, koller og industri. Det ble mye opp og ned for å ta postene på Ringerike O-lags turorienteringskart. I det fjerne skimtes Krokskogens åskant.
Se på bildetLiten rasteplass med 2-3 enmannskrakker. Storetjern er drikkevannskilde, så camping er ikke tillatt. Trolig fisk her, for det går mange små stier ned til tjernet. Menjeg så ingen tegn til fisk i dag. Klart, flott vann.
Se på bildetBildet er tatt rett etter Tajegata nordvest for industrifeltet. Flott å sykle her også.
Se på bildetRingmoen skole ble nedlagt i 2009, og benyttes nå til andre formål.
Se på bildetDette bildet er tatt i nordenden av Ringmoen-løypene (løype 1683 og løype 1684), rett vest for Gamle Ringmoen skole. Skiføret er virkelig på hell her, og i denne svingen var det mer is enn snø.
Se på bildetHer, snaut 200 meter vest for Gamle Ringmoen skole, deler løype 1684 (Ringmoen rundløype) spor med lysløypa (løype 1683). Det er fortsatt litt snø i denne delen av traseen, men egentlig bare nok for entusiastene.
Se på bildetPå bildet ser vi Busterud gård, med jorder som snart har fullført hamskiftet fra vinter til vår. Til høyre for gården, litt inn i bildet, går det skiløype om vinteren. Den heter "Ringmoen rundløype", og ble sist preppet av Ådal IL 5. februar i år.
Se på bildetVed løypestart på Møltemyra stadion i Hallingby er det ikke mange snøflekker igjen.
Se på bildetRundløypa på Hallingby stadion har gjort sitt for sesongen. Nå er det andre aktiviteter som overtar.
Se på bildetSkjærtorsdag var det ikke lett å gå på ski i løypene på Hallingby. Her ser vi siste rest av løype 1680 (Lysløypa Hallingby skole) og løype 1681 (Grønvoll rundløype), som har felles spor ut fra stadion. Siste preparering denne sesongen var 4. mars.
Se på bildetDet var langt unna noen skipåske ved Grønvoll skjærtorsdag. Jordene var helt bare. Til høyre ser vi litt av Søndre Grønvoll gård. Bakenfor den prepper Ådal IL en rundløype på 14 kilometer når det er nok snø. Sist det skjedde, var 4. mars i år.
Se på bildetNå er det satt ut turorienteringsposter flere steder, samtidig som det er skiføre andre steder. Denne posten henger på Nedre Kilemoen nord for Hønefoss. Kilemoen er en stor breelvavsetning, og det er flere grus- og sandtak i området.
Se på bildetTynt lag med snø oppå isen her ved Engerodden gjør den vanskelig å lese, og den er ujevn i tykkelsen. Mørke flekker hvor det er tynn is. Knapt skøytbart. Ble bare en liten tur utpå i fullt sikkerhetsutstyr for å sjekke.
Se på bildetFlekkrøymyra (376 moh.) er et fint utgangspunkt for turer på Jevnaker vestås. Starter man her, slipper man unna de tøffe oppoverbakkene. Fra dette krysset, like ved parkeringsplassen, kan man gå gjennom lett terreng i fire retninger. Rett fram i bildet ser vi løypa som går sørover åsen til Ruggetjern og ned til Bergerbakken skole i Jevnaker. Mot høyre går det løype til Brennfu, Nordre Vælsvatnet og Borstudalen. Sistnevnte sted nås også i løypa bak fotografen. Løypestubben på venstre side går bort til P-plassen.
Se på bildetStår man midt i løypekrysset her i Borstudalen, har man tre valg. Bak fotografen er det 2,4 kilometer til Flekkrøymyra, som er et populært startsted på Jevnaker vestås. Rett fram går løypa videre nordover åsen, i første om gang til Tangnes. Men man kan faktisk fortsette helt til Fjorda og Bjoneroa, om det er oppkjørt og man ønsker seg en langtur. Tar man ned til venstre, kommer man tilbake til Flekkrøymyra via Borstuvatnet og Nordre Vælsvatnet.
Se på bildetMed plussgrader dag etter dag, tynnes det mer og mer ut i sporene også her på Jevnaker vestås. Bildet er tatt rett nord for parkeringsplassen ved Flekkrøymyra.
Se på bildetFlatere enn dette kan det ikke bli. Løypa som går nordover fra parkeringsplassen ved Flekkrøymyra er særdeles barnevennlig, og går delvis på vei og delvis på myrer. Her kan man finne mange flotte bålplasser. Det er Jevnaker Røde Kors som preparerer løypenettet her, men nå er det slutt på prepareringen for denne sesongen. Med plussgrader dag etter dag, så synger det nok på siste verset med skiløyper nå.
Se på bildetFlekkrøymyra er et mye brukt startsted når man skal ut på tur på Jevnaker vestås. Parkeringsplassen ligger 376 meter over havet, og herfra går det løyper gjennom lett terreng både mot sør, nord og vest. Det er Jevnaker Røde Kors som preparerer løypenettet her.
Se på bildetLøypeinfo på parkeringsplassen ved Flekkrøymyra på Jevnaker vestås. Det er Jevnaker Røde Kors som preparerer løypenettet her.
Se på bildetMen bare delvis, og ikke noe som egner seg for skøyter. Det er åpent ved land, og sikkert tynt isdekke utpå! Bildet er tatt fra vestsida. Bjertnes er der den røde låven ligger. Igulsrud naturreservat på motsatt side.
