5 tips til bedre resultater ved smøring av ski

SWIX Norway

Det er en myte at det er vanskelig å smøre ski eller at det tar lang tid. Skiforeningens Markatjeneste smører ski for folk ute på smørestasjonene i Marka, og observasjonene vi gjør her, er at det er de samme problemene eller feilene som går igjen hos de fleste. Dette er vår topp 5 liste over ting det er lett å gjøre noe med, og som vil gi drastisk bedre resultater for alle.

1. Rene ski gir best gli og best feste!

Mange lag med gammel smøring under dagens smøring gir et svært dårlig utgangspunkt for gli og feste. Gjør det til en vane å rengjøre skiene dine før ny smøring legges på. Det er gjort på et øyeblikk hvis du gjør det med en gang du er tilbake fra skitur, eller rett forut for neste tur. I tillegg til gammel smøring, vil sålen på skiene samle smuss og skitt, noe som reduserer både gli og hefteevnen når ny smøring legges på.

2. Grunnlaget legges hjemme før du starter

Ved å benytte deg av føre- og smøremeldingene på Internett, vil du ha en god oppfatning av hvordan forholdene er, og du kan trygt legge på smøring før du drar hjemmefra. Har du mulighet til å stå innendørs eller et sted hvor det ikke er for mange minusgrader, vil det være enkelt å påføre dagens smøring. Du kan evt. justere festesmøringen du har lagt på når du kommer fram til utgangspunktet for turen din. For å "safe", kan du da hjemme legge på et tynt lag med festesmøring som muligens er litt for kald i forhold til hvordan forholdene er - det er bedre å legge en myk smøring over en hard smøring enn motsatt.

3. Smøringen må jevnes ut - flere tynne lag er bedre enn ett tykt lag

Voks som er pålagt i klumper og stykker og ikke gnidd ut, gir både dårlig feste og dårlig glid og hefter dessuten dårlig til sålen. Legg på 3-5 tynne lag og gni dem ut med en kork eller bruk et smørejern (de innerste lagene kan gnis ut med smørejern, de siste med kork - det gir best feste).

4. Grunnvoks/underlagssmøring er nødvendig ved skarpt føre

Ved skare og is, eller etter mildvær med påfølgende kulde og grov snø, vil det være svært stor slitasje på både festesmøring og glismøring. De fleste vil merke at man fort mister festet, selv om "det var bra til å begynne med". På slikt føre må man legge en underlagssmøring før flere lag med dagsaktuell smøring legges på toppen og gnis ut. Bruk SWIX sin grunnvoks (orange), evt. universalklister eller tilmed blått klister som varmes inn i sålen. Føre som krevde dette hadde vi et par uker i midten av januar 2001 i de fleste delene av Marka.

NB! Når du legger på underlagssmøring, er det spesielt viktig at festesonen er rengjort.

5. Klisterføre er IKKE vanskelig føre!

6. Mange kvier seg for å bruke klister fordi "det er noe søl", men sannheten er at klister på mange måter er enklere å påføre enn voks og også gir bedre og mer langvarig feste - hvis man gjør det på riktig måte. Nøkkelen til suksess ved bruk av klister, er å legge på svært tynne lag, og stå inne og gjøre det - evt bruke smørejern om nødvendig. Legger man på for mye, har de fleste opplevd at klisteret etter en stund presses ut til kanten av skiene og opp på oversiden av skiene! Problemet ved påføring av klister, er at de fleste tubeklistrene ikke lar seg påføre utendørs uten smørejern, med mindre det er flere varmegrader og sol.