I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Den rødlistete orkidéen fuglerede vokser i Dæliskogen, men uten bladgrønt og med uanselige blomster er den vanskelig å se sommerstid. Vinterstid derimot holder den seg, som bildet viser, opprett i snøen selv etter en våt høst og en vinter med svært vekslende vær. Utseendet er ganske typisk, og gir et godt hint om hvor man bør lete neste sommer. Bilde nr. 25705 med tekst viser planten om sommeren og gir mer informasjon om den. Fuglerede er ikke årviss, og dette var den eneste som blomstret i 2020.
Se på bildetDet har vært mange skiløpere som har benyttet seg av lysløypesystemet på Fossum i vinter. Kombinasjonen at det var sent på kvelden, lett regn og vinterferie gjorde at sporene vest for Lathusåsen var ledige.
Se på bildetDet var to varmegrader og litt yr ved Østernvannsvingen, der kveldens skitur startet. Det var overvann på Østernvann, men fint føre frem til vannet og på Abborvannsveien, og også videre til Hvitsteinvann, der det ikke var overvann. Bildet er tatt ved sørenden av Triungsvann, der en litt svak hodelykt ga lys nok til at et bilde kunne tas håndholdt med innstillingene iso 12 800, lukkertid 1/3 s og blender f/3,2. Legg for øvrig merke til at snøen når helt opp til informasjonsplakaten på skiltstaken.
Se på bildetDet var fint føre i Tjæregrasrunden i kveld. Rundt tre kuldegrader og lett snøvær, men det var mange nok skiløperne til at sporene ikke snødde igjen. Da dette bildet ble tatt ved Tjæregrashøgda, var det fortsatt lyst nok til at lykten ikke måtte tennes, men andre farger i naturen enn nyanser i hvitt, grått og svart, var det ikke.
Se på bildetDet har snødd hele dagen, og løypene i Bærumsmarka har blitt silkemyke. I ettermiddag var det stor utfart fra Østernvannsvingen, men "køen" løste seg opp ved Østernvann.
Se på bildetJordet opp fra parkeringsplassen fra Årnes ble i dag dekket av sne på grunn av et veldig velkomment snevær. Det fester seg ikke lenger tørt gress under skiene. Det er bare halve parkeringsplassen som synes på bildet.
Se på bildetNyseneen har dekket jordet og grusen på veien litt lenger opp i løypa. Nå er skiløypene helt perfekte helt fra parkeringsplassen og opp i Bærumsmarka. Dette er et område hvor mange har tradisjon med å ta med hunden sin på tur.
Se på bildetDet har vært fantastiske dager på sjøisen utenfor Bærum den siste tiden, i alle fall hvis man har holdt seg til oppmerkede traseer. I ettermiddag var det mange som koste seg her i solnedgangen, med Skaugumsåsens karakteristiske profil i bakgrunnen.
Se på bildetDet var ikke så mye vind i dag, så denne farkosten måtte ha litt hjelp av en skøyteløper for å få opp farten. Det var stor aktivitet på fjordisen i dag. Bildet er tatt utenfor Svartodden, like ved Veritas.
Se på bildetNår sola begynner å få tak og våren nærmer seg, er det ikke uvanlig at vinter- og våraktiviteter kan finne sted med liten avstand. Men her er det kanskje betenkelig liten avstand mellom de som tar en vinterlig tur på isen og båteieren som har startet båtsesongen. Åsen i bakgrunnen er Søndre Kolsås.
Se på bildetDet er ikke bare i Marka snøskutere brukes i løypearbeidet. Også Isoppsynet i Bærum bruker dette fremkomstmiddelet når de skal vedlikeholde merkingen av løypa på fjordisen utenfor Høvik.
Se på bildetDe mange som beveget seg på fjordisen utenfor Storøyodden denne fine februarlørdagen, kunne se og høre Christine Tybring-Torsk på hennes meget raske, motoriserte spark.