Se på bildetPlanen var å gå skøyter, men satelittbildene og øvrig info tilsa at det kunne være marginale forhold. Måtte i så fall blitt en kombinert packraft og skøytetur. Sløvika til høyre på motsatt bredd.
Se på bildetSol og litt regn, tilbake til Finsand. Myk is der sola har tatt, så ble ei stakeøkt det siste stykket.
Se på bildetIsstaver er våre følehorn, og å kunne bruke disse er helt essensielt for å kunne gå på tynn is. Opplæring i kontrollerte former ved Kongsstrømmen, Sperillen.
Se på bildetDet var meldt mye vind, men det ble vindstille og jeg samlet en liten gjeng på kort varsel for å gå på skøyter på Sperillen. Sosialt og fint på skøyter. Vikerfjell til venstre med det jeg tror er Strandekollen på 399 moh, Buttingsrud til høyre.
Se på bildetOk å gå på skøyter på Samsjøen, men ikke optimale forhold. Midt utpå mye rugler og snøis. Bedre langs land, men hyggelig tur tatt på sparket.
Se på bildetHer var det god is, og ikke lenge siden pause, så de eldste «gutta» ledet an. Ramberget naturreservat i bakgrunnen.
Se på bildetHelt til høyre er Ramberget. Elsrud, Viker og Høgfjell i bakgrunnen.
Se på bildetFåsteinodden midt i bildet, gården ligger på Fåsteinlykkja og Fåsteinhaugen til høyre. Flott stålis, dog stedvis med sand på…
Se på bildetHøydepunktet med Sperillen på langs var den vakre frosne fossen ved Ramberget.
Se på bildetMorten Synstelien bruker en kartapp, der han har NVEs iskart som viser svekket is, og har også lastet inn tursporet fra de som gikk skøyteturen her på Sperillen et par dager før. Det er til god hjelp under navigering for å unngå steder som er kjent for å ha usikker is.
Se på bildetMye flott is på Sperillen. Og på en tur på over fire mil blir det noen stopp. Henge litt på stava er lurt, for å strekke ryggen. Alle er korrekt utstyrt for en slik tur.
Se på bildetVi går på tur, og turopplevelser teller mer enn kilometer.
Se på bildetIsstaver er nødvendig for å sjekke om isen er farbar over råka. Britt Celine har teknikken inne. Storøya med toppen på 254 moh. er karakteristisk. Vikerfjells rygg i bakgrunnen.
Se på bildetVi startet fra badeplassen ved Kongsstrømmen. Ville bli en lang tur, så mat, nok drikke og hodelykter var på plass. Alle var nok litt spente, for det kunne bli en tur på 40 kilometer, og ville i så fall bli ny personlig rekord for alle fire.
Se på bildetVi har hatt en bonustur på Velmunden, som ikke hadde is over det hele, men med meget god iskunnskap, riktig utstyr og samhold kan vi bevege oss på en sikker måte. Den tynneste isen vi var på i dag, var 5 cm meget god stålis.
Se på bildetEn skulle tro det var solnedgang, men klokka er 10.15 på formiddagen, og vi er på vei ut for å sjekke forholda. Husk nødvendig iskunnskap og utstyr om du skal bevege deg på isen!
Se på bildetEn skokk med ivrige turskøyteløpere skal prøve seg på indrefilet på turskøyter. Det er ikke ofte man kan gå på skøyter på, for isen legger seg ujevnt, og været har ikke alltid vært på vår side.
Se på bildetSitter på en strand i den søndre delen av vannet og nyter solnedgangen og den siste kaffekoppen etter en flott dag på turskøyter.
Se på bildetSmalkalven er et sjeldent langt og tynt vann, på grensa til ei elv, men flat! Ikke beveg deg på slik is uten meget god kunnskap om is. Ha også med riktig utstyr, og gå i følge!
Se på bildetVi står på rad og rekke, omtrent midt i skiløypa. Tykk og fin is, men alle har fullt utstyr for å bevege seg på isen.
Se på bildetStranda ligger i skyggen, og bildet er tatt ved skjæret.
Se på bildetEndepunktet hvor vi snudde på dagens skøytetur. Drømmeis og sol, ei heller ikke veldig kaldt.
Se på bildetEt flott sted, med drømmeis, sol og god temperatur! Klassisk ostesmørbrød må til!
Se på bildetSøre Vælsvatnet har drømmeis, men den er ujevnt lagt pga. vind og varme, så dette er ikke noe nybegynnersted. Isen er tynn der den normalt er tykk og vice versa, selv innad på samme vann. Vi er fullrigga for en slik tur.
Se på bildetFlott is, men ujevn i tykkelsen. Blir trolig en av topp 3-skøyteturer denne sesongen!
Se på bildetHer er vi rett øst for Hvalseter. Gyllen vintersol ga flott stemning på skøyteturen.
Se på bildetBildet viser "Torpet", som ble kjent i forbindelse med innspillingen av Farmen 2020. Dette er på Søre Vælsvatnets nordvestre side. Tynn is og innos, så jeg kom ikke nærmere.
Se på bildetIkke lett å finne denne veien, umerka liten avkjørsel inne på et industriområde. Du kjører gjennom gårdsplasser, men når du ser dette skiltet, er du «reddet»
Se på bildet50 bilder vist.