Holmenkollmarsjen

Fem tips til debutanten

- Struktur i hverdagen og teknikkurs med eksperter. Langrennsløper og treningsentusiast Linda Helland gir deg sine beste tips til hvordan du lader opp til Holmenkollmarsjen hvis du skal gå for første gang.

Linda Helland

Alder: 39 år

Yrke: Advokat i Scatec

Aktuell: Primus motor for treningsgruppen SkiGo Team2

Holmenkollmarsjen

To distanser: 54 og 25 km

Arrangeres for 43. gang lørdag 13. februar 2016. Påmelding starter allerede 9. september.

Som yngre var Linda aktiv langrennsløper i Trøndelag. Foreldrene hennes var støtteapparat, men skiene måtte hun smøre selv. Ved overgangen til senior ble det naturlig å trappe ned, slik mange gjør i den alderen. Men skiinteressen er fortsatt der, og hun har blitt en av de trofaste traverne i Holmenkollmarsjen.

Linda er nok av typen som får andre til å miste pusten og føle at de hverken trener nok eller rekker nok. For Linda handler det ikke om å bli best, men om å få på ski og kjenne begeistringen over en kropp som fungerer og en teknikk som sitter. Særlig under renn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I Holmenkollmarsjen har hun gått 54 km et par ganger, men i vinter ble det start i 25 km etter det trøblete forsesong. Det er en distanse hvor 67 prosent av deltagerne ikke går andre skirenn enn Holmenkollmarsjen og 44 prosent er kvinner. Dette er "mot normalt" innen turrenn. Kvinneandelen i turrenn ligger på rundt 20 prosent og de fleste går mer enn ett renn.

Vi har møtt Linda for å få svar på hva som motiverer til skirenn og trening, og høre om hun har tips som kan motivere andre.

SE LINDAS TRENINGSOPPLEGG FØR MARSJEN NEDERST I SAKEN!

Hva er din motivasjon for turrenn?

Jeg konkurrerer fordi jeg trener, jeg trener ikke fordi jeg konkurrerer. Turrenn gir en målestokk på hvor jeg står, samtidig er det overhodet ikke det aller viktigste. Jeg jakter følelsen av at kropp, ski og teknikk stemmer. Det skjer ikke ofte, men de gangene det skjer er det helt fantastisk. Det er ikke snakk om at det går av seg selv. Det er hardt og gjør vondt, men den gode følelsen er der. Slike renn gir en indre tilfredsstillelse som en har med seg i lang tid.

Det er ikke sikkert at resultatlisten plasserer deg høyt oppe, men du vet at den dagen kunne du ikke gått fortere. Etter målgang i skirenn er det en helt spesiell atmosfære. Det er de som har nådd sine mål hvor ansiktene bærer preg av det, og de som gikk på en smell - men felles for alle er at de har gått samme turen.

Hvorfor tror du det tradisjonelt har vært så lav deltagelse av kvinner på turrenn?

For mange kvinner virker nok langrenn litt vanskelig. Trening på rulleski er skummelt, skismøring er komplisert og så har nok ofte kjæresten kjøpt adskillig bedre utstyr til seg selv enn til sin kjære. Da blir ikke opplevelsen så bra som den kunne vært. Ski blir fort en idrett hvor vi kvinner er avhengig av hjelp for å komme oss ut, og da er terskelen høy for mange.

Hva er ditt tips til dem som har lyst til å trene langrenn og kanskje gå et skirenn?

Jeg synes rulleski er litt skummelt. I to år har jeg gått på rulleskikurs med Skiforeningen, da har jeg fått tryggheten jeg trenger for å dra ut og trene selv. Det var litt artig da jeg hadde samme instruktør begge årene, men jeg sa det som det var: Jeg trenger å bli trygg igjen. Rulleski er ikke nødvendig, men det er artig og gir en fin trening for overkroppen.

LINDAS TIPS TIL DEBUTANTEN:

1. Strukturer hverdagen og plasser treningsøktene inn i kalenderen.
  2. Finn noen som vil ta utfordringen sammen med deg! Gjør treningsavtaler eller bli med i treningsgrupper.
  3. Vær litt "gutt" når det kommer til utstyr - du skal ha like godt utstyr som kjæresten/kompisene dine.
  4. Meld deg på kurs hos Skiforeningen. Teknikkurs hjelper veldig, og ta gjerne et rulleskikurs også.
  5. Sett deg realistiske mål og vær stolt av deg selv uansett hvordan det går.

Ellers opplever jeg at vi jenter fort får prestasjonsangst. Da kan det være lurt å få med seg en venn på treninger. Meld dere på Holmenkollmarsjen 25 km, der er det hyggelig atmosfære og lite styr. Da har dere et treningsmål og et felles prosjekt for treningen. Så er det nesten alltid slik at jeg har vondt og lurer på hvorfor jeg meldte meg på - når jeg går rennet. Det er tungt å presse seg ut av komfortsonen, men jeg tror det er det som gjør at man er stolt når man kommer i mål.

LES MER: Skiforeningens rulleskikurs høsten 2015.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LINDAS TRENINGSOPPLEGG FØR HOLMENKOLLMARSJEN 25 KM 2016:

• En rolig langtur med løp, sykkel eller ski. Velg det du liker og øk lengden gradvis.
  • Motbakkeløp/gange med staver.
  • Styrketrening med fokus på mage, overkropp og rygg.

SE VIDEO: Slik var Holmenkollmarsjen 2015!