Se på bildetTjæregrasrunden går blant annet over Fugleleiken, en snau kilometer sørvest for Haslumseter kapell. Den vakre traseen videre mot Tjæregrashøgda går på et av de øverste platåene i Bærumsmarka, omtrent 400 moh. Her er det flotte myrdrag og noen korte kneiker. Sporene var faste og fine i dag, og gliden var god. Det gjorde heller ikke noe at solen skinte fra skyfri himmel.
Se på bildetEtter at flere personer forrige helg gikk gjennom isen utenfor det området Isoppsynet hadde markert som sikkert, trappet Redningsselskapet opp sin tilstedeværelse på fjordisen denne helgen. Det inkluderte både boder som solgte ispigger i hver ende av det markerte området, og mannskaper i en luftputebåt. De siste fikk nok mest oppmerksomhet fra de mange som befant seg på isen.
Se på bildetI begynnelsen av februar 2021 ligger isen tykk mellom fastlandet og de store øyene utenfor Høvik-området, og det er gode muligheter for skøyteturer på området Isoppsynet har klarert. En bekymring for nødetatene er at mange beveger seg utenfor det undersøkte området, og til dels ganske nær åpent vann. Her ligger politibåten ved iskanten i sundet mellom Snarøya og Grimsøya, mens mannskapene ombord nok ser med en viss bekymring på skøyteløperne som suer av sted ikke så langt fra iskanten.
Se på bildetI dag var det første gang løypa fra Stein gård til Skriverberget og Burudvann denne sesongen. Fortsatt er det et par steder med litt lite snø, men stort sett var løypa bra i kveld. Bildet er tatt 100 meter nord for Kringletjern.
Se på bildetSolen har gått ned, men fortsatt er det lys etter den på vesthimmelen i retning Lommedalen.
Se på bildetI strykene et stykke nedenfor Hammarfossen holdt et laksandpar til. De livnærer seg av småfisk, men også av snegler og muslinger. Navnet har de fått etter hannens underside, som er svakt laksefarget vinter og vår. Hunnen har brunt hode med strittende nakkeragg. Trekkfugl til Danmark, særlig i harde vintre, men noen få overvintrer i Norge i isfrie områder.
Se på bildetOgså nedenfor fossene over demningen ved Osdammen har fossetåka satt sitt preg på landskapet. Her har vi sett fossekall tidligere, men ikke denne dagen.
Se på bildetTømmerdoppene i Bogstadvann, også kjent som dykalber, står igjen som et minne fra den tiden da det fortsatt var tømmerfløting i Sørkedalselva. Men også her gnager tidens tann ubønnhørlig: Sammenlignet med bilde nr. 20877 fra 1995 har noen forsvunnet helt, og resten har forvitret mer eller mindre.
Se på bildetOvenfor Hammarfossen er lokalklimaet tørrere, ikke rim på trærne, og bare små rimflak på ujevnheter nær åpent vann. Rett ovenfor demningen er restene etter et laftet steinkistefundament synlig. På høyre elvebredd sto en kald gråhegre og speidet da vi kom, men den hadde kameraskrekk og fløy sin vei da den så kameraet.
Se på bildetDen lange kuldeperioden har satt sitt preg på området nedenfor Hammarfossen. Her danner fossen sitt lokale miljø: Dråper fra fossespruten lager isformasjoner der de treffer, mens fossetåka sørger for tykke rimlag på terreng og trær ellers.
Se på bildetØsternvannsvingen er en populær innfallsport til Bærumsmarka, og i disse dager må du være ute tidlig for å få parkeringsplass her. Er du heldig, kan du få overta plassen etter noen som er ferrdig med skituren, dersom de har startet tidlig. Det er fin løype herfra til Østernvann. For å komme videre ferfra, må du stake deg over den snøfrie isen, før du kommer til løypene oppover i Marka.
Se på bildetDet var en del aktivitet på Østernvann i dag. Noen koste seg på skøyter, mens andre gikk til fots. Det var også mange som tok seg over vannet på ski, til eller fra løypene oppover i Bærumsmarka. Til og med en syklist med brede piggdekk tok seg frem over isen.
