Vellykket vårtur til Åstjern 17. april 2010

Bra vær og føre gjorde Skiforeningens vårtur 2010 til en fin opplevelse for ca 40 deltagere.

Værmeldingen uken før turen hadde vært litt vekslende, men endte opp med å melde strålende sol på Lygnasæter lørdag formiddag. Det var derfor med en stor porsjon forventning at 38 vårskiløpere gikk av bussen litt før kl. 10 lørdag morgen. Den tidlige starten (8.30 fra Oslo) ble bestemt med tanke på å få skareføre og bra gli så lenge som mulig. De fleste valgte å legge på litt universalklister før start, og 32 deltagere stakk avgårde mot Åstjern kl. 10.15. Noen valgte å gå på egenhånd sydover, og en av deltagerne greide å ta seg fram til Grua på stort sett brukbare forhold hele veien. Han ble plukket opp der på hjemturen.

Og det skulle vise seg at det flotte føret skulle holde nesten hele dagen, tross stort sett sol hele tiden. Det var derfor fine forhold hele veien til Hengedyhaugen og opp til Høgkorset. Nedoverbakkene mot Kjølvegen ble spesielt verdsatt av turens to yngste - men veldig dyktige - skiløpere på 8 og 12 år. Det gode føret gjorde også at turen gikk raskere enn forventet, og hovedbolken med deltagere ankom Åstjern allerede rundt kl. 11.20. Der ble vi tatt i mot med nystekte vafler av Hege Aasen-Vaksvang, den nye "frua" på Åstjern. Noen deltagere valgte å sitte ute i det fine været, mens andre slo seg til i den koselige peisestua.

Gode og mette startet vi på tilbaketuren ved 12-tiden. Da var det noen som alt hadde lagt i vei mot Fellessætra for å få med seg sløyfen over Rossumsætermyrene, Korssætersvingen og Kjølvegen over Høgkorsplassen. Men hovedgruppen gikk opp den bratte akebakken bak Åstjern og opp til Kjølvegen denne veien. Her er terrenget åpent og byr på fint utsyn nordover og vestover. I dag var det ikke helt klarvær, så Synnfjell var ikke synlig. Men Vidalen, Vassfaret og Vikerfjell med "Gøranfisen" var lett synlig på andre siden av Randsfjorden.

Hjemturen fulgte Kjølvegen over Blokkhus, for å få en variasjon og for å nyte den fine utsikten vestover og sydover. Vel tilbake i løypekrysset ved Hengedyhaugen ble det gjort en liten fotostopp og Kvikk-Lunsj pause. Herfra og tilbake til Lygnasæter begynte føret å bli litt tyngre enn på formiddagen, uten at det var noe problem.

På Lygnasæter ble de fleste av deltagerne med på en liten ekstrarunde oppe i terrenget på sydsiden av veien - vi hadde nemlig veldig god tid før bussen skulle gå kl. 15.30. Det ble også for de fleste tid til en liten rast inne på Lygnasæter før vi entret bussen. Alle var godt fornøyd med en lang dag, og noen valgte å ta en liten blund på vei tilbake til Oslo.

Neste år satser vi på ny tur til andre lite kjente turområder, følg med på Skiforeningens nettsider for mer informasjon!

Edit

Flere bilder