Se på bildetFolkevandring, på skøyter og til fots, på fjordisen utenfor Sandvika/Høvik i dag. Så tykk is helt fri for snø, kan det gå mange år mellom hver gang man får oppleve. Her ser vi noen som to en pause på Kjeholmen.
Se på bildetFolkevandring på fjordisen utenfor Sandvika/Høvik i dag. Så tykk is helt fri for snø er kan det gå mange år mellom hver gang man får oppleve. Det som var betenkelig er at altfor mange åpenbart ikke oppfattet den litt diskre markeringen av yttergrensene for området som Isoppsynet går god for. Personene på bildet var imidlertid på den rette siden av Kadettangen. Kvinnen som prøvde å gå over Sandvikselvens utløp på den andre siden av tangen måtte derimot berges av brannvesenet.
Se på bildetDet er ikke ofte det er gode forhold på så store deler av Vestfjorden i Bærum. Mange visste å benytte seg av herlighetene denne kalde januarlørdagen.
Se på bildetUtover lørdagen ble det svært så folksomt på fjordisen mellom Sandvika og Fornebu. Bærum kommunes isoppsyn sjekker isen og merker farbar trasé med gamle juletrær. Plastremser på stang markerer yttergrensen, men vi mistenker at enkelte tror at også de er merking av traseer. Folk kommer til fots, på skøyter og sykkel, med hunder, barnevogner og sparkstøttinger. Vi hadde fullt sikkerhetsutstyr med ispigger, staver og skift i vanntette poser i ryggsekken, men mange gikk uten.
Se på bildetModerne isfiskere har alarm som varsler om napp. Denne karen dro opp en liten makrell mens vi så på. Bildet er tatt rett øst for Borøya, på en fantastisk skøytedag på Vestfjorden.
Se på bildetFra klatretårnet på Sæteren gård er det også bra utsikt. Her oppe var det fortsatt sol, men på gården var det skygge og -10 grader. Lenger syd badet Haga golfbane fortsatt i sol, så følger Oslofjorden og Nesoddtangen. Den lyse flekken bak bjørkegreinene viste seg å være Color Fantasy, som vel har skiftet opplagsplass.
Se på bildetDette er den best kjente fossen i Sæterbekken, hvor blåstien går helt inntil. Denne dagen var den helt tilfrosset, og ganske stille. Den lange fossen i flere etasjer nedenfor gikk delvis åpen, og ga mye lyd fra seg. På bilde nr. 35592 kan du se hvordan det så ut her 1. november 2020.
Se på bildetOvenfor vadestedet på bilde nr. 24786 går bekken i en ganske trang kløft med stup på begge sider. Her har den demt seg opp med is til et vann som dekker hele dalbunnen. Krevende å passere sommerstid, umulig nå.
Se på bildetNedenfor vadestedet på bilde nr. 24786 kjøyver det kraftig, og det har etter hvert bygd seg opp en isdemning, slik at trærne står i vann. Her er det ingen mulighet til å krysse bekken nå. Ellers er det gode turmuligheter for de som har støvler med pigger eller brodder.
Se på bildetTil å være midtvinters, er det fortsatt ganske stor vannføring i Sæterbekken. Til tross for en ukes tid med et titalls kuldegrader, er det noen åpne partier, og der gir bekken kraftig lyd fra seg. Dette er fossen rett nedenfor vadestedet på bilde nr. 24786.
Se på bildetOgså i dag var det kuldegrader nok til alle i Bærumsmarka, noe som ga glimrende skiføre. Myrområdet ved Lille Hvitsteinvann hadde kalde, blålige farger, som forsterket inntrykket av ordentlig vinter.
Se på bildetVi er her på Abborvannsveien, der både føret og skispor var meget bra. Til venstre har vi Abborvann, der det kommer løype opp fra vannet, fra oslosiden. Kommunegrensen mellom Bærum og Oslo går langs land på den andre siden av vannet.
Se på bildetLøypa sørøstover fra Abborvann går parallelt med Abborvannsbekken. Kommunegrensen mellom Oslo og Bærum følger bekken ned til Bogstadvannet. Oslofolk som gikk i denne løypa, var dermed «innafor» ut fra de siste koronarådene. Fotografen gikk Høgåsen rundt med en kort, men langvarig, avstikker til toppen.
Se på bildet«Hold deg i hjemkommunen», lyder de siste koronareglene. Mange er sikkert ikke klar over det, men grensen mellom Oslo og Bærum går ute i Abborvann. Uansett var det ikke noe problem å overholde avstandskravet her ute.
Se på bildetHøgåsen har flere toppunkter. Her er vi på 410 moh., der trig.punktet skal befinne seg. Høyeste punkt er litt lenger nordvest, på 414 moh. Her på 410 er det null utsikt, og vi så heller ingen spor etter kjentmannsposten fra 1992. Høgåsen var også kjentmannspost nr. 3-1980 i Bærumsmarka.
Se på bildetSlik lød omtalen av Høgåsen i Bærumsmarka i kjentmannsheftet for 1992. Posten var plassert ved trig.punktet på 410 moh. Bildet er tatt på toppen på 414 moh. Utseendemessig er det lite som skiller de to, og ingen av dem har heller utsikt. Det var fint skareføre for skigåing utenfor preparerte løyper denne januarsøndagen. Høgåsen var også kjentmannspost nr. 3-1980 i Bærumsmarka.
Se på bildetNoen har lagt fra seg to store steiner på Høgåsen i Bærumsmarka. Vi tipper det er isen.
Se på bildetPå vei opp til Høgåsen i Bærumsmarka kunne fotografen konstatere at det er fint skareføre i denne delen av Marka. Uten ski bar det heller dårlig. Denne åpne traseen gjorde første halvdel av toppturen greit fremkommelig, men det ble kronglete etter hvert.
Se på bildetVel oppe ved Haslumseter kapell ble det en liten pause. Ved starten fra den nesten helt fulle parkeringsplassen ved Østernvannsvingen, var det rundt null grader og snø, så derfor ble zeroskiene valgt. De fungerte fantastisk der mange hadde godt i sporet, men det ble noe ising ellers, spesielt i høyden der snøen var noe tørrere. Ferden fortsatte nordover i retning Tjæregrashøgda. Ved én anledning hørte jeg et tre knekke, omtrent ti meter unna der jeg gikk, men det falt ikke over løypetraseen. Uansett greit å ha med hodelykt og å være litt forsiktig i utforkjøringene. Bildet er tatt med en eksponeringstid på 25 sekunder (stativ!), blenderåpning f/7,1 og iso 800.
Se på bildetI januar er det spennende å se om det blir noe isslott i Hestemyrbekken, se bilde nr. 18458 fra 2013 og bilde nr. 24793 fra 2016. I år er utsiktene dårlige, selv etter en våt desember og en kald januar så langt. Det har ikke bygd seg opp noen isdemning som leder fossen over fremspringet til høyre i bildet, så da må vel Barnas Turlag nøye seg med istapper.
Se på bildetDet var svært mange på ski i dag, og parkeringsplassene ble tidlig fylt opp. Spesielt løypa på Abborvannsveien var populær, men man fikk gå mer i fred ved å gå over Triungsvann. Som en bonus vanket det morgensol.
Se på bildetVi kan nesten kalle det en æresrunde, ferden løypebas Ole Henrik Lien Andersen hadde ned Abborvannsveien med kurs for Fossum i ettermiddag, med nok en stor innsats i Bærumsmarka. Han har måttet fjerne mange trær som har falt ned i løypetraseene, og preppingen er prima. Ikke rart skiløperne er fornøyd. Bildet er tatt ved Triungsvann.
Se på bildet50 bilder vist.